fbpx
  • TCM w Polsce
  • Prawo sygnatur w TCM – Płuca i Jelito Grube

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska
    Strona - Czarując na Zielono Facebook - Czarującnazielono Gabinet - TAO

    Jesienią, kiedy następuje schyłek i mamy za sobą już Lato, czyli czas panowania wielkiego Yang (elementu Ognia) energia zaczyna wędrować w dół, Ziemia upomina się o swoje. Po dojo dochodzi do przełomu i energia zmienia jakość – następuje przełamanie Yang w Yin. Jesień to czas małego Yin, z biegiem czasu Yin nabiera mocy, w kierunku Zimy i czasu wielkiego Yin. Żyjemy w cyklach, które ciągle się toczą, nie jesteśmy poza nimi, jesteśmy ich częścią.

    Jesień to czas dojrzałości, zbiorów. Wszystko to, co miało się wydarzyć w dynamicznym ujęciu natury już się dokonało, teraz pora na odpoczynek. Jesień także to czas suchości, dbamy zatem o nawilżenie, pomagają nam w tym owocujące w tym czasie rośliny, które odpowiednio przyrządzone zapewniają nawilżenie i odżywienie płynów ciała i tkanek.

    Prawo sygnatur w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

    Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.

    Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.

    Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.

    Element Metalu w prawie sygnatur

    Produktami wzmacniającymi energetycznie element Metalu są warzywa, owoce, ziarna koloru białego.

    Gruszka

    Szczególnie polecanym w tym czasie jest kompot z gruszek (które również mają miąższ koloru białego) z dodatkiem ciepłych aromatycznych przypraw typu goździki czy anyż gwiazdkowaty i migdałów. Taki kompot świetnie nawilża Płuca, które w tym czasie są narażone na suchość i w stanie swojej energetycznej aktywności.

    Kalafior

    Kalafior z wyglądu do złudzenia przypomina wnętrze Płuc z brzuchatymi pęcherzykami i doprowadzającymi oskrzelami. Jego natura termiczna jest od neutralnej do chłodnej, a jego smak jest słodki lub lekko gorzki. Za zadanie ma głównie nawilżać i ochładzać Płuca. Jest idealny do spożycia w przypadku suchości, stanów zapalnych Płuc z gorącem u podstawy.

    Biała rzodkiew

    Biała rzodkiew ma smak ostry i chłodną termikę. Zmniejsza wydzielanie śluzu, łagodzi kaszel i stany zapalne gardła. Przełamuje zastój, wyprowadza gorąco. Idealna przy wszelkich zapaleniach oskrzeli czy płuc z ropną, flegmistą wydzieliną.

    Por

    Por (biała część) jest w smaku ostry, ma termikę od ciepłej do gorącej. Reguluje i porusza Qi Płuc, rozprasza zimno, usuwa wpływ zimnego wiatru.

    Białe winogrona

    Winogrona (białe) swoim wyglądem również przypominają Płuca. Mają smak słodki i termikę neutralną. Pięknie nawilżają Płuca, odbudowują płyny ciała, nawilżają suchość, karmią Yin Żołądka i Śledziony.

    Biały ryż

     

    Ryż (biały) jest słodki, ma termikę od neutralnej do ciepłej (ciepły jest zwłaszcza w postaci długo gotowanego congee). Wzmacnia Qi Płuc, daje im siłę i wydolność.

    Biały cukier

    Biały cukier (z polskiego buraka cukrowego) jest słodki, ma termikę od neutralnej do ciepłej. Nawilża Płuca, tworzy płyny ciała. Syrop z cebuli i białego cukru to fantastyczny lek na suchy kaszel (w przypadku kaszlu mokrego rozrzedza także mokrą wydzielinę).

    Owies

    Owies jest słodki, ma termikę neutralną do rozgrzewającej. Wzmacnia i regeneruje Qi Płuc, przywraca siłę osobom osłabionym chorobą, wzmacnia odporność.

    Topinambur

    Topinambur jest słodki i ma neutralną termikę. Odżywia Płuca oraz łagodzi objawy astmy.

    Banan

    Banan ma smak słodki i zimną termikę. Nawilża Jelito Grube, przeciwdziała zaparciom na tle niedoboru płynów.

    Szparagi (białe)

    Szparagi (białe) mają smak słodki lub gorzki i ochładzająca naturę. Odbudowują Yin Płuc i Jelita Grubego.

    Kaczka

    Mięsem wspierającym element Metalu są wieprzowina i kaczka, gdyż najlepiej nawilżają.

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
    <li id="getresponse-widget-3" class="widget widget_getresponse-widget"><h3></h3><div ><script type="text/javascript" src="//app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=GITVT&webforms_id=38184702&v=0"></script></div></li>
  • Mogą Cię zainteresować

    Przewodnik po punktach akupunktury Płuc i Jelita Grubego

    akupunktura, podręcznik, książka

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • Możesz znać nas z