fbpx
  • TCM w Polsce
  • Jak dobierać produkty spożywcze na odporność?

    Artykuł opracowany przez
    Bożena Górek

    Pamiętam, jako dziecko, że zimą jedliśmy pożywienie sezonowe. Nie było w sklepach tak bogato zastawionych półek w warzywa i owoce, niemalże z całego świata. Jadłam głównie ziemniaki i inne korzeniowe warzywa, które można było przechowywać w piwnicy. Owoce w zasadzie były tylko z kompotów z rozgrzewającymi przyprawami. Jadłam również duże ilości kiszonek, które przygotowywałam wraz z rodzicami jeszcze podczas ciepłych dni. Po okresie stanu wojennego przyszedł czas cieszenia się importowanymi warzywami i owocami. Rzucaliśmy się na wszystko, jak głodne, spragnione dzieci po całodniowej zabawie na dworze… A wraz z tym okresem przyszedł czas różnych infekcji, przeziębień, gryp… Dlaczego jedząc mniej urozmaicone posiłki zimą mniej chorowaliśmy? Odpowiedź daje nam sama Matka Natura, która obdarza nas w danym sezonie pożywieniem, które jest dla nas na ten czas najwłaściwsze. Jeśli jednak na siłę chcemy zmienić naturę, dogadzając sobie w zimę tropikalnymi owocami, czy letnimi wychładzającymi warzywami nie dbając o zrównoważenie termiki pożywienia z całą pewnością nie służymy swojemu zdrowiu, mimo, że wydawać się nam może, że im bardziej warzywno-owocowy talerz na stole tym więcej witamin i zdrowia dla nas… Nic bardziej mylnego. Każde pożywienie ma swoją wewnętrzną termikę – od wychładzającej po mocno rozgrzewającą nasz organizm. Kluczem utrzymania odporności na wysokim poziomie jest między innymi zwracanie uwagi na termikę zjadanych produktów oraz równoważenie energetyki termicznej. Letnie warzywa i owoce mają za zadanie schłodzić organizm w upalne dni, np. ogórek zielony, pomidor, cukinia, truskawka, czy jagoda wychłodzą, natomiast dynia, fenkuł, marchew, cebula, czereśnia czy winogrono – ogrzeją Twój organizm.

    Jeśli jednak masz ochotę na wychładzającą zupę pomidorową czy cukiniową w zimowy dzień – nie odmawiaj jej sobie, ale przyrządź ją w taki sposób, aby była rozgrzewająca, np. używając Rosołu Mocy (długo gotowanego), dodając kurkumy, cynamonu, goździków. Tak przyrządzona pomidorówka na pewno Cię nie wyziębi ?

    Nie daj się zwieść marketom suto zastawionymi półkami, zaufaj naturze!

    Poniższe tabele produktów ułatwią Ci wzmacnianie narządów trawiennych:

    pożywienie, zimne, ochładzające, natura termiczna pożywienia
    pożywienie, ciepłe, neutralne, natura termiczna pożywienia
    herbata na trawienie

    Herbata na trawienie

    Dodatkowo, bardzo dobrze jest, popijać sobie codziennie herbatkę ziołową wspomagającą proces trawienia.

    Składniki:

    • 15g nasion kopru włoskiego
    • 25g owocu kminku
    • 25g owocu kolendry
    • 10g lukrecji prażonej z miodem (o ile nie będzie przeszkadzał jej smak)
    • 3g goździków
    • 3 daktyle czerwone Da Zao
    • ½ łyżeczki suszonej skórki mandarynki Chen Pi

    Przygotowanie:

    Przygotuj herbatkę w emaliowanym, glinianym lub szklanym żaroodpornym naczyniu, nie w stalowym.

    Zalej składniki na pół godziny zimną wodą, po czym gotuj kilka minut pod przykryciem. Herbatę pij ciepłą, 2-3 razy dziennie.

    rozgrzewający rosół mocy

    Rosół Mocy

    Rosół Mocy stanowi doskonałą podstawę dla wielu zup spożywanych zimą, którym nadaje rozgrzewające właściwości. Przygotowując na bazie Rosołu Mocy np. pomidorówkę sprawiamy, że z zupy wychładzającej, staje się ona zupą rozgrzewającą. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych zup w okresie zimowym, nawet jeśli są zupami wychładzającymi.

    Składniki:

    • Udko kurczaka ekologicznego
    • 4 marchewki
    • 3 pietruszki
    • 1 seler
    • Kawałek białej kapusty
    • 1 łyżeczka Huang Qi / Korzeń traganka błoniastego
    • 1 łyżeczka Dang Shen / Korzeń dzwonkowca wschodniego
    • 1 łyżeczka Mai Men Dong / Korzeń konwalnika japońskiego
    • 4szt Da Zao / Owoc głożyny pospolitej
    • 2 łyżeczki Chen Pi / dojrzała skórka mandarynki
    • 1 łyżka Gou Qi Zi / owoc kolcowoju
    • 6 kulek owocu jałowca (rozgniecione w moździerzu)
    • 1 łyżeczka czarnego sezamu (rozgniecionego w moździerzu)
    • 1 łyżeczka Alg
    • 5 cm świeżego imbiru
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego niemielonego
    • 2 łyżeczki soli himalajskiej
    • 2 listki laurowe
    • 4 ziela angielskie

    Przygotowanie:

    Gotujemy tak, jak tradycyjny rosół, na minimalnym ogniu, przez minimum 6 godzin.

    Autorzy

    Bożena Górek Terapeuta żywieniowy i metod naturalnych, terapeuta akupunktury kosmetycznej i ucha. Opracowuje autorski protokół naturoterapii organizmu w drodze do naturalnego piękna skóry. Jej celem jest poszerzanie świadomości społeczeństwa na temat wpływu pożywienia i emocji na jakość życia.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
    <li id="getresponse-widget-3" class="widget widget_getresponse-widget"><h3></h3><div ><script type="text/javascript" src="//app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=GITVT&webforms_id=38184702&v=0"></script></div></li>
  • Mogą Cię zainteresować

    Maść Tygrysia Biała

    zdjęcie ciekawego produktu

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Moksa do moczenia stóp - rozgrzewa, stymuluje krążenie, poprawia metabolizm

    moksa do moczenia stóp

    Zestaw baniek magnetycznych HACI 12 szt.

    bańki magnetyczne, chińskie bańki, HACI, magnetoterapia, bańki do masażu, bańki do stawiania

    Olejek eteryczny Fenyoungjing

    olejek leczniczy na przeziębienie

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • Możesz znać nas z