fbpx
  • TCM w Polsce
  • Jak jedzeniem wzmocnić odporność?

    Artykuł opracowany przez:
    MycoMedica
    Autor:
    Układ odpornościowy działa jak armia, a jego poszczególne elementy chronią nas przed wtargnięciem zewnętrznych najeźdźców. Odpowiednia dieta, dobór składników, jak i odpowiednie pory naszych posiłków mogą pomóc nam wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale także wyregulować jego pracę, w taki sposób aby służył naszemu zdrowiu, a nie przyczyniał się do jego pogorszenia.

    Dzisiaj lekarze i naukowcy coraz częściej znajdują związki między układem odpornościowym a rozwojem wielu różnych chorób. Nie chodzi tylko o choroby związane z atakami patogenów, takich jak wirusy, bakterie, chlamydie, toksyn itp., ale również choroby wywoływane przez niewłaściwą reakcję układu odpornościowego. Są to głównie alergie, gdzie układ odpornościowy ocenia nieszkodliwy bodziec zewnętrzny, taki jak pyłek, jako obcą substancję, z którą należy walczyć. W ten sposób wywołuje nieproporcjonalną odpowiedź immunologiczną. Innym problemem jest to, że nasz układ odpornościowy zaczyna oceniać nasze własne i nieszkodliwe komórki jako wroga i rozpoczyna ich likwidowanie. W ten sposób przejawiają się choroby autoimmunologiczne. Z tych reakcji autoimmunologicznych stopniowo narasta nadwrażliwość podobna do alergii, układ odpornościowy reaguje na różne substancje, które powinny być ignorowane i atakuje części naszego organizmu. Zaburzenia układu odpornościowego są więc głębszą przyczyną wielu chorób: łuszczycy, choroby Crohna, reumatoidalnego zapalenia stawów, twardziny skóry, zapalenia tarczycy, cukrzycy typu 1, jak i wielu innych.

    Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wszystkie choroby są jedynie dysharmoniami Yin i Yang w naszym organizmie. Jeśli chodzi o układ odpornościowy, odpowiedzialne są za niego trzy narządy: Śledziona, Nerki i Płuca. Śledziona produkuje paliwo (energię Qi i Krew) na codzienne życie. Nerki przechowują energię i esencję, którą dziedziczymy po naszych przodkach. Płuca regulują pory na skórze, a tym samym zapobiegają inwazji zewnętrznych patogenów.

    Jak poznamy osłabienie tych trzech narządów?

    Człowiek z osłabioną Śledzioną ma tendencję do męczenia się, co pogarsza się po jedzeniu, jest blady, może cierpieć na brak apetytu, ale także ma różne smaki (szczególnie na słodkie), cierpi z powodu wzdęć i miękkich stolców. Często rozmyśla.

    Jeśli ma osłabione Yang Nerek, jest zmęczony, blady, chłodny, ma zimne kończyny, problemy z oddawaniem moczu i utratą libido. Jeśli brakuje Yin Nerek, występują różne objawy osłabienia, nocne poty, uderzenia gorąca lub problemy z płodnością.

    Słabość Płuc może objawiać się dusznością, kaszlem, niechęcią do mówienia lub słabym głosem, płaczem lub skłonnością do smutku.

    Jak wzmocnić układ odpornościowy poprzez jedzenie zgodnie z zasadami medycyny chińskiej?

    Istnieje kilka ogólnych zasad:

    • Jedz bezkompromisowo regularnie, w tym samym czasie. Jeśli jesz co dwie godziny, śledziona musi stale wydawać energię, aby strawić jedzenie i wkrótce się wyczerpuje.
    • Jedz maksymalnie 3-4 razy dziennie, nie częściej. Śledziona musi odpocząć i zyskać siłę do dalszego trawienia. Powinna też odpocząć przez 12 godzin, więc najazdy w nocy na lodówkę nie przynoszą jej korzyści.
    • Przestań jeść, zanim poczujesz sytość
    • Jedz żywność wysokiej jakości, która zawiera wystarczającą ilość składników odżywczych. Wyeliminuj przetworzoną przemysłowo żywność zawierającą różne dodatki.
    • Jedz zróżnicowane
    • Pij gorącą wodę w ciągu dnia

    Przy osłabionej odporności, zwrócić uwagę na jedzenie wzmacniające Qi Śledziony.

    Jadłospis przeznaczony do wzmocnienia Qi Śledziony podkreśla smaczne proste posiłki składające się ze stosunkowo niewielkiej ilości składników. Podstawą tej diety są złożone węglowodany uzupełnione niewielką ilością białek o wysokiej wartości i lekko ugotowanych warzyw. Aby uzyskać najwyższą jakość Qi z diety, samo jedzenie musi być świeże i pełne życia i musi nie tylko smakować, ale także pocieszyć oko. Lokalnie uprawiane produkty sezonowe mają najlepsze Qi.

