fbpx
  • TCM w Polsce
  • cordyceps w leczeniu cukrzycy

    Cordyceps w leczeniu cukrzycy

    Artykuł opracowany przez:
    MycoMedica
    Autor:

    Cukrzyca (Diabetes mellitus), to stosunkowo częsta choroba, zwłaszcza cukrzyca typu 2 znana też jako cukrzyca dorosłych. Cukrzyca jest jedną z chorób metabolicznych, która cechuje się hiperglikemią, czyli podwyższoną ilością glukozy w krwiobiegu. W przypadku cukrzycy typu 2 nie musi obniżać się produkcja insuliny, ale dochodzi do tego, że glukoza we krwi mimo obecność insuliny nie jest wchłaniana przez tkanki. Cukier nie przenika do komórek i pozostaje we krwi. Podwyższony poziom cukru we krwi ma następnie negatywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych, nerwów i narządów człowieka, przede wszystkim nerek - może wówczas pojawić się cukrzycowa choroba nerek. Ten stan wiąże się także z otyłością, podwyższonym poziomem tłuszczu w krwi, nadciśnieniem tętniczym i arteriosklerozą czyli miażdżycą. Ze względu na rosnącą ilość pacjentów cierpiących na cukrzycę należy szukać dalszych możliwości leczenia, które miałyby jak najmniej negatywnych skutków.

    W tym celu z pomocą może przyjść Cordyceps. Ten grzyb jest niezastąpiony w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, ale zainteresowana nim jest także Zachodnia medycyna akademicka. Wiele przeprowadzonych badań udowodniło, że wyciąg z Cordycepsa przy cukrzycy typu 2 ma działanie hipoglikemiczne, czyli obniża ilość glukozy we krwi.

    Cordyceps w badaniach laboratoryjnych

    Działanie hipoglikemiczne Cordycepsa przy cukrzycy typu 2 udowodniono w trakcie eksperymentu, podczas którego naukowcy przeprowadzili badania na myszach, którym przez osiem tygodni była podawana dieta bogata w tłuszcze, aby w ten sposób wywołać u nich hiperglikemię. Następnie myszom przez cztery tygodnie podawano ekstrakt etanolu ze sfermentowanej grzybni Cordyceps sinensis lub też rosiglitazon - lek przeciwcukrzycowy.

    Wśród obserwowanych przez naukowców parametrów, znajdowała się między innymi masa ciała oraz koncentracja lipidów i insuliny we krwi. Naukowcy przeprowadzili także test doustnej tolerancji glukozowej i test tolerancji insuliny.

    Wyniki pokazały, że grupa myszy, którym podawano ekstrakt z Cordyceps sinensis, miała podwyższony stosunek HDL/LDL, to znaczy stosunek „dobrego cholesterolu“ do „złego cholesterolu“, co przyczynia się do ogólnej poprawy funkcjonowania układu krwionośnego i zmniejsza ryzyko zapadalności na schorzenia tego układu.

    U myszy doszło także do obniżenia masy ciała, którą przybrały w trakcie ośmiotygodniowej diety bogatej w tłuszcze. W trakcie tego eksperymentu nie zostało natomiast udowodnione, aby zastosowanie ekstraktu z Cordyceps sinensis prowadziło do regulacji hiperglikemii lub podwyższenia wrażliwości komórek na insulinę.

    Z drugiej jednak strony, w trakcie testów in vitro z udziałem Cordyceps sinensis zaobserwowano efekt ochronny ekstraktu na trzustkowe komórki beta, które produkują insulinę. Z tych obserwacji wynika, że Cordyceps pomaga zachować produkcję insuliny nawet w warunkach, które mogły by uszkodzić trzustkę. Ponadto trzeba podkreślić, że ekstrakt z Cordyceps sinensis działa nefroprotekcyjnie, a więc chroni nerki, utrzymuje ich funkcję i zapobiega uszkodzeniu tkanek. W tym badaniu w odróżnieniu od innych, co jest prawdopodobnie rezultatem wyboru innych myszy lub zastosowaniem innego ekstraktu z Cordyceps sinensis itd., nie udowodniło by ekstrakt miał skutki hipoglikemiczne i podwyższał czułość tkanek i insuliny. Została natomiast udowodniona jego skuteczność w ochronie tkanek, które produkują insulinę i chronią nerki, a które często atakowane są przez cukrzycę, a których uszkodzenie często może prowadzić nawet do niewydolności nerek.

    Podsumowanie

    Przykład grzybu jakim jest Cordyceps pokazuje, że chińskie grzyby lecznicze od wieków stosowane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej po przebadaniu w warunkach laboratoryjnych wykazuje działania lecznicze dowiedzione także przez Zachodnią naukę.


    BIBLIOGRAFIA

    1. Kan WC, Wang HY, Chien CC, Li SL, Chen YC, Chang LH, Cheng CH, Tsai WC, Hwang JC, Su SB, Huang LH, Chuu JJ. Effects of Extract from Solid-State Fermented Cordyceps sinensis on Type 2 Diabetes Mellitus, Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:743107.

     

     

    Autorzy

    Milan Schirlo Milan Schirlo od 20 lat interesuje się grzybami leczniczymi i Tradycyjną Medycyną Chińską. Jest terapeutą medycyny chińskiej, specjalistą od leczniczego zastosowania grzybów chińskich i założycielem MycoMedica.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
    <li id="getresponse-widget-3" class="widget widget_getresponse-widget"><h3></h3><div ><script type="text/javascript" src="//app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=GITVT&webforms_id=38184702&v=0"></script></div></li>
  • Mogą Cię zainteresować

    Cordyceps CS-4 Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Superodżywianie

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Maitake Suplement diety - Płuca, Nerki, Jelito Grube

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Zastąp cukier. 4 słodkie kroki do zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska
  • Możesz znać nas z