Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Chaga (Inonotus obliquus) to pasożytniczy grzyb atakujący drzewa liściaste, głównie brzozy. Grzyb może całkowicie zabić drzewo, ponieważ pobiera z niego składniki odżywcze, w duże ilości bardzo korzystnej betuliny i kwasu betulinowego. Choć grzyb ten jest szkodliwy dla drzew, na których pasożytuje, to wysysając z nich te cenne odżywcze składniki, nasyca się nimi, stając się ich bardzo bogatym źródłem, z którego może skorzystać człowiek.
Chaga lubi chłodniejszy klimat dlatego występuje głównie na Syberii i w północnych Chinach. Od wieków Tradycyjna Medycyna Chińska, ale także rosyjska, korzystały z jej pozytywnego wpływu na zdrowie. Nie trzeba dodawać, że w obu przypadkach z dużym powodzeniem. Również nowe badania pokazują, że Chaga ma ogromny potencjał leczniczy. Moduluje aktywność układu odpornościowego w kierunku wyższej ochrony przed infekcjami i mniejszą reaktywnością zapalną, ma również działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, neutralizuje wolne rodniki, zmniejszając w ten sposób stres oksydacyjny.
W poniższym badaniu autorzy skupili się na wzmacniającym odporność działaniu Chagi. Postanowili użyć ekstraktu z tego grzyba jako dodatku do szczepień. Szczepionka składa się z części patogenu / toksyny, przeciwko której mają powstać przeciwciała, dzięki czemu choć choroba nie pojawia się, staje się ona łatwiejsza do zwalczenia przez organizm, jeśli będzie on w przyszłości na nią narażony. Jednak sam antygen patogenny nie wystarcza do wytworzenia przeciwciał po podaniu szczepionki. W szczepionce muszą być obecne substancje, które stymulują układ odpornościowy, pobudzają go, aktywują go, aby dobrze przetworzyć antygen i wytworzyć przeciwciała. W tym celu stosuje się związki glinu, choć obecnie producenci szczepionek próbują unikać jego dodawania. Autorzy badania chcieli więc sprawdzić czy możliwe będzie zwiększenie skuteczności działania szczepionek poprzez podanie Chagi.
W ten sposób przeprowadzili eksperymenty na kurczętach, które nie miały wcześniej kontaktu z patogenem, więc nie mogły wytworzyć przeciwciał po bezpośrednim kontakcie z nim, na przykład po zakażeniu. Kurczęta podzielono na kilka grup, zaszczepionych na różne sposoby, tj. przez zakroplenie oka, podanie szczepionki do nosa, placebo (substancja nieaktywna) itd. Przed każdym podaniem szczepionki kurczęta otrzymały również 0,8% + 0,2% preparatu w skład którego wchodził ekstrakt z grzybu Chaga. Ostatnią grupę kurcząt karmiono normalną dietą bez dodatku Chagi. Ze względu na te różnice w leczeniu i karmieniu kurcząt, poszczególne wyniki można porównywać i oceniać w wymierny sposób. Oceny dokonano mierząc wartości przeciwciał przeciwko wirusowi Newcastle, którym zaszczepiono kurczęta. Okazało się, że kurczęta zaszczepione podczas przyjmowania diety wzbogaconej o grzyb Chaga miały najwyższą produkcję przeciwciał przeciwko wirusowi.
Wynika to z faktu, że w zasadzie każdorazowe podanie Chagi przed każdym szczepieniem powodowało wzrost liczby limfocytów T, zarówno tych odpowiedzialnych za wspieranie limfocytów B w produkcji przeciwciał, jak i tych cytotoksycznych, które mogą bezpośrednio zwalczać infekcje wirusowe. Wzrosła również aktywność leukocytów, która jest niezbędna do wywołania złożonej odpowiedzi immunologicznej prowadzącej do wytwarzania skutecznych przeciwciał. Jest więc jasne, że Chaga aktywuje układ odpornościowy, zwiększa liczbę komórek odpornościowych i poprawia wyniki szczepień. Może to być wykorzystane przez hodowców drobiu dotykanego przez choroby, ale możliwe jest, że podobny efekt Chaga wykazuje także w przypadku innych zwierząt, a także w przypadku ludzi.
Tym sposobem może okazać się, że grzyb który przez wieki stanowił jeden ze środków wykorzystywanych przez medycynę tradycyjną, dziś może wspierać działanie współczesnych terapii podnosząc skuteczność szczepionek.
Zhang L, Lin D, Li H, Yu S, Bai J, Ding Z, Wu J; Immunopotentiating effect of Inonotus obliquus fermentation products administered at vaccination in chickens; Mol Cell Probes; 2018 Oct;41:43-51.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!