
W naszym środowisku obecne są liczne szkodliwe związki chemiczne. Niektóre z nich powstają jako produkty uboczne procesów produkcyjnych, inne stosowane były powszechnie, nim odkryto ich niekorzystne dla zdrowia efekty. Naukowcy postanowili sprawdzić czy w likwidacji tych substancji pomocna może okazać się słodkowodna alga – chlorella.
Chlorella to jednokomórkowa zielona alga o okrągłym kształcie. Występuje w wodach słodkich i jest największym naturalnym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika, który rośliny . Zawiera również niesamowitą substancję – czynnik wzrostu chlorelli, który wspomaga proliferację komórek, a tym samym ich regenerację, a co za tymi idzie także regenerację uszkodzonych tkanek. Ponadto stwierdzono, że chlorella ma działanie przeciwutleniające (zwalcza wolne rodniki) i przeciwnowotworowe, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wiele więcej. Ze względu na jej popularność, chlorell jest masowo hodowana. Jednymi z największych jej producentów są Tajwan i Japonia.
Chlorella ma jednak nie tylko bezpośredni wpływ na nasze zdrowie kiedy ją konsumujemy (najczęściej w postaci proszku lub sprasowanych tabletek), ale może również wpływać pośrednio na nasze zdrowie. Dzieje się tak ponieważ chlorella może być wykorzystywana jako pomoc w usuwaniu zanieczyszczeń środowiska.
Obecnie istnieje wiele substancji w środowisku, które mają działanie rakotwórcze i mutagenne. Utrzymują się one w glebie i wodzie dostają się do spożywanej przez nas żywności, a więc i do nas samych.
W poniższym badaniu jego autorzy zbadali możliwość użycia chlorelli do usuwania 2,4-dichlorofenolu. Jest to substancja, półprodukt, powstający w procesie produkcji herbicydu. W Polsce przykładowo ten związek chemiczny był stosowany do produkcji środków do impregnacji drewna produkowanych od lat 60. do lat 80. Kontakt skóry z ciekłym dichlorofenolem może być nawet śmiertelny. Długotrwały kontakt z ciałami stałymi może spowodować zaburzenia czynności nerek, uszkodzenie wątroby itp. Nie jest zatem zaskakujące, że obecnie próbuje się pozbyć tego związku chemicznego z otaczającego nas środowiska.
Autorzy badania dodali dichlorofenol do alg chlorelli, aby sprawdzić, czy ulegnie on rozkładowi i rozpadnie się na nieszkodliwe cząstki. Wykazano, że glony rozkładają dichlorofenol z wykorzystaniem dwóch ich funkcji życiowych. Rozkłada dichlorofenol następował zarówno podczas procesów oddychania alg, jak i fotosyntezy. Wyniki były bardzo pozytywne, ponieważ glony zdołały degradować prawie 100% dodanego dichlorofenolu.
Podsumowując badania wykazały, że chlorella jest skuteczna w rozkładaniu zanieczyszczeń będących rezultatem obecności silnie szkodliwych dla człowieka związków chemicznych takich jak stosowany niegdyś do impregnacji drewna dichlorofenol. Badnaia wykazały, że chlorella może być wykorzystana w szerszej praktyce. Przykładowo można ją stosować w zakładach, w których wytwarzane są niebezpieczne związki chemiczne, np. w postaci odpadów poprodukcyjnych odprowadzanych do środowiska. Dzięki chlorelli związki chemiczne mogą zostać rozłożone i usunięte zanim dostaną się do środowiska.
Źródło
Li F., Zhao L., Jinxu Y., Shi W., Zhou S., Yuan K., Sheng G.D.; Removal of dichlorophenol by Chlorella pyrenoidosa through self-regulating mechanism in air-tight test environment; Ecotoxicol Environ Saf. 2018 Nov 30;164:109-117.
Dodaj komentarz