Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Jesienią, kiedy następuje schyłek i mamy za sobą już Lato, czyli czas panowania wielkiego Yang (elementu Ognia) energia zaczyna wędrować w dół, Ziemia upomina się o swoje. Po dojo dochodzi do przełomu i energia zmienia jakość – następuje przełamanie Yang w Yin. Jesień to czas małego Yin, z biegiem czasu Yin nabiera mocy, w kierunku Zimy i czasu wielkiego Yin. Żyjemy w cyklach, które ciągle się toczą, nie jesteśmy poza nimi, jesteśmy ich częścią.
Jesień to czas dojrzałości, zbiorów. Wszystko to, co miało się wydarzyć w dynamicznym ujęciu natury już się dokonało, teraz pora na odpoczynek. Jesień także to czas suchości, dbamy zatem o nawilżenie, pomagają nam w tym owocujące w tym czasie rośliny, które odpowiednio przyrządzone zapewniają nawilżenie i odżywienie płynów ciała i tkanek.
Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.
Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.
Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.
Produktami wzmacniającymi energetycznie element Metalu są warzywa, owoce, ziarna koloru białego.
Szczególnie polecanym w tym czasie jest kompot z gruszek (które również mają miąższ koloru białego) z dodatkiem ciepłych aromatycznych przypraw typu goździki czy anyż gwiazdkowaty i migdałów. Taki kompot świetnie nawilża Płuca, które w tym czasie są narażone na suchość i w stanie swojej energetycznej aktywności.
Kalafior z wyglądu do złudzenia przypomina wnętrze Płuc z brzuchatymi pęcherzykami i doprowadzającymi oskrzelami. Jego natura termiczna jest od neutralnej do chłodnej, a jego smak jest słodki lub lekko gorzki. Za zadanie ma głównie nawilżać i ochładzać Płuca. Jest idealny do spożycia w przypadku suchości, stanów zapalnych Płuc z gorącem u podstawy.
Biała rzodkiew ma smak ostry i chłodną termikę. Zmniejsza wydzielanie śluzu, łagodzi kaszel i stany zapalne gardła. Przełamuje zastój, wyprowadza gorąco. Idealna przy wszelkich zapaleniach oskrzeli czy płuc z ropną, flegmistą wydzieliną.
Por (biała część) jest w smaku ostry, ma termikę od ciepłej do gorącej. Reguluje i porusza Qi Płuc, rozprasza zimno, usuwa wpływ zimnego wiatru.
Winogrona (białe) swoim wyglądem również przypominają Płuca. Mają smak słodki i termikę neutralną. Pięknie nawilżają Płuca, odbudowują płyny ciała, nawilżają suchość, karmią Yin Żołądka i Śledziony.
Ryż (biały) jest słodki, ma termikę od neutralnej do ciepłej (ciepły jest zwłaszcza w postaci długo gotowanego congee). Wzmacnia Qi Płuc, daje im siłę i wydolność.
Biały cukier (z polskiego buraka cukrowego) jest słodki, ma termikę od neutralnej do ciepłej. Nawilża Płuca, tworzy płyny ciała. Syrop z cebuli i białego cukru to fantastyczny lek na suchy kaszel (w przypadku kaszlu mokrego rozrzedza także mokrą wydzielinę).
Owies jest słodki, ma termikę neutralną do rozgrzewającej. Wzmacnia i regeneruje Qi Płuc, przywraca siłę osobom osłabionym chorobą, wzmacnia odporność.
Topinambur jest słodki i ma neutralną termikę. Odżywia Płuca oraz łagodzi objawy astmy.
Banan ma smak słodki i zimną termikę. Nawilża Jelito Grube, przeciwdziała zaparciom na tle niedoboru płynów.
Szparagi (białe) mają smak słodki lub gorzki i ochładzająca naturę. Odbudowują Yin Płuc i Jelita Grubego.
Mięsem wspierającym element Metalu są wieprzowina i kaczka, gdyż najlepiej nawilżają.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!