• TCM w Polsce
  • energetyka pożywienia

    Energetyka pożywienia według TCM

    Artykuł opracowany przez:
    Piotr Łysoniewski
    Facebook - Taijitu

    Medycyna chińska zupełnie inaczej postrzega pożywienie niż świat zachodni. Zamiast skupiać się na zawartości składników odżywczych w postaci węglowodanów, białek i tłuszczów, wschodni punkt widzenia rozpatruje pożywienie pod kątem jego energetyki.

    Do podstawowych kryteriów klasyfikujących pożywienie wg energetyki należą:

    Smak: słodki, ostry, gorzki, kwaśny, słony.

    Natura termiczna: zimna, chłodna, neutralna, ciepła, gorąca.

    Kierunek ruchu: wznoszący, unoszący, zsyłający, opadający.

    Systemy narządów: Śledziona, Żołądek, Nerki, Pęcherz Moczowy, Płuca, Jelito Grube, Wątroba, Pęcherzyk Żółciowy, Serce, Jelito Cienkie.

    Natura termiczna i smak stanowią dwie najważniejsze cechy produktu, dlatego najczęściej zestawiane są wspólnie, np. gorzki zimny, ostry gorący. Przy profilaktycznym odżywianiu możemy ograniczyć się do ww. cech. Jednak przy terapeutycznym zastosowaniu pożywienia koniecznym jest uwzględnić wszystkie kryteria (smak, naturę termiczną, kierunek ruchu oraz system narządów).

    Poniżej znajduje się klasyfikacja produktów według ich termiki, czyli malejącego Yang i rosnącego Yin:

    Pikantne przyprawy
    Mięso
    Ryby
    Jaja
    Mleko i jego przetwory
    Orzechy
    Strączki
    Zboża
    Warzywa
    Grzyby
    Owoce
    Sałaty
    Wodorosty

     

    Spośród powyższych grup jedzenia możemy stworzyć podgrupy, np. dla mięsa jagnięcina jest gorąca, kurczak/wołowina są ciepłe, wieprzowina/kaczka chłodna, a mięso kraba zimne.

    Warto zwrócić uwagę, że osoby jedzące głównie produkty odzwierzęce będą narażone na choroby związane z nagromadzeniem Gorąca (nierzadko w połączeniu z Wilgocią). Z kolei osoby opierające swoją dietę w dużej mierze o produkty chłodne, a wręcz zimne termiczne (głównie wegetarianie i weganie) będą narażone na nagromadzenie Zimna i Wilgoci co może prowadzić do poważnych niedoborów w Nerkach i Środkowym Ogrzewaczu.

    Poniżej tabela przedstawiająca działanie produktów o danej termice.

    Termika produktówDziałanie produktów
    GorącaWzmacniają Yang, przyspieszają krążenie Qi, rozpraszają, ogrzewają, poruszają w górę i na zewnątrz
    CiepłaWzmacniają Qi i Yang, szczególnie w obszarze Środkowego Ogrzewacza
    NeutralnaWzmacniają Qi, harmonizują i stabilizują
    ChłodnaUzupełniają płyny ciała, Krew, oczyszczają z Gorąca
    ZimnaOchładzają wewnętrzne Gorąco, uspokajają Ducha

     

    Najbezpieczniejszym zastosowaniem w codziennym żywieniu są posiłki składające się zarówno z produktów o naturze termicznej neutralnej, ciepłej i chłodnej. Produkty gorące i zimne stosujmy w niewielkich ilościach, szczególnie w zależności od warunków panujących na zewnątrz, np. produkty gorące takie jak pieprz, czosnek czy chili mogą służyć do rozproszenia Zimnego Wiatru (czyli pierwszych objawów przeziębienia na tle Zimna), a produkty zimne takie jak arbuz, ogórek czy banan mogą skutecznie łagodzić objawy Letniego Gorąca (odwodnienie, udar słoneczny).

    Z kolei poniżej przedstawione jest zestawienie smaków wraz z kierunkiem i opisem ich działania.

    SmakWektor nadający kierunek QiOpis działaniaNarządy, na które najsilniej oddziałuje
    Słodki-Wzmacnia Qi, odżywia płyny, Krew, harmonizuje, rozluźnia, nawilżaŚledziona - Żołądek
    OstryOdśrodkowyPrzełamuje Zastój, usprawnia przepływ, rozprzestrzenia energię na zewnątrzPłuca - Jelito Grube
    KwaśnyDośrodkowyObkurcza, przytrzymuje płyny w organizmieWątroba - Pęcherzyk Żółciowy
    GorzkiZsyłającyOsusza, pomaga usunąć nadmiar płynów w organizmieSerce - Jelito Cienkie
    SłonyUnoszącyNawilża tkanki i rozpuszcza nagromadzenia (twarde masy)Nerki - Pęcherz Moczowy

     

    Smak słodki jest smakiem podstawowym, budującym nasze Qi. Jednak należy pamiętać, że wszystkie pięć smaków jest niezbędne do zachowania równowagi Yin – Yang, czyli cieszenia się pełnią sił i zdrowia na co dzień. Zwróćmy również uwagę na połączenia smakowe, np. dla osób z niedoborem Yin wskazane będzie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym – smak słodki odżywi i nawilży, a smak kwaśny przytrzyma działanie smaku słodkiego.

    Dla przykładu poniżej przedstawiona jest charakterystyka wybranego produktu (analogicznie jesteśmy w stanie opisać każdy dowolny produkt):

    NazwaNatura termicznaSmakSystem narządówKierunekPrzemianaDziałanie
    PszenicaChłodnaSłodkiŚledziona, Wątroba, Serce, NerkiZsyłającyZiemiaOdżywia Yin, uspokaja Ducha, oczyszcza Gorąco

    Autorzy

    Piotr Łysoniewski Doradca żywieniowy, pasjonat zdrowego i dobrego jedzenia. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy zarówno w kuchni polskiej jak i orientalnej. Ciągle doskonali swoje umiejętności z zakresu dietetyki, psychologii i TCM. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • FreshMail.pl