Naciśnij ESC aby zamknąć

Leczenie cukrzycy w Medycynie Chińskiej

Artykuł opracowany przez: dr Tetiana Jakimiec

Cukrzyca to jedna z najbardziej poważnych chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że tylko w Polsce cierpi na nią prawie 3 mln Polaków. Kolejny milion również choruje, ale nie ma o tym pojęcia. Ta porażająca niewiedza wynika z rzadkiego i niechętnego wykonywania badań kontrolnych, jak również braku widocznych objawów choroby w początkowej fazie.

Problem z insuliną

Przyczyną cukrzycy jest niewłaściwy poziom insuliny, która ma za zadanie regulować zawartość cukru we krwi. Przy normalnych wynikach insuliny, glukoza, której poziom we krwi zawsze wzrasta po posiłku, traktowana jest jako materiał odżywczy i energetyczny. Jeśli występują jej niedobory, nadmiar glukozy potrafi wywołać wiele szkód w organizmie. Rozwojowi choroby sprzyja również niewłaściwy styl życia, czyli złe nawyki żywieniowe (nadmiar słodycz, fast-foody, nieregularne i niezdrowe jedzenie), nadużywanie alkoholu i leków (jak szczepionki, środki antykoncepcyjne oraz antybiotyki), palenie papierosów, ograniczanie aktywności fizycznej, nadmiar stresu, zanieczyszczenie środowiska oraz nagromadzenie pestycydów w wielu produktach.

Podstępna choroba

Problem z niewłaściwym przetwarzaniem insuliny potrafi być długo niezauważalny a tym samym ignorowany. Pierwsze symptomy objawiają się notorycznym uczuciem zmęczenia, wzmożonym pragnieniem oraz wielomoczem. Dochodzi do nich spory apetyt mimo utraty wagi, problemy ze skórą, gojeniem się ran, częste zapalenie pęcherza moczowego, pochwy, grzybica, problemy z erekcją, pogorszenie wzroku, mrowienie w nogach i rękach oraz częsta skłonność do stanów zapalnych. Choroba powoli, ale sukcesywnie atakuje każdy układ w naszym organizmie.

Kryteria rozpoznania cukrzycy

Chorobę można w prosty sposób zdiagnozować wykonując badanie krwi z oznaczeniem poziomu glukozy. Za niepokojące uchodzi:
– stężenie glukozy, przekraczające 125 mgdl na czczo, po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.
– stężenie glukozy wyższe niż 200 mgdl po dwóch godzinach od spożycia glukozy.
– nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG – Impaired Fasting Glucose) – poziom glukozy wynosi od 100 do 125 mgdl na czczo po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.

Osobną kategorię stanowią kobiety w ciąży, u których cukrzyca może powodować wiele powikłań rozwijającego się płodu. Udowodniono, że ten typ cukrzycy, który zwykle ustępuje po urodzeniu dziecka, jest jednak wstępem do skłonności organizmu w kierunku problemów z glukozą w późniejszym czasie.

Problematyczne paliwo

Glukoza to ważne paliwo dla naszego organizmu. Aby mogła trafić do każdej komórki, potrzebuje wsparcia insuliny, która jako hormon jest produkowana przez trzustkę. Jej niedobory oznaczają początek choroby – cukrzycy. Kiedy trzustka nie wytwarza insuliny mamy do czynienia z cukrzycą typu I (insulinozależną). Przy II typie organizm wytwarza insulinę, ale ma problem z jej rozpoznaniem. W medycynie chińskiej choroba jest znana od wieków jako XiaoKe – „choroba wyniszczenia i pragnienia”. Pierwsze wzmianki o niej można znaleźć w chińskiej literaturze medycznej już w VIII wieku. W Chinach objawy cukrzycy różnicuje się, przez co leczenie odbywa się pod bardzo indywidualnym kątem.

Leczenie cukrzycy w Medycynie Chińskiej

W Medycynie Chińskiej jedną z metod leczenia jest akupunktura. Zwykle stosuje się ją jako jeden z elementów kompleksowego podejścia terapeutycznego w połączeniu ze spersonalizowanymi wskazówkami dietetycznymi, często moksowaniem i akupresurą. Nie istnieje jednakowa terapia dla wszystkich. Sposób leczenia, jak i jego czas trwania zależą od stanu pacjenta. Leczenie akupunkturą polega na nakłuwaniu określonych punktów na ciele cienkimi, stalowymi igłami, które uruchamiają szereg fizjologicznych zmian w organizmie. Skuteczność kuracji zależy od tego, kiedy zdiagnozowano i rozpoczęto leczenie. Kluczowa jest również dyscyplina pacjenta.

Akupunktura

W zależności od objawów dobiera się odpowiednie punkty. Za trzustkę odpowiada głównie merydian RP. Najczęściej wykorzystywane punkty to – RP6, RP10. Punkty na innych merydianach – F2, F3, MC7, MC5, GI11, TR5, E25, R1

Punkt (fr) Punkt (ang) Nazwa (chin) Nazwa (pol) Obieg Lokalizacja
RP6 Sp6 San Yin Jiao Skrzyżowanie Trzech Yin Śledziony Goleń
RP10 Sp10 Xue Hai Morze Krwi Śledziony Udo
F2 Liv2 Xing Jian Miejsce Chodu Wątroby Stopa
F3 Liv3 Tai Chong Potężna Droga Wątroby Stopa
MC7 Pc7 Da Ling Duże Wzgórze Osierdzia Dłoń
MC5 Pc5 Jian Shi Mediator Osierdzia Przedramię
GI11 SI11 Tian Zhong Niebiański Przodek Jelita cienkiego Łopatka
RP6 Sp6 San Yin Jiao Skrzyżowanie Trzech Yin Śledziony Goleń
TR5 TH5 Tong Li Penetrujące Wnętrze Potrójnego ogrzewacza Nadgarstek
R1 Kid1 Yong Quan Tryskające Źródło Nerek Stopa

Przy porażeniu nerwów nóg (polineuropatia)pomagają punkty RP 6, RP4, V60, E 34.

Punkt (fr) Punkt (ang) Nazwa (chin) Nazwa (pol) Obieg Lokalizacja
RP6 Sp6 San Yin Jiao Skrzyżowanie Trzech Yin Śledziony Goleń
RP4 Sp4 Gong Sun Wnuczek Księcia Śledziony Stopa
V60 BL60 Kun Lun Góra Kun Lunu Pęcherza Kostka
E34 St34 Liang Qiu Wzgórze Belek Żołądka Udo

Przy trudno gojących się ranach – E36, GI4.

Punkt (fr) Punkt (ang) Nazwa (chin) Nazwa (pol) Obieg Lokalizacja
E36 St36 Zu San Li Trzecia Mila Nogi Żołądka Podudzie
GI4 SI4 Wang Gu Kości Stawu Ręki Jelita cienkiego Dłoń

Dla zmniejszenia uczucia głodu i pragnienia są wykorzystywane punkty na uchu – punkt głodu- AT18 i punkt pragnienia AT17. Często jest wykorzystywany również punkt AT22 (punkt gruczołów dokrewnych) – ma regulujące działanie na układ endokrynologiczny. Pomocne są również inne punkty na uchu – AT55 (szen-men), AT34 (punkt szarej substancji mózgu), AT 28 (przysadka mózgu).

Punkt Nazwa Lokalizacja
AT18 punkt głodu Ucho
AT17 punkt pragnienia Ucho
AT22 punkt gruczołów dokrewnych Ucho
AT55 punkt Szen-Men Ucho
AT34 punkt szarej substancji mózgu Ucho
AT28 punkt przysadki mózgu Ucho

Przy problemem ze wzrokiem wykorzystuje się punkty E3, V1, RP6.

Punkt (fr) Punkt (ang) Nazwa (chin) Nazwa (pol) Obieg Lokalizacja
E3 St3 Ju Liao Duża Szczelina Kości Żołądka Twarz
V1 BL1 Jing Ming Błyszczące Oczy Pęcherza Twarz
RP6 Sp6 San Yin Jiao Skrzyżowanie Trzech Yin Śledziony Goleń

Kluczowe odżywianie

Cukrzyca w pierwszej fazie leczona jest przez optymalizację stylu życia. Niezwykle ważne jest prawidłowe odżywiania na co dzień oraz pozbycie się szkodliwych nawyków. Z diety należy wykluczyć smażone potrawy, ziemniaki, biały ryż, makaron, słodycze, winogrona, jogurty, kawę, alkohol, cukier, ostre przyprawy, napoje gazowane, soki z kartoników, chleb oraz produkty przetworzone. Powinno się unikać bardzo niezdrowych tłuszczów trans, obecnych w margarynach twardych i fryturach.

Polecane produkty to ryż brązowy, dziki, czarny, kasza jaglana, kasza gryczana, orkiszowa. Wskazane są także zupa jarzynowa, surowe owoce i warzywa, jak cykoria, sałata lodowa, rukola, szpinak, pieczarki, kalafior, kapusta pekińska, brokuły, papryka, seler, cukinia, czarny bez, pigwa, maliny, jeżyny bakłażan, szparagi, grapefruit. Zdrowe dla cukrzyka są kiełki, olej lniany, olej rzepakowy, fasolka, kawa zbożowa, awokado, orzechy, pestki dyni i słonecznika, tłuste ryby morskie, mleko kokosowe. W diecie diabetyka bardzo ważny jest błonnik. Spowalnia on wchłanianie cukru z pożywienia oraz działa korzystnie na pracę jelit. Najlepiej, jeśli błonnik pochodzi z warzyw. Gorąco z organizmu dobrze wyprowadzają produkty o smaku gorzkim oraz termice chłodnej lub nawet zimnej.

Chorym pomaga także redukcja stresu, wprowadzenie aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że profilaktyka choroby jest zawsze lepsza niż jej leczenie.

dr Tetiana Jakimiec

Informoterapeutka, naturopata, lekarz neurolog, homeopata, specjalistka medycyny chińskiej. W roku 2010 ukończyła Bukowiński Państwowy Uniwersytet Medyczny (na Ukrainie) na kierunku lekarskim. Tam także uzyskała specjalizację w zakresie neurologii. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku medycyny chińskiej (akupunktura).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *