Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Maitake (Żagwica listkowata, łac. Grifola frondosa) jest od wieków bardzo popularnym grzybem, głównie w Azji. Maitake jest integralną częścią Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. W Azji nazywany jest również „tańczącym grzybem”, ponieważ jego znalezienie było powodem do świętowania i tańca. Maitake charakteryzuje się tym, że jego owocnik ma pulchny charakter i może być ogromny – ważąc nawet dziesiątki kilogramów. Podobnie jak wiele innych grzybów leczniczych, Maitake jest grzybem, który rośnie na powalonych, butwiejących drzewach, czerpiąc składniki odżywcze z rozkładanego drewna, najczęściej drzew liściastych.
Maitake jest badany przez naukowców od dawna, zarówno pod względem składu, jak i efektów. Wykazano, że wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, spowalnia procesy zwyrodnieniowe poprzez neutralizację wolnych rodników i wiele innych.
W tym badaniu autorzy sprawdzali, czy Maitake wpływa również na mikroflorę jelitową. Mikroflora jelitowa jest niezwykle interesującym, ale jednocześnie bardzo obszernym tematem, dlatego też nie będziemy go w tym miejscu szerszej rozwijać. Należy jednakże podkreślić, że mikroflora jelitowa, jak się okazuje, odgrywa bardzo ważną rolę w naszym zdrowiu. Wpływa ona nie tylko na nasze jelita i trawienie, ale także na naszą wagę, układ odpornościowy, a nawet psychikę. Dlatego też tak ważne jest posiadanie zdrowej mikroflory jelitowej. Jej skład możemy zmienić poprzez zmianę sposobu, w jaki jemy, ilość ćwiczeń, leków, których używamy i na wiele więcej innych sposobów. Mikroflora jelitowa to po prostu populacja różnych gatunków bakterii znajdujących się w naszym jelicie, z których niektóre są patogenne w przypadku przerostu ich populacji. Bakterie jelitowe pomagają w rozkładaniu zjedzonego jedzenia, a także wytwarzaniu niektórych substancji odżywczych itp.
Autorzy badania przygotowali 95% etanolowy ekstrakt z Maitake (GF95) i obserwowali jego wpływ na metabolizm (konwersję i wykorzystanie tłuszczu), jak również na skład mikroflory jelitowej. Aby to zrobić, wykorzystali w badaniu myszy. Myszy karmione były dietą wysokotłuszczową, przy czym części z nich podawano jednocześnie GF95. Pod koniec eksperymentu myszy otrzymujące Maitake miały niższą masę ciała, niższy całkowity cholesterol, triglicerydy i LDL, a ich wątroba nie była tak karmiona tłuszczem, jak zaobserwowano u tych samych myszy, które nie otrzymały GF95. Nie wystarczyło to autorom i postanowili przyjrzeć się jeszcze głębiej i ujawnić, jak działa GF95. Wykazano, że zwiększa on ekspresję genów mRNA zaangażowanych w metabolizm tłuszczów. Zużycie GF95 również znacznie zwiększyło produkcję kwasu żółciowego i nastąpił wzrost populacji bakterii w mikroflorze, mianowicie rodzaju Butyricimonas (przykładowo spadek ilość tych bakterii jest obserwowany u ludzi i zwierząt ze stwardnieniem rozsianym). Bakterie te są związane z wytwarzaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w okrężnicy.
Pan YY, Zeng F, Guo WL, Li TT, Jia RB, Huang ZR, Lv XC, Zhang J, Liu B. Effect of Grifola frondosa 95% ethanolextract on lipid metabolism and gut mikrobiota composition in high-fat diet-fedrats. Food Funct 2018 Nov 07.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!