Naciśnij ESC aby zamknąć

Leczenie dny moczanowej z pomocą medycyny chińskiej

Artykuł opracowany przez:
Dorota Kowalska
Strona – NuTao
Facebook – NuTao

Dna moczanowa to choroba, która polega na odkładaniu się kryształów moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Kryształki te wywołują następnie zmiany w tkankach oraz narządach, co prowadzi do takich objawów jak silne bóle stawów.

Przykładowe przyczyny występowania dny moczanowej:

Nadmiar białka

Jeśli jako główne źródło białka wybieramy mięso, to z dużym prawdopodobieństwem w organizmie wystąpi nadmiar mocznika, złogów tłuszczowych, kwasu moczowego i śluzu. Na skutek nadmiernego spożywania białka roślinnego i zwierzęcego powstaje mocznik, który ze względu na swe właściwości moczopędne wypłukuje wapń z organizmu.

Kolejne niebezpieczeństwo jakie wiąże się ze stosowaniem pożywienia wysokobiałkowego polega na nasyceniu ciała kwasem moczowym który znacząco osłabia wszystkie funkcje organizmu, a zwłaszcza nerek. Konsekwencją może być powstanie dny moczowej lub kamieni nerkowych.

Gorąca Wilgoć

U osób cierpiących na zapalenie stawów, dnę moczanową i inne stany chorobowe związane z nadmiernym zakwaszeniem organizmu jedną z przyczyn może być gorąca wilgoć.

Jej przyczyną może być spożywanie nadmiernej ilości zakwaszających pokarmów: rafinowanego cukru, słodzików, nadmiernej ilości mięsa, tłustych, oleistych pokarmów oraz zbyt dużej ilości skrobi.

Gorzkie, ochładzające i zasadotwórcze pożywienie oczyszcza organizm z infekcji, dlatego też w diecie u takich osób powinny przeważać warzywa i pokarmy, które usuwają wilgoć i gorąco. Są to zazwyczaj pokarmy ochładzające, zawierające trochę goryczy.

Polecane produkty: fasolka adzuki, seler, marchew, dynia, ziemniaki ze skórka , szparagi, grzyby i inne warzywa, które nie są ogrzewające.

Zalecane owoce: cytryna (sok rozcieńczony wodą) żurawina, borówki. Herbatki z mącznicy lekarskiej, liścia mniszka, liścia babki zwyczajnej i siemienia lnianego.

Terapia pożywieniem

Produkty pomagające pozbyć się dny moczanowej i zakwaszenia organizmu:

Woda

Woda zalecana jest dla osób ze stanami nadmiaru i tych, które potrzebują oczyszczenia – szczególnie przy dużej ilości spożywanego mięsa. Osoby cierpiące na dnę moczanową, reumatyzm i zapalenie stawów mogą skorzystać z dobrodziejstw oczyszczonej wody ponieważ rozpuszcza ona zgromadzone w organizmie toksyny i osady obcego pochodzenia.

Jeśli występują niedobory albo działanie oczyszczające nie jest szczególnie zalecane, można odnowić zawartość minerałów w wodzie dodając 1/8 łyżeczki szarej soli kamiennej lub sproszkowanego kelpu na 4 l wody.

Seler naciowy

Bogaty w krzem seler pomaga odbudowywać stawy, kości, tętnice i tkankę łączną. Dzięki takiemu oddziaływaniu, a także dzięki zdolności do zmniejszania fermentacji trawiennej i kwasowości krwi (której często towarzyszą zapalenia tkanek), seler naciowy jest stosowany w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, dny moczanowej i zapaleń nerwów.

Ma naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i gorzki. Wpływa korzystnie na żołądek i śledzionę, uspokaja wątrobę, poprawia trawienie, wysusza nadmiar wilgoci, oczyszcza krew oraz zmniejsza objawy wiatru takie jak zawroty głowy i nerwowość.

Wykorzystywany jest przy objawach nadmiaru gorąca takich jak zapalenie oczu, uczucie pieczenia przy wydalaniu moczu, krew w moczu i trądzik. Stosuje się go także w celu ochłodzenia wewnętrznego gorąca w wątrobie i żołądku które mogą przyczyniać się do bólów głowy. Seler jest jednym z niewielu warzyw które można łączyć z owocami, ponieważ posiada zdolność do wysuszania wilgoci, w tym tej która jest związana z jedzeniem owoców.

Pomidor

Ma naturę termiczną bardzo ochładzającą, smak słodki i kwaśny. Buduje płyny Yin i łagodzi suchość oraz pragnienie. Dodatkowo wzmacnia żołądek, oczyszcza wątrobę i krew oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Jest stosowany na trawienie, problemy z niestrawnością, zastój pożywienia i zaparcia.

Przynosi również ulgę w przypadku gorąca wątroby i towarzyszącym temu objawom, takim jak wysokie ciśnienie, zaczerwienione oczy i ból głowy. Mimo że jest owocem kwaśnym, alkalizuje krew i pomaga zmniejszyć kwasowość krwi związaną z reumatyzmem i dną moczanową. Ale uwaga – pomidory zakłócają metabolizm wapnia i nie powinno się ich jadać w przypadku artretyzmu. Ich nadmiar osłabia.

Źródło:

Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; 2016

Dorota Kowalska

Na co dzień zajmuję się Medycyną Naturalną opartą min. na Terapii Dźwiękiem, masażu Tuina oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i dietetyce. Wykorzystując terapeutyczne właściwości dźwięków prowadzę eventy i koncerty relaksacyjne na misach i gongu. Zapraszam do mojego świata dźwięków: NuTao – Harmonia dźwięków!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *