
Zupa Mocy to tradycyjny, długo gotowany bulion, ceniony zarówno w Azji, jak i w polskiej kulturze, za swoje właściwości wzmacniające, rozgrzewające i regenerujące. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym jest Zupa Mocy, jakie ma właściwości, kiedy warto po nią sięgnąć, jak wpływa na odporność, trawienie i energię życiową (Qi), a także jak ją przygotować, by wydobyć z niej maksymalne wartości odżywcze i lecznicze.
Spis treści:
1) Rola zup w pielęgnacji zdrowia
2) Czym jest Zupa Mocy?
3) Dlaczego Zupy Mocy są wyjątkowe?
4) Jak działa Zupa Mocy i kiedy po nią sięgnąć?
5) Zupa Mocy w praktyce – jak przygotować Zupę Mocy?
6) Prosty przepis na Zupę Mocy
7) Podsumowanie
Rola zup w pielęgnacji zdrowia
W Azji powszechnie uważa się, że zupy posiadają walory lecznicze. Gotuje się je wszędzie i podaje cały dzień, żonglując dodatkami według regionu i potrzeby. Zupą w postaci bulionu mocy ku czci płodności obdarowuje się Parę Młodą w dniu ślubu. Według tradycji, jej spożycie w noc poślubną sprzyja poczęciu pierworodnego dziecka. Esencjonalny wywar z karpia, tradycyjnie warzony 28 dni, serwuje się młodej mamie dla uzupełnienia energii Qi. Podobnie w naszej szerokości geograficznej, rosół – nasza rodzima Zupa Mocy, zajmuje szczególne miejsce, będąc symbolem domowego ciepła i tradycji oraz remedium na wiele dolegliwości.
Czym jest Zupa Mocy?
Ten długo gotowany wywar z warzyw, mięsa i dodatków – zarówno według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jak i polskiej tradycji, jest doskonałym sposobem na wzmocnienie. Zupy Mocy są uważane za esencję zdrowia i witalności. Wspomagają odporność, przywracają siły po chorobie, wzmacniają słabych, ogrzewają zziębniętych, pozwalają utrzymać ciepłotę ciała w równowadze i poprawiają nastrój.
Dlaczego Zupy Mocy są wyjątkowe?
Zupa mocy to nie tylko posiłek, ale sposób na wzmocnienie energii życiowej, odporność i długowieczność.
Przygotowanie drogocennego bulionu jest procesem długotrwałym i wymagającym cierpliwości ale mimo wszystko prostym. Gotowanie trwa od kilku do kilkunastu godzin, a nawet do 28 dni, co jest kluczowe dla osiągnięcia pełnego potencjału leczniczego i odżywczego. Tak długi czas oczekiwania ma głębokie uzasadnienie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, nie jest tylko kulinarnym zabiegiem technicznym ale przede wszystkim metodą umożliwiającą transformację substancji w energię Qi.
Qi rozumiane jako życiowa siła, odgrywa podstawową rolę w utrzymaniu zdrowia i harmonii między ciałem, umysłem i duchem. Jest to energia, która przepływa przez wszystkie żywe istoty, warunkuje ich witalność i dobre samopoczucie.
Długie gotowanie wzmacnia jakość Qi i Jing – powolne gotowanie wyciąga esencję ze składników, co sprawia, że zupa jest łatwiej przyswajalna i odżywia organizm na głębokim poziomie.
Kości i szpik wzmacniają Nerki oraz Krew – długo gotowany bulion kostny dostarcza minerałów i kolagenu, które wspierają szpik kostny i układ odpornościowy.
Dodatek ziół i warzyw harmonizuje działanie bulionu – np. imbir i czosnek rozgrzewają, jujuba (głożyna) wspiera Śledzionę, a żeń-szeń wzmacnia Qi.
Spożywanie ciepłych, gotowanych potraw wspiera Śledzionę i Żołądek, co w medycynie chińskiej oznacza między innymi lepsze trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
Jak działa Zupa Mocy i kiedy po nią sięgnąć?
Co nam daje to płynne złoto, którym jest Zupa Mocy?
- Wspomaga odporność
- Regeneruje siły po chorobie
- Wzmacnia organizm
- Ogrzewa
- Poprawia nastrój
Tę wyjątkową potrawę przygotujmy kiedy potrzebujemy odżywić ciało, podczas trudnych i wymagających chwil w życiu ale również, a może przede wszystkim, na co dzień, aby zadbać o swoją energię i witalność.
Zupa Mocy ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, jest szczególnie zalecana w okresie jesienno-zimowym oraz na przednówku wiosny, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na zimno, wiatr, wilgoć i częściej zmagamy się z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi lub grzybiczymi. W tym czasie utrzymanie odporności organizmu bywa trudne. Właśnie wtedy Zupa Mocy, dzięki swoim odżywczym i wzmacniającym składnikom może być doskonałym sposobem na ochronę ciała przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi oraz na utrzymanie wewnętrznego ciepła i poziomu energii. Odżywi także ciało i zregeneruje siły po chorobie, w okresie rekonwalescencji, w czasie powrotu do pełni sił.
Zupa Mocy na mięsie i kościach, to także doskonały sposób na wsparcie stawów, kości, zębów, skóry.
Kolagenowa zupa, podawana kobietom w połogu, dzieciom wymagającym wsparcia, osobom chorym, starszym bądź „kruchym” będzie miała ogromne znaczenie w odżywieniu wszystkich jakości ciała.
Zupa Mocy w praktyce – jak przygotować Zupę Mocy?
Istotne jest, by do przygotowania bulionu dobrać składniki najlepszej dostępnej jakości, zupę gotować długo (od 4-6 godzin, nawet do 28 dni!), na bardzo małym ogniu, składniki dobierać adekwatnie do indywidualnych potrzeb i pory roku.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej trudno zastąpić w Zupie Mocy mięso. Choć istnieje także wersja wegańska zupy, jej skuteczność nie jest tak spektakularna, działa mniej intensywnie i bardziej stopniowo.
Gotując, wiosną lekko uchylmy pokrywkę nad garnkiem. Latem uchylmy ją mocno. Jesienią znów zmniejszmy dystans pokrywki i garnka. Zimą odetnijmy drogę ucieczki pary całkowicie.
Płomień/moc palnika/grzałki ustawimy na minimum, aby bulion prawie niezauważalnie gotował się przejmując cenne wartości ze składników. Wystarczająco długo aby magia transformacji substancji w energię mogła się dokonać.
Prosty przepis na Zupę Mocy
Przepis na klasyczny długo gotowany wywar na mięsie z kością, dodatkiem warzyw, grzybów, przypraw kulinarnych i ziół chińskich. Potrawa o działaniu terapeutycznym dla osób szukających sposobu na regenerację.
Składniki:
- 4 – 5 l wody
- 1,5 – 2 kg mięsa z kością: korpus i łapki kurczaka, ogon wołowy, wołowe/cielęce kości szpikowe i kolagenowe, szponder, pręga
- 1 – 2 łyżeczki soli, np. kłodawskiej
- 1 – 2 łyżki octu , np jabłkowy, ryżowy
- 1 – 2 łyżki sosu sojowego
- 4 – 5 kulek ziela angielskiego
- 4 – 5 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- duża szczypta kminku
- 1 łyżka suszonego lubczyku (lub kilka gałązek świeżego)
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść suszonych grzybów: leśne, shitake, pieczarki
- 2 – 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler korzeniowy
- 2 – 3 laski selera naciowego
- 2 – 3 liście kapusty
- por – zielona część – opcjonalnie
- kawałek świeżego imbiru
- kawałek świeżej kurkumy – opcjonalnie
- kilka pomidorów suszonych lub świeżych koktajlowych (opcjonalnie w sezonie letnim)
- opakowanie Zupy Mocy – zależnie od potrzeby wzmacniania jakości: Qi, Xue, Yin, Yang.
Przygotowanie:
- Dokładnie wypłucz mięso i podziel na mniejsze kawałki.
- Zalej mięso w garnku zimną wodą, zagotuj i odszumuj.
- Wypłucz i/lub obierz warzywa. Cebulę opal nad płomieniem.
- Dodaj warzywa, grzyby, przyprawy i dodatki, pozostawiając Zupę Mocy Bohemii na sam koniec gotowania – dodaj ją na ok 40 minut przed końcem gotowania.
- Bulion gotuj 6-12 godzin.
- Około 40 minut przed końcem gotowania dodaj zawartość torebki Zupa Mocy Bohemii.
- Po ugotowaniu od razu przecedź zupę przez sito i zamknij w wyparzonych słoikach. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Słoiki włóż do lodówki. W ten sposób możesz przechowywać szczelnie zamknięty bulion w lodówce ok 2 tygodnie.
- Zupa mocy to doskonała baza do wielu dań. Do bilonu dodaj ryż, congee, ulubiony makaron, świeżo ugotowane warzywa, ugotowane jajko, grzyby lub kawałeczki mięsa – otrzymasz esencjonalne danie podyktowane indywidualna potrzeba i upodobaniami.
Rodzaje mięs do przygotowania Zupy Mocy:
Działanie terapeutyczne bulionu wzmacniasz dodając do wywaru zawartość torebki z gotowym zestawem Zupy Mocy Bohemia. Dodatkowym działaniem terapeutycznym , może być także wybór określonego rodzaju mięsa. Najkorzystniej jest stosować mięso mieszane. Jeśli jednak chcesz pracować nad wzmocnieniem konkretnej jakości / obszaru swojego ciała, skorzystaj z opisu poniżej (opis zgodny z zasadami TCM w zakresie natury termicznej, smaku i działania):
- Kurczak – odbudowuje Qi i Krew, podnosi energię, ma naturę ogrzewającą i słodki smak.
- Królik – ochładza Krew, posiada naturę termiczna od neutralnej do ochładzającej oraz słodki smak, dziki odbudowuje Qi Śledziony.
- Kaczka – odbudowuje Qi, Krew i Yin. Posiada naturę termiczną neutralna do ochładzającej oraz słodki, lekko gorzki smak.
- Gęś – odbudowuje Qi Śledziony, posiada naturę termiczną neutralną i słodki smak
- Indyk – wzmacnia Qi i Yang, posiada naturę termiczną ogrzewającą i słodki smak
- Karp – odbudowuje Qi i Krew, doskonale wspiera młode mamy w powrocie do pełni sił po porodzie. Posiada neutralną naturę termiczna oraz słodki, lekko słony smak.
- Dziczyzna – odbudowuje Qi i Krew, posiada naturę termiczną neutralną do ogrzewającej i słodki smak
- Wołowina – wzmacnia Qi i Krew, wzmacnia układ pokarmowy i wspiera ogólna całościową regenerację. Posiada naturę termiczną neutralną i słodki smak.
- Cielęcina – wzmacnia Qi Śledziony, posiada naturę termiczną neutralna i słodki smak
- Jagnięcina – wzmacnia Yang Nerek i Śledziony, wzmacnia układ moczowo-płciowy, wspiera regeneracje kręgosłupa, kolan, reguluje płodność. Posiada naturę termiczną ogrzewającą do gorącej oraz smak słodki lekko gorzki.
Podsumowanie
Zupa mocy to zdecydowanie coś więcej, niż tylko smakowity wywar lub baza do bardziej złożonych potraw czy domowy sposób na różne dolegliwości. Jest to również głęboki ukłon w stronę tradycji i mądrości naszych przodków, którzy instynktownie rozumieli lecznicze właściwości długo gotowanych bulionów. W podróży ku zdrowiu i dobremu samopoczuciu, warto zwrócić się więc ku dawnym/starożytnym praktykom i mądrościom. Bowiem bez szwanku przetrwały one wieki i są dowodem na to, że najlepsze rozwiązania zdrowotne często kryją się w prostych, naturalnych sposobach.
Dodaj komentarz