fbpx
  • TCM w Polsce
  • Leczenie cukrzycy w Medycynie Chińskiej

    Leczenie cukrzycy w Medycynie Chińskiej

    Artykuł opracowany przez: dr Tetiana Jakimiec

    Cukrzyca to jedna z najbardziej poważnych chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że tylko w Polsce cierpi na nią prawie 3 mln Polaków. Kolejny milion również choruje, ale nie ma o tym pojęcia. Ta porażająca niewiedza wynika z rzadkiego i niechętnego wykonywania badań kontrolnych, jak również braku widocznych objawów choroby w początkowej fazie.

    Problem z insuliną

    Przyczyną cukrzycy jest niewłaściwy poziom insuliny, która ma za zadanie regulować zawartość cukru we krwi. Przy normalnych wynikach insuliny, glukoza, której poziom we krwi zawsze wzrasta po posiłku, traktowana jest jako materiał odżywczy i energetyczny. Jeśli występują jej niedobory, nadmiar glukozy potrafi wywołać wiele szkód w organizmie. Rozwojowi choroby sprzyja również niewłaściwy styl życia, czyli złe nawyki żywieniowe (nadmiar słodycz, fast-foody, nieregularne i niezdrowe jedzenie), nadużywanie alkoholu i leków (jak szczepionki, środki antykoncepcyjne oraz antybiotyki), palenie papierosów, ograniczanie aktywności fizycznej, nadmiar stresu, zanieczyszczenie środowiska oraz nagromadzenie pestycydów w wielu produktach.

    Podstępna choroba

    Problem z niewłaściwym przetwarzaniem insuliny potrafi być długo niezauważalny a tym samym ignorowany. Pierwsze symptomy objawiają się notorycznym uczuciem zmęczenia, wzmożonym pragnieniem oraz wielomoczem. Dochodzi do nich spory apetyt mimo utraty wagi, problemy ze skórą, gojeniem się ran, częste zapalenie pęcherza moczowego, pochwy, grzybica, problemy z erekcją, pogorszenie wzroku, mrowienie w nogach i rękach oraz częsta skłonność do stanów zapalnych. Choroba powoli, ale sukcesywnie atakuje każdy układ w naszym organizmie.

    Kryteria rozpoznania cukrzycy

    Chorobę można w prosty sposób zdiagnozować wykonując badanie krwi z oznaczeniem poziomu glukozy. Za niepokojące uchodzi:
    – stężenie glukozy, przekraczające 125 mgdl na czczo, po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.
    – stężenie glukozy wyższe niż 200 mgdl po dwóch godzinach od spożycia glukozy.
    – nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG – Impaired Fasting Glucose) – poziom glukozy wynosi od 100 do 125 mgdl na czczo po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.

    Osobną kategorię stanowią kobiety w ciąży, u których cukrzyca może powodować wiele powikłań rozwijającego się płodu. Udowodniono, że ten typ cukrzycy, który zwykle ustępuje po urodzeniu dziecka, jest jednak wstępem do skłonności organizmu w kierunku problemów z glukozą w późniejszym czasie.

    Problematyczne paliwo

    Glukoza to ważne paliwo dla naszego organizmu. Aby mogła trafić do każdej komórki, potrzebuje wsparcia insuliny, która jako hormon jest produkowana przez trzustkę. Jej niedobory oznaczają początek choroby – cukrzycy. Kiedy trzustka nie wytwarza insuliny mamy do czynienia z cukrzycą typu I (insulinozależną). Przy II typie organizm wytwarza insulinę, ale ma problem z jej rozpoznaniem. W medycynie chińskiej choroba jest znana od wieków jako XiaoKe – „choroba wyniszczenia i pragnienia”. Pierwsze wzmianki o niej można znaleźć w chińskiej literaturze medycznej już w VIII wieku. W Chinach objawy cukrzycy różnicuje się, przez co leczenie odbywa się pod bardzo indywidualnym kątem.

    Leczenie cukrzycy w Medycynie Chińskiej

    W Medycynie Chińskiej jedną z metod leczenia jest akupunktura. Zwykle stosuje się ją jako jeden z elementów kompleksowego podejścia terapeutycznego w połączeniu ze spersonalizowanymi wskazówkami dietetycznymi, często moksowaniem i akupresurą. Nie istnieje jednakowa terapia dla wszystkich. Sposób leczenia, jak i jego czas trwania zależą od stanu pacjenta. Leczenie akupunkturą polega na nakłuwaniu określonych punktów na ciele cienkimi, stalowymi igłami, które uruchamiają szereg fizjologicznych zmian w organizmie. Skuteczność kuracji zależy od tego, kiedy zdiagnozowano i rozpoczęto leczenie. Kluczowa jest również dyscyplina pacjenta.

    Akupunktura

    W zależności od objawów dobiera się odpowiednie punkty. Za trzustkę odpowiada głównie merydian RP. Najczęściej wykorzystywane punkty to – RP6, RP10. Punkty na innych merydianach – F2, F3, MC7, MC5, GI11, TR5, E25, R1

    Punkt (fr)Punkt (ang)Nazwa (chin)Nazwa (pol)ObiegLokalizacja
    RP6Sp6San Yin JiaoSkrzyżowanie Trzech YinŚledzionyGoleń
    RP10Sp10Xue HaiMorze KrwiŚledzionyUdo
    F2Liv2Xing JianMiejsce ChoduWątrobyStopa
    F3Liv3Tai ChongPotężna DrogaWątrobyStopa
    MC7Pc7Da LingDuże WzgórzeOsierdziaDłoń
    MC5Pc5Jian ShiMediatorOsierdziaPrzedramię
    GI11SI11Tian ZhongNiebiański PrzodekJelita cienkiegoŁopatka
    RP6Sp6San Yin JiaoSkrzyżowanie Trzech YinŚledzionyGoleń
    TR5TH5Tong LiPenetrujące WnętrzePotrójnego ogrzewaczaNadgarstek
    R1Kid1Yong QuanTryskające ŹródłoNerekStopa

    Przy porażeniu nerwów nóg (polineuropatia)pomagają punkty RP 6, RP4, V60, E 34.