    Chociaż każdy posiłek musi być poddany obróbce cieplnej, nie zalecamy zbytniego gotowania. W zależności od rodzaju żywności wystarcza zwykle lekkie podgotowanie, po którym jedzenie pozostanie co najmniej trochę chrupiące. Warzywa liściaste i kruche warzywa, takie jak brokuły czy fasola, wystarczy chwilę gotować, a warzywa korzeniowe i ziarna zachowują swój kształt, strukturę i Qi nawet po długim powolnym gotowaniu.

    Proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej, więc jedzenie powinno być dokładnie przeżuwane i należy powoli rozkoszować się jedzeniem. Jedzenie musi cieszyć. Ścisłe lub nudne diety szkodzą Śledzionie.
    Samo przygotowanie może w znacznym stopniu wpłynąć na ogólną jakość Qi i korzystne działanie posiłku. Nie trzeba podkreślać, że potrawy przyrządzane z miłością i przyjemnością smakują lepiej niż potrawy kupowane w sklepach lub przygotowywane w pośpiechu, lub z obrzydzeniem. Często jest to przeszkodą, ponieważ nie każdy lubi gotować lub ma na to czas. Jednak poświęcanie czasu i wysiłku na własne żywienie jest samo w sobie ważną częścią procesu leczenia. Możesz aktywnie uczestniczyć we wzmacnianiu Śledziony, spędzając weekend na przygotowaniu gęstych i pożywnych zup, bulionów warzywnych i mięsnych oraz soków z duszonego mięsa i warzyw. Ponadto poprawiasz samopoczucie psychiczne, co również wpływa na Śledzionę.

    Jedzenie wzmacniające Śledzionę:

    Neutralne termicznie lub ciepłe smaki słodkie: lekkie zboża, zwłaszcza biały ryż i congee, owies, prażony jęczmień, lepki ryż (słodki), orkisz, dynia, słodkie ziemniaki, seler, kabaczki, marchew, kukurydza, pasternak, ciecierzyca, czarne fasole, bataty, ignam, groch, orzechy włoskie, kompot, kurczak, wołowina, jagnięcina, wątróbka, nerki, makrela, tuńczyk, anchois

    Ostry smak (w małych ilościach): cebula, por, czosnek, rzepa, papryka, świeży imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, fenkuł, przyprawy kuchenne

    Złożone smaki słodkie (w małych ilościach): melasa, daktyle, syrop ryżowy, słód jęczmienny, cukier palmowy.

    Żywność osłabiająca Śledzionę:

    Niegotowane i surowe zimne posiłki: sałatki, surowe owoce (całe i wyciśnięty sok, zwłaszcza z owoców cytrusowych), pszenica, kiełki i kiełki zbóż, surowe warzywa, pomidory, szpinak, boćwina mangolod, tofu, kasza jaglana, wodorosty morskie, sól, zbyt dużo słodkich pokarmów i skoncentrowanych słodzików, brązowy ryż, antybiotyki, witamina C (więcej niż 1-2 gramy dziennie), piwo

    Zatrzymują i tworzą wilgoć: lody i produkty mleczne (z wyjątkiem niewielkiej ilości masła i jogurtu), cukier, czekolada, orzechy i nasiona (z wyjątkiem orzechów włoskich), masło orzechowe

    Szczególną uwagę należy zwrócić na grzyby medyczne w przypadku osłabionej lub nieproporcjonalnie wrażliwej odporności. Należą do nich Cordyceps, Agaricus, Reishi, Shiitake, Maitake, Coprinus, Hericium i japoński Enoki. Oprócz wzmocnienia osłabionej odporności może ją regulować, jeśli jej reakcja jest nieproporcjonalna. W postaci 30%-owych ekstraktów ich efekty są obecnie wykorzystywane głównie w problemach onkologicznych. Są one stosowane jako uzupełnienie chemioterapii lub radioterapii.

    Autorzy

    Milan Schirlo Milan Schirlo od 20 lat interesuje się grzybami leczniczymi i Tradycyjną Medycyną Chińską. Jest terapeutą medycyny chińskiej, specjalistą od leczniczego zastosowania grzybów chińskich i założycielem MycoMedica.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie dla zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Cordyceps CS-4 Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Reishi Suplement diety - Serce, Wątroba, Płuca

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, reishi

    Hericium - Suplement diety - Śledziona, Żołądek, Serce

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, hericium

    Maitake Suplement diety - Płuca, Nerki, Jelito Grube

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, cordyceps, kordyceps

    Agaricus Suplement diety - Śledziona, Żołądek, Jelita

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, agaricus

    Możesz znać nas z