Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Dna moczanowa to choroba, która polega na odkładaniu się kryształów moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Kryształki te wywołują następnie zmiany w tkankach oraz narządach, co prowadzi do takich objawów jak silne bóle stawów.
Przykładowe przyczyny występowania dny moczanowej:
Jeśli jako główne źródło białka wybieramy mięso, to z dużym prawdopodobieństwem w organizmie wystąpi nadmiar mocznika, złogów tłuszczowych, kwasu moczowego i śluzu. Na skutek nadmiernego spożywania białka roślinnego i zwierzęcego powstaje mocznik, który ze względu na swe właściwości moczopędne wypłukuje wapń z organizmu.
Kolejne niebezpieczeństwo jakie wiąże się ze stosowaniem pożywienia wysokobiałkowego polega na nasyceniu ciała kwasem moczowym który znacząco osłabia wszystkie funkcje organizmu, a zwłaszcza nerek. Konsekwencją może być powstanie dny moczowej lub kamieni nerkowych.
U osób cierpiących na zapalenie stawów, dnę moczanową i inne stany chorobowe związane z nadmiernym zakwaszeniem organizmu jedną z przyczyn może być gorąca wilgoć.
Jej przyczyną może być spożywanie nadmiernej ilości zakwaszających pokarmów: rafinowanego cukru, słodzików, nadmiernej ilości mięsa, tłustych, oleistych pokarmów oraz zbyt dużej ilości skrobi.
Gorzkie, ochładzające i zasadotwórcze pożywienie oczyszcza organizm z infekcji, dlatego też w diecie u takich osób powinny przeważać warzywa i pokarmy, które usuwają wilgoć i gorąco. Są to zazwyczaj pokarmy ochładzające, zawierające trochę goryczy.
Polecane produkty: fasolka adzuki, seler, marchew, dynia, ziemniaki ze skórka , szparagi, grzyby i inne warzywa, które nie są ogrzewające.
Zalecane owoce: cytryna (sok rozcieńczony wodą) żurawina, borówki. Herbatki z mącznicy lekarskiej, liścia mniszka, liścia babki zwyczajnej i siemienia lnianego.
Produkty pomagające pozbyć się dny moczanowej i zakwaszenia organizmu:
Woda zalecana jest dla osób ze stanami nadmiaru i tych, które potrzebują oczyszczenia – szczególnie przy dużej ilości spożywanego mięsa. Osoby cierpiące na dnę moczanową, reumatyzm i zapalenie stawów mogą skorzystać z dobrodziejstw oczyszczonej wody ponieważ rozpuszcza ona zgromadzone w organizmie toksyny i osady obcego pochodzenia.
Jeśli występują niedobory albo działanie oczyszczające nie jest szczególnie zalecane, można odnowić zawartość minerałów w wodzie dodając 1/8 łyżeczki szarej soli kamiennej lub sproszkowanego kelpu na 4 l wody.
Bogaty w krzem seler pomaga odbudowywać stawy, kości, tętnice i tkankę łączną. Dzięki takiemu oddziaływaniu, a także dzięki zdolności do zmniejszania fermentacji trawiennej i kwasowości krwi (której często towarzyszą zapalenia tkanek), seler naciowy jest stosowany w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, dny moczanowej i zapaleń nerwów.
Ma naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i gorzki. Wpływa korzystnie na żołądek i śledzionę, uspokaja wątrobę, poprawia trawienie, wysusza nadmiar wilgoci, oczyszcza krew oraz zmniejsza objawy wiatru takie jak zawroty głowy i nerwowość.
Wykorzystywany jest przy objawach nadmiaru gorąca takich jak zapalenie oczu, uczucie pieczenia przy wydalaniu moczu, krew w moczu i trądzik. Stosuje się go także w celu ochłodzenia wewnętrznego gorąca w wątrobie i żołądku które mogą przyczyniać się do bólów głowy. Seler jest jednym z niewielu warzyw które można łączyć z owocami, ponieważ posiada zdolność do wysuszania wilgoci, w tym tej która jest związana z jedzeniem owoców.
Ma naturę termiczną bardzo ochładzającą, smak słodki i kwaśny. Buduje płyny Yin i łagodzi suchość oraz pragnienie. Dodatkowo wzmacnia żołądek, oczyszcza wątrobę i krew oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Jest stosowany na trawienie, problemy z niestrawnością, zastój pożywienia i zaparcia.
Przynosi również ulgę w przypadku gorąca wątroby i towarzyszącym temu objawom, takim jak wysokie ciśnienie, zaczerwienione oczy i ból głowy. Mimo że jest owocem kwaśnym, alkalizuje krew i pomaga zmniejszyć kwasowość krwi związaną z reumatyzmem i dną moczanową. Ale uwaga – pomidory zakłócają metabolizm wapnia i nie powinno się ich jadać w przypadku artretyzmu. Ich nadmiar osłabia.
Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; 2016
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!