fbpx
  • TCM w Polsce
  • produkty sezonowe

    Czy produkty sezonowe budują odporność?

    Spożywanie produktów lokalnych i sezonowych należy do głównych zaleceń dietetycznych TCM, gdzie argumentowane jest nie tylko wspieraniem i regulowaniem pracy poszczególnych narządów, ale również odpowiednim przystosowaniem organizmu do zmian czynników zewnętrznych, a tym samym budowania odporności! Niestety bardzo często zapomina się o tym kryterium doboru warzyw czy owoców, z uwagi na szeroki zakres żywności dostępnej w sprzedaży. Czy naprawdę aspekt sezonowości produktów jest tak istotny w codziennym odżywianiu?

    W dzisiejszych czasach społeczeństwo zmaga się z rosnącym zanieczyszczeniem środowiska, życiem w ciągłym stresie, brakiem ruchu oraz nadmiernym spożywaniem żywności przetworzonej. Wszystkie te czynniki prowadzą do stresu oksydacyjnego, który skutkuje przedwczesnym starzeniem się organizmu oraz powstawaniem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, neurologiczne czy nowotworowe. Jednak często zapominamy, iż nie są to jedyne czynniki wpływające na zdrowie oraz samopoczucie naszych organizmów. Liczne badania podkreślają także wpływ czynników meteorologicznych na organizm człowieka, o czym medycyna Wschodu przypomina nam od kilku tysięcy lat.

    Prawidłowo dobrana dieta oparta na produktach sezonowych, jest bogata w substancje pochodzenia naturalnego, dzięki ograniczeniu utraty wartości odżywczej, do których dochodzi podczas długo trwającego transportu czy magazynowania. Produkty roślinne postrzegane są jako bezpieczniejsze dla zdrowia, a przy tym tańsze zamienniki syntetycznych farmaceutyków. Dodatkowo jako źródła substancji bioaktywnych działają efektywniej niż suplementacja pojedynczymi związkami, gdyż ich działanie prozdrowotne spowodowane jest obecnością naturalnych kompleksów wielu różnych substancji.

    Okazuje się, iż naturalnie występujące sezonowe warzywa i owoce posiadają substancję , które wykorzystuje się nie tylko w celach profilaktycznych, ale również aktywnym zwalczaniu objawów i przyczyny zaburzeń, które występują w danych miesiącach. Można pokusić się o stwierdzenie, iż sama przyroda daje nam możliwość na poprawę kondycji naszego zdrowia o każdej porze roku.

    produkty sezonowe

    Na przykładzie zimy…

    Zima jest okresem związanym z najniższą średnią temperaturą powietrza, krótszym dniem i umiarkowaną ilością opadów. Do najmroźniejszych miesięcy w Polsce należą grudzień, styczeń i luty. To właśnie podczas ich trwania obserwuje się największą statystyczną ilość zgonów. Aby w środowisku zimnym uniknąć nadmiernych strat ciepła, organizm człowieka aktywuje układ termoregulujący zmniejszając przepływ peryferycznych naczyń krwionośnych, co skutkuje spadkiem temperatury skóry. Podczas zimy następuje wzrost ciśnienia tętniczego, większa łamliwość naczyń włosowatych, wzrost lepkości krwi i co za tym idzie, wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia zakrzepów czy zawałów. Szczególnie narażone są osoby starsze, z chorobami tętnic oraz chorobą niedokrwienną serca. Obserwujemy także przyrost tkanki tłuszczowej i zmiany w białkach surowicy krwi, które prowadzą do ogólnego spadku odporności. Zimą powszechne są grypa, zapalenie płuc, gruźlica, a także inne choroby wirusowe czy bakteryjne.

    Nic więc dziwnego, że w Medycynie Chińskiej Zima zwana jest także Wielkim Yin, podczas którego królują Nerki, a na szczególna uwagę zasługują regeneracja Yin i Xue!

    W świecie roślin zima związana jest z okresem uśpienia, więc dostępne są jedynie produkty o wysokim wskaźniku trwałości. Należą do nich głównie warzywa korzeniowe i kapustne, takie jak burak, marchew, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, seler, dynia, czosnek, cebula, a także poszczególne odmiany jabłek i gruszek oraz fasoli. Zgodnie z tradycyjną dietetyką – zawarte w nich substancje aktywne wzmacniają naczynia krwionośne (kapusta, gruszka) i działają kardioprotekcyjnie (cebula, burak), a wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit oraz odżywia florę jelitową. Naturalnie wspomagają układ odpornościowy (kapusta, fasola), działają silnie antybakteryjnie i antywirusowo, wspomagając w ten sposób organizm w walce z infekcjami. Patrząc z punktu Medycyny Chińskiej poszczególne produkty wspierają pracę Płuc (kalafior, pietruszka, gruszka), wzmacniają Nerki (fasola) oraz regulują Środkowy Ogrzewacz (dynia, marchew) – co jest istotnym elementem budowania odporności!

    Bibliografia:

    1. Turabian J. L.; The Variation of Seasonal Diseases in Family Medicine Depends on Infectious Diseases and these are Mainly Respiratory Diseases; J Gen Pract (Los Angel) 2017, 5: 309. doi:10.4172/2329-9126.1000309.
    2. Czerwiecki L.; Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2009; 60(3):201 – 206.
    3. Mężyńska M., Brzóska M. M.; Związki polifenolowe w leczeniu i profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych – dowodny z badań epidemiologicznych; Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 2016; 3(48): 269-275.
    4. Błażejczyk K., Błażejczyk A., Baranowski J.; Wieloletnia zmienność niektórych chorób klimatozależnych w Polsce i jej związek z warunkami klimatycznymi; Prace i Studia Geograficzne 2014; T.56:37-65.
    5. Czerwiecki L.; Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2009; 60(3):201 – 206.

    Autorzy

    Marta Wcześniak Dietetyk TCM, absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, pasjonatka zdrowego stylu życia stawiająca na podejście holistyczne, łącząc metody Wschodu i Zachodu. Dzięki nie przeciętnemu podejściu do kuchni, pokazuje drugie oblicze jedzenia, które nie tylko satysfakcjonuje podniebienie, ale także stanowi skuteczną metodę leczenia.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Odżywianie dla zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Kuchnia pięciu przemian dla początkujących

    książka, odżywianie, dieta, gotowanie, pięć przemian, medycyna chińska

    Żyj dobrze żyj długo - Peter Deadman

    Żyj dobrze żyj długo, Peter Deadman, książka

    Możesz znać nas z