Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Jakiś czas temu Dr Nalini Chilkov opublikowała na stronach internetowych The Huffington Post artykuł o sześciu grzybach leczniczych, które potrafią wspomóc organizm w walce z nowotworami. W swym artykule podała, że grzyby lecznicze są stosowane do leczenia nowotworów i wzmacniania ogólnej odporności organizmu na całym świecie. W Azji istnieją grzyby lecznicze, które stosowane są w medycynie już od ponad tysiąca lat. Współcześnie także zachodnia nauka potwierdza, że mają one nie tylko działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, ale także chronią wątrobę. Za jeden z głównych składników grzybów, który wspiera układ odpornościowy autorka wskazała na beta glukan.
Na szczycie listy przebojów grzybów Dr Chilkov uplasowały się następujące grzyby: Reishi, Shiitke, Coriolus Versicolor, Cordyceps, Maitake oraz czarny grzyb brzozowy Chaga (Czaga). Do listy przebojów mogą dołączyć jeszcze Agaricus Blazei Murill oraz suplementy diety zawierające beta glukan.
Spośród wszystkich tych grzybów największą popularnością cieszy się prawdopodobnie grzyb Reishi (lakowica żółtawa). Początkowo znany był po prostu jako czerwony grzyb Reishi; ostatnio jednak wielu sprzedawców reklamuje go pod jego łacińską nazwą Ganoderma lucidum w ten sposób stwarzając wrażenie, że chodzi o „nowy“ produkt. Nawet teraz bardzo dobrze sprzedaje się kawa z ekstraktem z Reishi z zastosowaniem właśnie jego łacińskiej nazwy. Grzyby Reishi są stosowane w trakcie leczenia raka oraz w celu poprawienia ogólnej witalności i siły pacjenta. Według Dr Chilkov grzyb ten wzmacnia reakcję immunologiczną organizmu i łagodzi skutki uboczne chemoterapii.
Shiitake (twardnik japoński), grzyb znany szeroko w kręgach kulinarnych i gastronomicznych, jest stosowany jako środek wspierający leczenie raka, ponieważ wzmacnia system odpornościowy człowieka.
Coriolus (wrośniak różnobarwny) a dokładniej Coriolus versicolor jest grzybem, którego działanie polega na modyfikacji reakcji biologicznej organizmu. Także i ten grzyb stymuluje system immunologiczny i ma działania przeciwnowotworowe. Dzięki swoim właściwością jest on podstawowym składnikiem PSK, czyli jednego z najbardziej skutecznych leków przeciwnowotworowych stosowanych w Japonii w konwencjonalnym leczeniu nowotworów.
Cordyceps (maczużnik chiński – Cordyceps sinensis) podobnie jak inne grzyby lecznicze stymuluje system immunologiczny tak, że podwyższa ilość własnych T-limfocytów lub komórek NK czyli tzw. Natural Killer – naturalnych zabójców, które walczą z nowotworem. Dr Chilkov zwraca uwagę także na to, że Cordyceps chroni nerki przed skutkami ubocznymi chemoterapii.
Maitake albo żagwica listkowata należy do najbardziej popularnych grzybów jadalnych w kuchni japońskiej. Być może mniej znane dla miłośników kuchni japońskiej jest jego działanie zdrowotne. Maitake pomaga organizmowi podczas walki z infekcjami i swymi właściwościami przeciwutleniającymi chroni komórki oraz obniża zapalny faktor enzymu COX-2, przez co pomaga przy schorzeniach zapalnych takich jak np. artretyzm. Maitake może także przyczyniać się do spowalniania rozrostu komórek rakowych.
Ostatni grzyb, który wymienia Dr Chilkova, to Inonotus oliquus, Chaga albo błyskoporek podkorowy. O tym grzybie jeszcze nigdy nie pisaliśmy, ale według Dr Chilkov ten grzyb jest tradycyjnie używany w Rosji i Europie Wschodniej jako środek z potencjalnie przeciwnowotworowym działaniem. Zawiera betulinę, prekursor kwasu betulinowego, który zaś ścisza raka wspierającego enzym topoizomerazy. Tak samo jak grzyb Agaricus Blazei Murill (pieczarka brazylijska), który nie przedostał się na listę przebojów Dr Chilkov, wspiera apoptozę, fenomen, przy którym komórki nowotworowe zniszczą same siebie.
BIBLIOGRAFIA
Informacje zamieszczone na tej stronie internetowej służą jedynie do celów informacyjnych i nie należy ich traktować zamiennie zamiast rad wykwalifikowanego lekarza. W celu zasięgnięcia informacji o stanie zdrowia należy skonsultować się z lekarzem.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!