    Punkt (fr)Punkt (ang)Nazwa (chin)Nazwa (pol)ObiegLokalizacja
    RP6Sp6San Yin JiaoSkrzyżowanie Trzech YinŚledzionyGoleń
    RP4Sp4Gong SunWnuczek KsięciaŚledzionyStopa
    V60BL60Kun LunGóra Kun LunuPęcherzaKostka
    E34St34Liang QiuWzgórze BelekŻołądkaUdo

    Przy trudno gojących się ranach – E36, GI4.

    Punkt (fr)Punkt (ang)Nazwa (chin)Nazwa (pol)ObiegLokalizacja
    E36St36Zu San LiTrzecia Mila NogiŻołądkaPodudzie
    GI4SI4Wang GuKości Stawu RękiJelita cienkiegoDłoń

    Dla zmniejszenia uczucia głodu i pragnienia są wykorzystywane punkty na uchu – punkt głodu- AT18 i punkt pragnienia AT17. Często jest wykorzystywany również punkt AT22 (punkt gruczołów dokrewnych) – ma regulujące działanie na układ endokrynologiczny. Pomocne są również inne punkty na uchu – AT55 (szen-men), AT34 (punkt szarej substancji mózgu), AT 28 (przysadka mózgu).

    PunktNazwaLokalizacja
    AT18punkt głoduUcho
    AT17punkt pragnieniaUcho
    AT22punkt gruczołów dokrewnychUcho
    AT55punkt Szen-MenUcho
    AT34punkt szarej substancji mózguUcho
    AT28punkt przysadki mózguUcho

    Przy problemem ze wzrokiem wykorzystuje się punkty E3, V1, RP6.

    Punkt (fr)Punkt (ang)Nazwa (chin)Nazwa (pol)ObiegLokalizacja
    E3St3Ju LiaoDuża Szczelina KościŻołądkaTwarz
    V1BL1Jing MingBłyszczące OczyPęcherzaTwarz
    RP6Sp6San Yin JiaoSkrzyżowanie Trzech YinŚledzionyGoleń

    Kluczowe odżywianie

    Cukrzyca w pierwszej fazie leczona jest przez optymalizację stylu życia. Niezwykle ważne jest prawidłowe odżywiania na co dzień oraz pozbycie się szkodliwych nawyków. Z diety należy wykluczyć smażone potrawy, ziemniaki, biały ryż, makaron, słodycze, winogrona, jogurty, kawę, alkohol, cukier, ostre przyprawy, napoje gazowane, soki z kartoników, chleb oraz produkty przetworzone. Powinno się unikać bardzo niezdrowych tłuszczów trans, obecnych w margarynach twardych i fryturach.

    Polecane produkty to ryż brązowy, dziki, czarny, kasza jaglana, kasza gryczana, orkiszowa. Wskazane są także zupa jarzynowa, surowe owoce i warzywa, jak cykoria, sałata lodowa, rukola, szpinak, pieczarki, kalafior, kapusta pekińska, brokuły, papryka, seler, cukinia, czarny bez, pigwa, maliny, jeżyny bakłażan, szparagi, grapefruit. Zdrowe dla cukrzyka są kiełki, olej lniany, olej rzepakowy, fasolka, kawa zbożowa, awokado, orzechy, pestki dyni i słonecznika, tłuste ryby morskie, mleko kokosowe. W diecie diabetyka bardzo ważny jest błonnik. Spowalnia on wchłanianie cukru z pożywienia oraz działa korzystnie na pracę jelit. Najlepiej, jeśli błonnik pochodzi z warzyw. Gorąco z organizmu dobrze wyprowadzają produkty o smaku gorzkim oraz termice chłodnej lub nawet zimnej.

    Chorym pomaga także redukcja stresu, wprowadzenie aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że profilaktyka choroby jest zawsze lepsza niż jej leczenie.

    Autorzy

    dr Tetiana Jakimiec Informoterapeutka, naturopata, lekarz neurolog, homeopata, specjalistka medycyny chińskiej. W roku 2010 ukończyła Bukowiński Państwowy Uniwersytet Medyczny (na Ukrainie) na kierunku lekarskim. Tam także uzyskała specjalizację w zakresie neurologii. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku medycyny chińskiej (akupunktura).

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Anatomiczna lokalizacja punktów akupunktury

    akupunktura, punkty akupunkturowe, podręcznik, przewodnik, atlas

    Odżywianie dla zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Superodżywianie

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Stalowe igły do akupunktury - chińskie, koreańskie i japońskie

    igły do akupunktury miedziane chińskie

    Igły do akupunktury z plastikowymi uchwytami - do akupunktury kosmetycznej i weterynaryjnej

    igły do akupunktury plastikowe kosmetologiczne weterynaryjne

    Igły intradermalne - igły uszne do aurikuloterapii i akupunktury ucha

    igły do akupunktury miedziane chińskie

    Igły uszne z aplikatorem

    igły, uszne, aurikuloterapia, akupunktura ucha, z aplikatorem

    Cordyceps CS-4 Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Zastąp cukier. 4 słodkie kroki do zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska

    Możesz znać nas z