
Kurkumina jest organicznym związkiem chemicznym, będącym naturalnym żółtym barwnikiem i przeciwutleniaczem polifenolowym, który można ekstrahować z korzenia kurkumy (Curcuma longa). Obok wielu prozdrowotnych właściwości kurkuminy w ostatnim czasie zostało potwierdzone naukowo także je korzystne działanie w przypadku dolegliwości serca.
Kurkuma jest integralną częścią kuchni azjatyckiej, głównie indyjskiej. Jednocześnie kurkuma jest od tysięcy lat wykorzystana także do celów terapeutycznych, zarówno w tradycyjnej medycynie indyjskiej, jak i chińskiej. W procesie przygotowywania kurkumy jej korzeń jest suszony i sproszkowywany, a w powstałym proszku obecna jest także wspomniana kurkumina. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że kurkumina jest rzeczywiście substancją wpływającą bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Zmniejsza stan zapalny, wspomaga trawienie, niszczy komórki nowotworowe, neutralizuje wolne rodniki i wiele więcej. W opisanym poniżej badaniu autorzy zbadali, czy kurkumina ma również działanie ochronne w stosunku do serca.
Choroby sercowo-naczyniowe
Choroby serca są niestety bardzo powszechne w dzisiejszym społeczeństwie i są jednocześnie najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci. Miażdżyca tętnic jest najbardziej powszechnym schorzeniem układu krążenia, powodującym przewlekłe problemy, takie jak wysokie ciśnienie krwi czy choroba wieńcowa, ale może także podnosić ryzyko wystąpienia bardzo niebezpiecznych nagłych ataków serca lub udarów mózgu. Drugim najpoważniejszym zagrożeniem dla serca są zawały. Badanie w postaci angiografii wieńcowej, polegające na wprowadzeniu cewnika do naczyń krwionośnych serca i ich obrazowanie, może być przyczyną wystąpienia mikroembolizacji, tj. uwolnienia małych zakrzepów, które kiedy dotrą do niewielkich naczyń krwionośnych, mogą je zablokować odcinając komórki, które były zaopatrywane przez te naczynia krwionośne. Komórki bez dopływu tlenu umierają, a jednocześnie w organizmie następuje wzrost stresu oksydacyjnego i rozwija się stan zapalny. Tak jak miażdżyca, podobnie i zawały serca są niestety coraz bardziej powszechne.
Wpływ kurkumy na uszkodzenia serca
Mając świadomość tych zagrożeń, autorzy badania postanowili sprawdzić, czy kurkumina może być stosowana jako środek ochronny przed uszkodzeniami serca podczas zatoru. Obiektami ich obserwacji były szczury. U 40 szczurów spowodowane zostało niedokrwienie mięśnia sercowego (poprzez podwiązanie jednego z naczyń sercowych), prowadząc tym samym do jego uszkodzenia. Szczury podzielono na kilka grup. Jednej z tych grup podawana była kurkumina. U szczurów, które nie otrzymały kurkuminy, nastąpił wzrost C troponiny I (oznaka uszkodzenia mięśnia sercowego) we krwi, a także wzrost liczby martwych komórek serca i substancji, które wskazują, że u szczurów rozwinęło się zapalenie w miejscu uszkodzenia serca (o czym świadczyła zwiększona liczba cząsteczek TLR4, aktywacja komórek odpornościowych, oraz cytokin zapalnych TNF alfa, które prowadziły do zmniejszenia aktywność czynników chroniących komórki przed śmiercią). Okazało się jednak, że kurkumina była w stanie odwrócić ten efekt indukowanego niedokrwienia. Żaden z wyżej wymienionych objawów świadczących o uszkodzeniu serca nie pojawił się. Kurkumina, zmniejszając uszkodzenie mięśnia sercowego, zmniejszała jednocześnie liczbę martwych komórek serca, zmniejszała stres oksydacyjny i stan zapalny.
Źródła:
Liu Y, Liu Y, Huang X, Zhang J, Yang L.; Protectiveeffects and mechanism of curcumin on myocardialinjuryinduced by coronary microembolization; J. Cell. Biochem; 2018 Oct 15.
Dodaj komentarz