
Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.
Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.
Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.
Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.
Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.
Desery jako środki lecznicze
Osoby niedoborowe, wychłodzone, suche
Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.
Osoby krzepkie, silne, nadmiarowe i przegrzane
Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.
Osoby ociężałe z Wilgocią
Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.
Chrupki jabłkowe
- 4-6 jabłek pokrojonych w plastry
- Sok z 1 cytryny
- 1/4 filiżanki soku jabłkowego z 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 filiżanki płatków owsianych
- 1/2 filiżanki pełnej mąki pszennej do pieczenia
- 1/4 filiżanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu
- 1/4 filiżanki zmielonych orzechów
- 2 łyżki stołowe soku jabłkowego
- 2 łyżki stołowe wody
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Połącz płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, 2 łyżki soku jabłkowego i sól, aby utworzyły kruszonkę.
- Ułóż jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polej sokiem jabłkowym.
- Posyp jabłka połową kruszonki.
- Ułóż drugą warstwę jabłek i posyp pozostałą kruszonką.
- Piecz 40 minut.
Wystarcza na 4 porcje.
Budyń z tapioki
- 1/4 filiżanki namoczonych migdałów
- 1 L wody
- 120 g perełek tapioki
- 1/3 filiżanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:
- Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania mleka migdałowego.
- Wlej do rondla.
- Dodaj tapiokę. Namaczaj przez 15 minut.
- Dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj wanilie. Odstaw do wystygnięcia.
- Podawaj osobno lub z polewą z owoców albo jako polewę do ciast.
Wystarcza na 4-6 porcji.
Placek ze słodkich ziemniaków
- 4-6 ugotowanych słodkich ziemniaków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- Odrobina gałki muszkatołowej
- 1/4 filiżanki rodzynek
- 2 łyżki stołowe masła sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 gotowy spód do ciasta
Przygotowanie:
- Przygotuj podstawę ciasta
- Nagrzej piekarnik do 180 st
- Utłucz ziemniaki i wymieszaj razem ze wszystkimi składnikami
- Na spód ciasta wyłóż warstwę z ziemniaków
- Piecz 35-40 minut
Przepis na 1 placek.
Spód z kruchego ciasta
- 1/2 filiżanki mąki gryczanej
- 1/2 filiżanki mąki z ryżu brązowego
- 1/2 filiżanki drobno zmielonej razowej mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe zmiażdżonych nasion lub orzechów
- 1/4 filiżanki oleju (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki płynnej lecytyny
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kilka łyżeczek stołowych wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Połącz suche składniki. Wetrzyj palcami olej i lecytynę.
- Dodaj tyle wody, by ciasto się zlepiło, ale by nadal było kruche.
- Włóż ciasto do formy o średnicy 25cm, rozgnieć po dnie i piecz przez 10-15 minut. Można najpierw rozsmarować nadzienie i dopiero piec.
- Nadmiar ciasta można wykorzystać jako kruszonkę, rozrzucając ją na wierzchu placka przed pieczeniem.
Przepis na 1 placek.
Źródło:
Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.
Dodaj komentarz