Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Cukrzyca (Diabetes mellitus), to stosunkowo częsta choroba, zwłaszcza cukrzyca typu 2 znana też jako cukrzyca dorosłych. Cukrzyca jest jedną z chorób metabolicznych, która cechuje się hiperglikemią, czyli podwyższoną ilością glukozy w krwiobiegu. W przypadku cukrzycy typu 2 nie musi obniżać się produkcja insuliny, ale dochodzi do tego, że glukoza we krwi mimo obecność insuliny nie jest wchłaniana przez tkanki. Cukier nie przenika do komórek i pozostaje we krwi. Podwyższony poziom cukru we krwi ma następnie negatywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych, nerwów i narządów człowieka, przede wszystkim nerek - może wówczas pojawić się cukrzycowa choroba nerek. Ten stan wiąże się także z otyłością, podwyższonym poziomem tłuszczu w krwi, nadciśnieniem tętniczym i arteriosklerozą czyli miażdżycą. Ze względu na rosnącą ilość pacjentów cierpiących na cukrzycę należy szukać dalszych możliwości leczenia, które miałyby jak najmniej negatywnych skutków.
W tym celu z pomocą może przyjść Cordyceps. Ten grzyb jest niezastąpiony w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, ale zainteresowana nim jest także Zachodnia medycyna akademicka. Wiele przeprowadzonych badań udowodniło, że wyciąg z Cordycepsa przy cukrzycy typu 2 ma działanie hipoglikemiczne, czyli obniża ilość glukozy we krwi.
Działanie hipoglikemiczne Cordycepsa przy cukrzycy typu 2 udowodniono w trakcie eksperymentu, podczas którego naukowcy przeprowadzili badania na myszach, którym przez osiem tygodni była podawana dieta bogata w tłuszcze, aby w ten sposób wywołać u nich hiperglikemię. Następnie myszom przez cztery tygodnie podawano ekstrakt etanolu ze sfermentowanej grzybni Cordyceps sinensis lub też rosiglitazon - lek przeciwcukrzycowy.
Wśród obserwowanych przez naukowców parametrów, znajdowała się między innymi masa ciała oraz koncentracja lipidów i insuliny we krwi. Naukowcy przeprowadzili także test doustnej tolerancji glukozowej i test tolerancji insuliny.
Wyniki pokazały, że grupa myszy, którym podawano ekstrakt z Cordyceps sinensis, miała podwyższony stosunek HDL/LDL, to znaczy stosunek „dobrego cholesterolu“ do „złego cholesterolu“, co przyczynia się do ogólnej poprawy funkcjonowania układu krwionośnego i zmniejsza ryzyko zapadalności na schorzenia tego układu.
U myszy doszło także do obniżenia masy ciała, którą przybrały w trakcie ośmiotygodniowej diety bogatej w tłuszcze. W trakcie tego eksperymentu nie zostało natomiast udowodnione, aby zastosowanie ekstraktu z Cordyceps sinensis prowadziło do regulacji hiperglikemii lub podwyższenia wrażliwości komórek na insulinę.
Z drugiej jednak strony, w trakcie testów in vitro z udziałem Cordyceps sinensis zaobserwowano efekt ochronny ekstraktu na trzustkowe komórki beta, które produkują insulinę. Z tych obserwacji wynika, że Cordyceps pomaga zachować produkcję insuliny nawet w warunkach, które mogły by uszkodzić trzustkę. Ponadto trzeba podkreślić, że ekstrakt z Cordyceps sinensis działa nefroprotekcyjnie, a więc chroni nerki, utrzymuje ich funkcję i zapobiega uszkodzeniu tkanek. W tym badaniu w odróżnieniu od innych, co jest prawdopodobnie rezultatem wyboru innych myszy lub zastosowaniem innego ekstraktu z Cordyceps sinensis itd., nie udowodniło by ekstrakt miał skutki hipoglikemiczne i podwyższał czułość tkanek i insuliny. Została natomiast udowodniona jego skuteczność w ochronie tkanek, które produkują insulinę i chronią nerki, a które często atakowane są przez cukrzycę, a których uszkodzenie często może prowadzić nawet do niewydolności nerek.
Przykład grzybu jakim jest Cordyceps pokazuje, że chińskie grzyby lecznicze od wieków stosowane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej po przebadaniu w warunkach laboratoryjnych wykazuje działania lecznicze dowiedzione także przez Zachodnią naukę.
BIBLIOGRAFIA
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!