
Marta Wcześniak

Coraz częściej obserwujemy w naszym społeczeństwie silne osłabienie Krwi (Xue), które objawiać się może silnym zmęczeniem, bezsennością, regularnym rozkojarzeniem, zapominaniem czy brakiem koncentracji. Objawy te występują, gdy organizm zbyt intensywnie traci Xue i/lub nie jest w stanie go odbudować. Szczególną trudność dla terapeutów stanowią osoby na dietach wegańskich, z uwagi na ograniczenie wielu silnych toników Qi i Jing, które są pochodzenia odzwierzęcego. W jaki sposób powinny zatem odżywiać się osoby na diecie wegańskiej, aby odbudować swoją Xue? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
Czym jest Krew (Xue)?
Xue to jedna z najważniejszych substancji naszego ciała, jednocześnie obejmuje wiele znaczeń i działań, a w najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak najbardziej materialna formą Qi.
To właśnie ona odpowiada za nawilżanie i odżywianie nie tylko głównych narządów, ale także kości, mięśni, więzadeł, powięzi i skóry! Co ciekawe, Xue przepływa nie tylko przez naczynia krwionośne (czyli nie ogranicza się do zachodniej definicji krwi), ale obejmuje także przepływ wszelkich płynów ustrojowych, a nawet substancji w meridianach! To właśnie one umożliwiają działanie odpowiednich procesów odżywczych czy oczyszczających oraz „komunikują” ciało, zapewniając właściwe funkcjonowanie fizyczne i umysłowe.
Niestety coraz częściej obserwujemy w naszym społeczeństwie silne osłabienia Xue. Częste tłumaczenie tego aspektu jako Krew, potrafi zmylić zachodniego odbiorcę, który skupia się jedynie na aspekcie morfologicznym.
Osłabienie Xue – objawy:
- silne zmęczenie, bezsenność,
- regularne rozkojarzenie, zapominanie, brak koncentracji,
- zaburzenia menstruacji lub ich brak,
- charakterystyczna blada cera, jasne usta,
- nawracające zawroty głowy, drętwienie kończyn i skurcze mięśni,
- niewyraźne widzenie, plamki w polu widzenia,
- depresja, zobojętnienie, nadwrażliwość,
- sucha skóra.
- zniszczone lub wypadające włosy,
- kruche paznokcie, jasne plamki na ich powierzchni lub blade podstawy paznokci,
- anemia,
- bóle głowy, bóle dolnego kręgosłupa,
Takie objawy występują, gdy organizm zbyt intensywnie traci Xue i/lub nie jest w stanie go odbudować. Szczególną trudność dla terapeutów stanowią osoby na dietach wegańskich, z uwagi na ograniczenie wielu silnych toników Qi i Jing, które są pochodzenia odzwierzęcego (wątróbka, szpik kostny, mleczko pszczele, poroże jelenia, żółtka jaj, ostrygi, wołowina itp).
Co może doprowadzić do uszkodzenia Xue?
- niedoborowa dieta (brak składników odżywczych, zbyt mała podaż energii), a także nadmiar smaku ostrego,
- brak snu,
- stres, przemęczenie psychiczne, fizyczne,
- zbyt mała podaż płynów,
- krwotoki, nadmierna utrata płynów/ krwi,
- nadmiar kawy, herbaty czarnej/zielonej, octu i alkoholu wysokoprocentowego,
- osłabienie Qi Śledziony, Nerek lub Serca.
Xue produkowane jest w naszym ciele, a w jego tworzeniu szczególną role odgrywają Śledziona i Nerki! Po dostarczeniu i strawieniu pokarmu, Śledziona transformuje energię Pokarmową (Gu Qi) i za pośrednictwem Qi Płuc przekazuje ją do Serca, które odpowiednio odżywione, reguluje produkcję Xue. Dodatkowo Nerki (jako magazyn Jing) zawiadują stanem kośćca i szpiku kostnego (miejsce powstawania elementów morfologicznych jak erytrocyty, granulocyty, trombocyty) oraz stanowią źródło ciepła (Ming Men), czyli energii do pracy np. dla Żołądka.
