fbpx
  • TCM w Polsce
  • Leczenie dny moczanowej z pomocą medycyny chińskiej

    Artykuł opracowany przez:
    Dorota Kowalska
    Strona – NuTao
    Facebook – NuTao

    Dna moczanowa to choroba, która polega na odkładaniu się kryształów moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Kryształki te wywołują następnie zmiany w tkankach oraz narządach, co prowadzi do takich objawów jak silne bóle stawów.

    Przykładowe przyczyny występowania dny moczanowej:

    Nadmiar białka

    Jeśli jako główne źródło białka wybieramy mięso, to z dużym prawdopodobieństwem w organizmie wystąpi nadmiar mocznika, złogów tłuszczowych, kwasu moczowego i śluzu. Na skutek nadmiernego spożywania białka roślinnego i zwierzęcego powstaje mocznik, który ze względu na swe właściwości moczopędne wypłukuje wapń z organizmu.

    Kolejne niebezpieczeństwo jakie wiąże się ze stosowaniem pożywienia wysokobiałkowego polega na nasyceniu ciała kwasem moczowym który znacząco osłabia wszystkie funkcje organizmu, a zwłaszcza nerek. Konsekwencją może być powstanie dny moczowej lub kamieni nerkowych.

    Gorąca Wilgoć

    U osób cierpiących na zapalenie stawów, dnę moczanową i inne stany chorobowe związane z nadmiernym zakwaszeniem organizmu jedną z przyczyn może być gorąca wilgoć.

    Jej przyczyną może być spożywanie nadmiernej ilości zakwaszających pokarmów: rafinowanego cukru, słodzików, nadmiernej ilości mięsa, tłustych, oleistych pokarmów oraz zbyt dużej ilości skrobi.

    Gorzkie, ochładzające i zasadotwórcze pożywienie oczyszcza organizm z infekcji, dlatego też w diecie u takich osób powinny przeważać warzywa i pokarmy, które usuwają wilgoć i gorąco. Są to zazwyczaj pokarmy ochładzające, zawierające trochę goryczy.

    Polecane produkty: fasolka adzuki, seler, marchew, dynia, ziemniaki ze skórka , szparagi, grzyby i inne warzywa, które nie są ogrzewające.

    Zalecane owoce: cytryna (sok rozcieńczony wodą) żurawina, borówki. Herbatki z mącznicy lekarskiej, liścia mniszka, liścia babki zwyczajnej i siemienia lnianego.

    Terapia pożywieniem

    Produkty pomagające pozbyć się dny moczanowej i zakwaszenia organizmu:

    Woda

    Woda zalecana jest dla osób ze stanami nadmiaru i tych, które potrzebują oczyszczenia – szczególnie przy dużej ilości spożywanego mięsa. Osoby cierpiące na dnę moczanową, reumatyzm i zapalenie stawów mogą skorzystać z dobrodziejstw oczyszczonej wody ponieważ rozpuszcza ona zgromadzone w organizmie toksyny i osady obcego pochodzenia.

    Jeśli występują niedobory albo działanie oczyszczające nie jest szczególnie zalecane, można odnowić zawartość minerałów w wodzie dodając 1/8 łyżeczki szarej soli kamiennej lub sproszkowanego kelpu na 4 l wody.

    Seler naciowy

    Bogaty w krzem seler pomaga odbudowywać stawy, kości, tętnice i tkankę łączną. Dzięki takiemu oddziaływaniu, a także dzięki zdolności do zmniejszania fermentacji trawiennej i kwasowości krwi (której często towarzyszą zapalenia tkanek), seler naciowy jest stosowany w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, dny moczanowej i zapaleń nerwów.

    Ma naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i gorzki. Wpływa korzystnie na żołądek i śledzionę, uspokaja wątrobę, poprawia trawienie, wysusza nadmiar wilgoci, oczyszcza krew oraz zmniejsza objawy wiatru takie jak zawroty głowy i nerwowość.

    Wykorzystywany jest przy objawach nadmiaru gorąca takich jak zapalenie oczu, uczucie pieczenia przy wydalaniu moczu, krew w moczu i trądzik. Stosuje się go także w celu ochłodzenia wewnętrznego gorąca w wątrobie i żołądku które mogą przyczyniać się do bólów głowy. Seler jest jednym z niewielu warzyw które można łączyć z owocami, ponieważ posiada zdolność do wysuszania wilgoci, w tym tej która jest związana z jedzeniem owoców.

    Pomidor

    Ma naturę termiczną bardzo ochładzającą, smak słodki i kwaśny. Buduje płyny Yin i łagodzi suchość oraz pragnienie. Dodatkowo wzmacnia żołądek, oczyszcza wątrobę i krew oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Jest stosowany na trawienie, problemy z niestrawnością, zastój pożywienia i zaparcia.

    Przynosi również ulgę w przypadku gorąca wątroby i towarzyszącym temu objawom, takim jak wysokie ciśnienie, zaczerwienione oczy i ból głowy. Mimo że jest owocem kwaśnym, alkalizuje krew i pomaga zmniejszyć kwasowość krwi związaną z reumatyzmem i dną moczanową. Ale uwaga – pomidory zakłócają metabolizm wapnia i nie powinno się ich jadać w przypadku artretyzmu. Ich nadmiar osłabia.

    Źródło:

    Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; 2016

    Autorzy

    Dorota Kowalska Na co dzień zajmuję się Medycyną Naturalną opartą min. na Terapii Dźwiękiem, masażu Tuina oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i dietetyce. Wykorzystując terapeutyczne właściwości dźwięków prowadzę eventy i koncerty relaksacyjne na misach i gongu. Zapraszam do mojego świata dźwięków: NuTao – Harmonia dźwięków!

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie dla zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Oczyszczanie dla każdego

    książka, oczyszczanie, detoks, detox, dieta, medycyna chińska, odżywianie

    Podstawy Medycyny Chińskiej

    medycyna chińska, podręcznik, książka

    Najskuteczniejsze terapie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    Najskuteczniejsze terapie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    Leczenie dobrą dietą - Fakty i mity w popularnych dietach. Jak wspierać układ odpornościowy. Żywność, która leczy.

    Leczenie dobrą dietą

    Możesz znać nas z