Naciśnij ESC aby zamknąć

Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej

Artykuł opracowany przez:
Dorota Kowalska
Strona – NuTao
Facebook – NuTao

Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.

Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.

Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.

Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.

Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.

 

Desery jako środki lecznicze

Osoby niedoborowe, wychłodzone, suche

Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.

Osoby krzepkie, silne, nadmiarowe i przegrzane

Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.

Osoby ociężałe z Wilgocią

Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.

Chrupki jabłkowe

  • 4-6 jabłek pokrojonych w plastry
  • Sok z 1 cytryny
  • 1/4 filiżanki soku jabłkowego z 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 filiżanki płatków owsianych
  • 1/2 filiżanki pełnej mąki pszennej do pieczenia
  • 1/4 filiżanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu
  • 1/4 filiżanki zmielonych orzechów
  • 2 łyżki stołowe soku jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Połącz płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, 2 łyżki soku jabłkowego i sól, aby utworzyły kruszonkę.
  3. Ułóż jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polej sokiem jabłkowym.
  4. Posyp jabłka połową kruszonki.
  5. Ułóż drugą warstwę jabłek i posyp pozostałą kruszonką.
  6. Piecz 40 minut.

Wystarcza na 4 porcje.

Budyń z tapioki

  • 1/4 filiżanki namoczonych migdałów
  • 1 L wody
  • 120 g perełek tapioki
  • 1/3 filiżanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania mleka migdałowego.
  2. Wlej do rondla.
  3. Dodaj tapiokę. Namaczaj przez 15 minut.
  4. Dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  5. Dodaj wanilie. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Podawaj osobno lub z polewą z owoców albo jako polewę do ciast.

Wystarcza na 4-6 porcji.

Placek ze słodkich ziemniaków

  • 4-6 ugotowanych słodkich ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/4 filiżanki rodzynek
  • 2 łyżki stołowe masła sezamowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 gotowy spód do ciasta

Przygotowanie:

  1. Przygotuj podstawę ciasta
  2. Nagrzej piekarnik do 180 st
  3. Utłucz ziemniaki i wymieszaj razem ze wszystkimi składnikami
  4. Na spód ciasta wyłóż warstwę z ziemniaków
  5. Piecz 35-40 minut

Przepis na 1 placek.

Spód z kruchego ciasta

  • 1/2 filiżanki mąki gryczanej
  • 1/2 filiżanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/2 filiżanki drobno zmielonej razowej mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe zmiażdżonych nasion lub orzechów
  • 1/4 filiżanki oleju (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki płynnej lecytyny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka łyżeczek stołowych wody

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Połącz suche składniki. Wetrzyj palcami olej i lecytynę.
  3. Dodaj tyle wody, by ciasto się zlepiło, ale by nadal było kruche.
  4. Włóż ciasto do formy o średnicy 25cm, rozgnieć po dnie i piecz przez 10-15 minut. Można najpierw rozsmarować nadzienie i dopiero piec.
  5. Nadmiar ciasta można wykorzystać jako kruszonkę, rozrzucając ją na wierzchu placka przed pieczeniem.

Przepis na 1 placek.

Źródło:

Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.

Dorota Kowalska

Na co dzień zajmuję się Medycyną Naturalną opartą min. na Terapii Dźwiękiem, masażu Tuina oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i dietetyce. Wykorzystując terapeutyczne właściwości dźwięków prowadzę eventy i koncerty relaksacyjne na misach i gongu. Zapraszam do mojego świata dźwięków: NuTao – Harmonia dźwięków!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *