Naciśnij ESC aby zamknąć

Wzmacnianie Yang Nerek i zupa fasolowa na jagnięcinie

Artykuł opracowany przez:
Monika Buczyłowska

Prawo sygnatur, powszechnie znane i cenione w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, mówi o tym, że by wzmacniać określone narządy, należy sięgać po produkty, które swoim wyglądem jak i budową przypominają dany organ. Nerki kształtem przypominają fasolę. Kolorem wzmacniającym element Wody jest kolor czarny, czy inny ciemno szary, brązowy. Niedobór Yang Nerek optymalnie uzupełnia się wysokoeneretycznym mięsem o ciepłej a nawet gorącej naturze termicznej. Kość jagnięca czy kawałek baraniny sprawdzą się tutaj idealnie.

Oto moja propozycja zupy wzmacniającej Nerki – uzupełniającej esencjonalne braki, podkręcającej Yang Nerek, rozganiającej zimno w całym ciele – szczególnie w obszarze lędźwiowym i w środkowym ogrzewaczu.

Dla kogo?

  • dorosłych narzekających na ogólne zimno, zimowe rozbicie, bóle pleców, słabość nóg, przedwczesny wytrysk, nietrzymanie moczu (szczególnie u osób starszych), obniżone libido;
  • dzieci o niedoborowej konstytucji, słabowitych, skarżących się na bóle dolnej części plecków, nóg, posiadających problemy z nietrzymaniem moczu i tzw. posikiwaniem nocnym.

A dla kogo nie?

  • ogólnie dla osób z objawami gorąca, gorącej wilgoci, mocnych konstytucyjnie, nadmiarowych
  • dla osób o skrajnym niedoborze Yin

„Czarnucha” – Zupa fasolowa na jagnięcinie:

Składniki:

  • niewielka kość jagnięca lub barania
  • woda 3l
  • garść czarnej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
  • garść fasoli adzuki (namoczona dzień wcześniej)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • natka pietruszki
  • pół bulwy fenkuła
  • 5cm alg kombu namoczonych i pokrojonych w kosteczke
  • przyprawy

Przygotowanie:

Kość jagnięcą zalewamy zimną wodą do pełnego garnka, przykrywamy, stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i pyrkamy przez ok 1,5 godz. Obieramy słodkie warzywa – marchew, pietruche, ziemniaki, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do wywaru. Odcedzamy namoczone przez noc fasole i wrzucamy do zupy. Cebulę, pora i fenkuł kroimy na drobne kawałki, dodajemy do reszty, pieprzymy, solimy, wrzucamy algi kombu pokrojone w drobną kosteczkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Natkę pietruszki kroimy drobno, dodajemy do zupy, potem kolejno kilka kropli soku z cytryny,1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta majeranku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, pieprz czarny lub ziołowy, możemy dosolić do smaku.

Zupa może „nie wygląda” 😉 Ale smakuje naprawdę ciekawie, jest treściwa i działa istne czary mary dla naszych Nereczek <3 Spróbujcie 😉

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Monika Buczyłowska

Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *