• TCM w Polsce
  • Jak dobierać produkty spożywcze na odporność?

    Artykuł opracowany przez
    Bożena Górek

    Pamiętam, jako dziecko, że zimą jedliśmy pożywienie sezonowe. Nie było w sklepach tak bogato zastawionych półek w warzywa i owoce, niemalże z całego świata. Jadłam głównie ziemniaki i inne korzeniowe warzywa, które można było przechowywać w piwnicy. Owoce w zasadzie były tylko z kompotów z rozgrzewającymi przyprawami. Jadłam również duże ilości kiszonek, które przygotowywałam wraz z rodzicami jeszcze podczas ciepłych dni. Po okresie stanu wojennego przyszedł czas cieszenia się importowanymi warzywami i owocami. Rzucaliśmy się na wszystko, jak głodne, spragnione dzieci po całodniowej zabawie na dworze… A wraz z tym okresem przyszedł czas różnych infekcji, przeziębień, gryp… Dlaczego jedząc mniej urozmaicone posiłki zimą mniej chorowaliśmy? Odpowiedź daje nam sama Matka Natura, która obdarza nas w danym sezonie pożywieniem, które jest dla nas na ten czas najwłaściwsze. Jeśli jednak na siłę chcemy zmienić naturę, dogadzając sobie w zimę tropikalnymi owocami, czy letnimi wychładzającymi warzywami nie dbając o zrównoważenie termiki pożywienia z całą pewnością nie służymy swojemu zdrowiu, mimo, że wydawać się nam może, że im bardziej warzywno-owocowy talerz na stole tym więcej witamin i zdrowia dla nas… Nic bardziej mylnego. Każde pożywienie ma swoją wewnętrzną termikę – od wychładzającej po mocno rozgrzewającą nasz organizm. Kluczem utrzymania odporności na wysokim poziomie jest między innymi zwracanie uwagi na termikę zjadanych produktów oraz równoważenie energetyki termicznej. Letnie warzywa i owoce mają za zadanie schłodzić organizm w upalne dni, np. ogórek zielony, pomidor, cukinia, truskawka, czy jagoda wychłodzą, natomiast dynia, fenkuł, marchew, cebula, czereśnia czy winogrono – ogrzeją Twój organizm.

    Jeśli jednak masz ochotę na wychładzającą zupę pomidorową czy cukiniową w zimowy dzień – nie odmawiaj jej sobie, ale przyrządź ją w taki sposób, aby była rozgrzewająca, np. używając Rosołu Mocy (długo gotowanego), dodając kurkumy, cynamonu, goździków. Tak przyrządzona pomidorówka na pewno Cię nie wyziębi 😊

    Nie daj się zwieść marketom suto zastawionymi półkami, zaufaj naturze!

    Poniższe tabele produktów ułatwią Ci wzmacnianie narządów trawiennych:

    pożywienie, zimne, ochładzające, natura termiczna pożywienia
    pożywienie, ciepłe, neutralne, natura termiczna pożywienia
    herbata na trawienie

    Herbata na trawienie

    Dodatkowo, bardzo dobrze jest, popijać sobie codziennie herbatkę ziołową wspomagającą proces trawienia.

    Składniki:

    • 15g nasion kopru włoskiego
    • 25g owocu kminku
    • 25g owocu kolendry
    • 10g lukrecji prażonej z miodem (o ile nie będzie przeszkadzał jej smak)
    • 3g goździków
    • 3 daktyle czerwone Da Zao
    • ½ łyżeczki suszonej skórki mandarynki Chen Pi

    Przygotowanie:

    Przygotuj herbatkę w emaliowanym, glinianym lub szklanym żaroodpornym naczyniu, nie w stalowym.

    Zalej składniki na pół godziny zimną wodą, po czym gotuj kilka minut pod przykryciem. Herbatę pij ciepłą, 2-3 razy dziennie.

    rozgrzewający rosół mocy

    Rosół Mocy

    Rosół Mocy stanowi doskonałą podstawę dla wielu zup spożywanych zimą, którym nadaje rozgrzewające właściwości. Przygotowując na bazie Rosołu Mocy np. pomidorówkę sprawiamy, że z zupy wychładzającej, staje się ona zupą rozgrzewającą. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych zup w okresie zimowym, nawet jeśli są zupami wychładzającymi.

    Składniki:

    • Udko kurczaka ekologicznego
    • 4 marchewki
    • 3 pietruszki
    • 1 seler
    • Kawałek białej kapusty
    • 1 łyżeczka Huang Qi / Korzeń traganka błoniastego
    • 1 łyżeczka Dang Shen / Korzeń dzwonkowca wschodniego
    • 1 łyżeczka Mai Men Dong / Korzeń konwalnika japońskiego
    • 4szt Da Zao / Owoc głożyny pospolitej
    • 2 łyżeczki Chen Pi / dojrzała skórka mandarynki
    • 1 łyżka Gou Qi Zi / owoc kolcowoju
    • 6 kulek owocu jałowca (rozgniecione w moździerzu)
    • 1 łyżeczka czarnego sezamu (rozgniecionego w moździerzu)
    • 1 łyżeczka Alg
    • 5 cm świeżego imbiru
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego niemielonego
    • 2 łyżeczki soli himalajskiej
    • 2 listki laurowe
    • 4 ziela angielskie

    Przygotowanie:

    Gotujemy tak, jak tradycyjny rosół, na minimalnym ogniu, przez minimum 6 godzin.



    Autorzy

    Bożena Górek Terapeuta żywieniowy i metod naturalnych, terapeuta akupunktury kosmetycznej i ucha. Opracowuje autorski protokół naturoterapii organizmu w drodze do naturalnego piękna skóry. Jej celem jest poszerzanie świadomości społeczeństwa na temat wpływu pożywienia i emocji na jakość życia.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • email
    Zostań czytelnikiem
    naszego newslettera

  • Mogą Cię zainteresować

    Maść Tygrysia Biała

    zdjęcie ciekawego produktu

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Zestaw baniek magnetycznych HACI 12 szt.

    bańki magnetyczne, chińskie bańki, HACI, magnetoterapia, bańki do masażu, bańki do stawiania

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Olejek eteryczny Fenyoungjing

    olejek leczniczy na przeziębienie

    Moksa do moczenia stóp - rozgrzewa, stymuluje krążenie, poprawia metabolizm

    moksa do moczenia stóp
  • FreshMail.pl