• TCM w Polsce
  • anemia, domowe sposoby na anemię

    Domowe sposoby na anemię

    Artykuł opracowany przez: dr Tetiana Jakimiec

    Przewlekłe zmęczenie, słabość, która nie ustępuje nawet po wypoczynku. To zwykle objawy, które kojarzymy głównie z przepracowaniem. Jednak mogą one oznaczać zupełnie inne problemy, takie jak anemia. Chorobę wywołuje niedobór żelaza, który ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jego niski poziom może wpływać na nasz system immunologiczny, zwiększając podatność na choroby i infekcje. Niedokrwistość, wynikająca z niedoboru żelaza zwiększa również ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej noworodka. Choroba jest również groźna dla serca i mózgu, wyjątkowo wrażliwych na niedotlenienie.

    Jak rozpoznać niedokrwistość?

    Anemia (łac. anaemia) to zespół objawów chorobowych, polegający na stwierdzeniu niedoboru erytrocytów lub zmiana ich jakości. To poważna choroba, ponieważ hemoglobina przenosi tlen niezbędny do życia wszystkim narządom i komórkom. Na szczęście wystarczy proste badanie morfologiczne, aby potwierdzić lub wykluczyć jej występowanie.

    Przyjrzyjmy się, jak powinny wyglądać prawidłowe wyniki badania krwi.

    Norma hematokrytu (HCT):
    • kobiety: 37-47 %
    • mężczyźni: 42-52 %

    Normy hemoglobiny (HGB, Hb):
    • kobiety: 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l)
    • mężczyźni: 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)

    Normy krwinek czerwonych (erytrocytów, RBC):
    • kobiety: 4,2-5,4 x 1012/l
    • mężczyźni: 4,7-6,1 x 1012/l

    Norma średniej zawartości hemoglobiny (MCH):
    • 27-31 pg

    Norma średniego stężenia hemoglobiny (MCHC):
    • 33-37 g/dl

    Przyczyny anemii

    Anemia może mieć wiele różnych przyczyn. Przede wszystkim powoduje ją znaczna utrata krwi, która może być wynikiem wypadku, kontuzji, obfitych miesiączek, endometriozy, mięśniaków, ale także krwawienia w żołądku czy polipa w jelitach. W powyższych przypadkach należy wyeliminować przyczynę schorzenia, w przeciwnym razie niedokrwistość będzie powracać.

    Drugą przyczyną jest problem z wytwarzaniem erytrocytów spowodowany niedoborem potrzebnych dlatego procesu elementów: żelaza, witaminy B 12 i erytropoetyny. Zdrowy organizm jest w stanie przyswajać te elementy z pożywienia. Jeśli jednak elementy te nie są właściwie przyswajane, w pierwszej kolejności należy poszukać powodów, dla których tak się dzieje.

    Objawy anemii

    Niedokrwistość daje dość wyraźne objawy, często mamy jednak tendencję do ich lekceważenia. Anemia przypomina stan przemęczenia, towarzyszący niewyspaniu, przepracowaniu i życiu w silnym stresie. Do chronicznego zmęczenia dochodzą zawroty głowy, blada i skłonna do przesuszenia skóra oraz blade błony śluzowe. Zmiany widać zwłaszcza na wargach, które robią się bledsze oraz na spojówkach oczu. Ich dolna część powinna mieć czerwony kolor, u osoby, cierpiącej na anemię jest jasna, blada. Innymi skutkami choroby są przesuszone, łamliwe i wypadające włosy, słaba kondycja, kołatanie serca, problemy z pamięcią i koncentracją czy też skłonność do depresji. W przebiegu anemii megaloblastycznej (wynikającej z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego) mogą pojawić się również zaburzenia neurologiczne, zaburzenia równowagi, zmiany osobowości, ospałość a nawet reakcje paranoidalne.

    Leczenie bez nawrotów

    Powodzenie leczenia zależy w głównej mierze od poznania przyczyny choroby. Pacjenci najczęściej dostają receptę na preparaty z żelazem, które mają wiele skutków ubocznych. Ich efektem bywają zaparcia, biegunka, ból żołądka, nudności oraz problemy z zębami. Nie każdy akceptuje takie skutki terapii. Nie warto również kupować przypadkowo wybranych medykamentów aptecznych, na przykład preparatów, które zawierają jednocześnie kilka czynników krwiotwórczych. Anemię leczy się przyczynowo, nie skupiając się wyłącznie na niedoborze żelaza.
    Należy odkryć rzeczywistą przyczynę niedoboru, np. przy pomocy vege testu. Tym sposobem można się dowiedzieć, co “zjada” żelazo w organizmie (ewentualna obecność pasożytów) oraz z jakiego powodu nie jest ono przyswajane z pożywienia.  Tylko takie kompleksowe podejście do niedokrwistości sprawi, że choroba nie będzie regularnie powracała.

    Domowa profilaktyka

    Leczenie anemii musi odbywać się pod okiem specjalisty. Jednak warto zadbać również o zdrowa dietę, która powinna dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Najbogatszym źródłem żelaza są mięso i podroby (wątróbka, kaszanka), nieco mniejszym ryby i jajka. Żelazo można szukać również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach strączkowych (w tych ostatnich jest ono gorzej przyswajalne). Poleca się również jedzenie zielonych, świeżych warzyw, połączonych z sokami. Na absorpcję żelaza mają wpływ witaminy z grupy B oraz witamina C, dlatego warto jest używać świeżą natkę, jeść kiszonki, szpinak, sałaty, jarmuż. Jednak dieta bogata w żelazo powinna być pozbawiona czynników upośledzających jego wchłanianie czyli wapnia z mleka, fitynianów, garbników z herbaty czy produktów pełnoziarnistych. Dlatego też herbatą, czy napojami mlecznymi nie powinno się popijać dań mięsnych. Również cola upośledza wchłanianie żelaza.

    Dawno temu w medycynie ludowej, na anemię stosowano surową wątróbką i sok z kwaszonych buraków, który bardzo dobrze porządkuje florę bakteryjną jelit. Ma on też ogromne znaczenie w przyswajaniu żelaza. Wystarczy zakisić jak ogórki 1 kg buraków z czosnkiem i kawałkiem skórki chleba razowego. Po kilku dniach zlać sok z garnka kamiennego do butelek i trzymać go w lodówce. Codziennie na czczo wypić szklaneczkę.

    Autorzy

    dr Tetiana Jakimiec Informoterapeutka, naturopata, lekarz neurolog, homeopata, specjalistka medycyny chińskiej. W roku 2010 ukończyła Bukowiński Państwowy Uniwersytet Medyczny (na Ukrainie) na kierunku lekarskim. Tam także uzyskała specjalizację w zakresie neurologii. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku medycyny chińskiej (akupunktura).

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Cordyceps CS-4 Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, chaga

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Cordyceps CS-4 Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Superodżywianie

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • FreshMail.pl