Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Spożywanie produktów lokalnych i sezonowych należy do głównych zaleceń dietetycznych TCM, gdzie argumentowane jest nie tylko wspieraniem i regulowaniem pracy poszczególnych narządów, ale również odpowiednim przystosowaniem organizmu do zmian czynników zewnętrznych, a tym samym budowania odporności! Niestety bardzo często zapomina się o tym kryterium doboru warzyw czy owoców, z uwagi na szeroki zakres żywności dostępnej w sprzedaży. Czy naprawdę aspekt sezonowości produktów jest tak istotny w codziennym odżywianiu?
W dzisiejszych czasach społeczeństwo zmaga się z rosnącym zanieczyszczeniem środowiska, życiem w ciągłym stresie, brakiem ruchu oraz nadmiernym spożywaniem żywności przetworzonej. Wszystkie te czynniki prowadzą do stresu oksydacyjnego, który skutkuje przedwczesnym starzeniem się organizmu oraz powstawaniem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, neurologiczne czy nowotworowe. Jednak często zapominamy, iż nie są to jedyne czynniki wpływające na zdrowie oraz samopoczucie naszych organizmów. Liczne badania podkreślają także wpływ czynników meteorologicznych na organizm człowieka, o czym medycyna Wschodu przypomina nam od kilku tysięcy lat.
Prawidłowo dobrana dieta oparta na produktach sezonowych, jest bogata w substancje pochodzenia naturalnego, dzięki ograniczeniu utraty wartości odżywczej, do których dochodzi podczas długo trwającego transportu czy magazynowania. Produkty roślinne postrzegane są jako bezpieczniejsze dla zdrowia, a przy tym tańsze zamienniki syntetycznych farmaceutyków. Dodatkowo jako źródła substancji bioaktywnych działają efektywniej niż suplementacja pojedynczymi związkami, gdyż ich działanie prozdrowotne spowodowane jest obecnością naturalnych kompleksów wielu różnych substancji.
Okazuje się, iż naturalnie występujące sezonowe warzywa i owoce posiadają substancję , które wykorzystuje się nie tylko w celach profilaktycznych, ale również aktywnym zwalczaniu objawów i przyczyny zaburzeń, które występują w danych miesiącach. Można pokusić się o stwierdzenie, iż sama przyroda daje nam możliwość na poprawę kondycji naszego zdrowia o każdej porze roku.
Zima jest okresem związanym z najniższą średnią temperaturą powietrza, krótszym dniem i umiarkowaną ilością opadów. Do najmroźniejszych miesięcy w Polsce należą grudzień, styczeń i luty. To właśnie podczas ich trwania obserwuje się największą statystyczną ilość zgonów. Aby w środowisku zimnym uniknąć nadmiernych strat ciepła, organizm człowieka aktywuje układ termoregulujący zmniejszając przepływ peryferycznych naczyń krwionośnych, co skutkuje spadkiem temperatury skóry. Podczas zimy następuje wzrost ciśnienia tętniczego, większa łamliwość naczyń włosowatych, wzrost lepkości krwi i co za tym idzie, wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia zakrzepów czy zawałów. Szczególnie narażone są osoby starsze, z chorobami tętnic oraz chorobą niedokrwienną serca. Obserwujemy także przyrost tkanki tłuszczowej i zmiany w białkach surowicy krwi, które prowadzą do ogólnego spadku odporności. Zimą powszechne są grypa, zapalenie płuc, gruźlica, a także inne choroby wirusowe czy bakteryjne.
Nic więc dziwnego, że w Medycynie Chińskiej Zima zwana jest także Wielkim Yin, podczas którego królują Nerki, a na szczególna uwagę zasługują regeneracja Yin i Xue!
W świecie roślin zima związana jest z okresem uśpienia, więc dostępne są jedynie produkty o wysokim wskaźniku trwałości. Należą do nich głównie warzywa korzeniowe i kapustne, takie jak burak, marchew, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, seler, dynia, czosnek, cebula, a także poszczególne odmiany jabłek i gruszek oraz fasoli. Zgodnie z tradycyjną dietetyką – zawarte w nich substancje aktywne wzmacniają naczynia krwionośne (kapusta, gruszka) i działają kardioprotekcyjnie (cebula, burak), a wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit oraz odżywia florę jelitową. Naturalnie wspomagają układ odpornościowy (kapusta, fasola), działają silnie antybakteryjnie i antywirusowo, wspomagając w ten sposób organizm w walce z infekcjami. Patrząc z punktu Medycyny Chińskiej poszczególne produkty wspierają pracę Płuc (kalafior, pietruszka, gruszka), wzmacniają Nerki (fasola) oraz regulują Środkowy Ogrzewacz (dynia, marchew) – co jest istotnym elementem budowania odporności!
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!