Dieta w przypadku Osłabienia Xue
Właśnie dlatego przy odżywianiu Xue tak ważną rolę odgrywa pożywienie i nawodnienie organizmu!
Wegańskie produkty dla odżywienia Xue:
- jagody, borówki i owoc kolcowoju – inaczej jagody goji, czerwone daktyle,
- wszelkie zielone warzywa (szpinak, brokuły, bok-choy, itp.),
- gotowane lub kiszone buraki,
- syrop z daktyli,
- suszone figi,
- czarny sezam, orzechy włoskie,
- karob,
- herbatka z pokrzywy,
- chlorofil, chlorella (ostrożnie stosować u osób z objawami wychłodzenia),
- melasa ekologiczna, cukier brązowy „muscovado”,
- czerwone wino z daktylami (w ograniczonej ilości!),
- quinoa, amarantus i czerwony ryż,
- czarna i czerwona fasola.
Podstawą do odpowiedniego odżywienia jest sprawna praca Śledziony. Dlatego należy pamiętać o spożywaniu ciepłych posiłków, ograniczenia surowizny (w sezonie staraj się unikać nadmiaru surowych owoców i warzyw, szczególnie w zakresie śniadania i kolacji).
Dodatkowo korzystaj z doniesień współczesnej dietetyki – będąc na diecie wegańskiej, powinieneś wiedzieć, że:
- dla poprawy przyswajania żelaza należy zadbać o wysoką podaż wit. C, która odpowiednio reguluje pH żołądka – świetnie może się sprawdzić sok z pokrzywy na czczo,
- aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy B12, po za jej suplementacją możesz włączyć do diety płatki drożdżowe (można dodawać do licznych potraw, nadając im lekko serowego posmaku!), a także ograniczoną ilość sera (ostrożnie u osób zaśluzowanych lub z wysoką wilgotnością) oraz probiotykoterapię,
- bardzo często zalecana jest suplementacja witaminą D3 i ekstraktem z buraka.
Pamiętaj! Odbudowa i odżywianie Xue to długotrwały proces, który wymaga nie tylko zmiany diety czy przyjmowania ziół, ale to również praca z emocjami (redukcja stresu poprzez medytację i ćwiczenia) i higieniczny tryb życia (zapewnienie sobie snu i odpoczynku).
Terapia ziołami?
Zioła to zdecydowanie najskuteczniejsze wsparcie przy odbudowaniu aspektu Xue. W medycynie chińskiej najczęściej dla wzmocnienia krwi stosuje się takie zioła jak korzeń dzięgla chińskiego, korzeń białej peonii, łodygę spatoloba czy korzeń rdestu wielokwiatowego, a także zioła pochodzenia europejskiego jak pokrzywa, liść szałwii, ziele owsa zwyczajnego, ziele lucerny siewnej oraz ziele rukwi wodnej.
Uwaga! Istnieje wiele receptur, których zadaniem jest odżywienie Xue, a dzięki rosnącej popularności TCM w Polsce, cieszymy się zarówno szerokim zakresem materiałów, jak i dostępnością ziół europejskich i wschodnich. Jednak nie polecam eksperymentować na sobie – nie posiadając odpowiedniej wiedzy, możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc! Udaj się na konsultację do specjalisty TCM, aby otrzymać recepturę dostosowaną do Twoich zaburzeń i potrzeb ciała 🙂
Uniwersalny kompot wzmacniający Xue
Składniki:
- 3 garści czereśni
- 2 łyżki jagód goji
- 2 czerwone daktyle
- 2 łyżki czarnego sezamu
- kilka ziaren kardamonu
- skórka dojrzałej mandarynki do smaku
Przygotowanie:
- Całość zalać wodą i gotować przez 20 min.
- Odstawić do wystygnięcia.
Płyn popijać w trakcie dnia, a owoce i sezam zachęcam zjeść – dodając je do owsianych placuszków ze szpinakiem czy naleśnika z karobem.
Dodaj komentarz