Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Nadeszło lato! Najcieplejsza pora roku, o długim dniu i krótkiej nocy. Czas bogactwa w świecie roślin, które kwitnąc i dojrzewając, dają nam obfitość kolorowych kwiatów oraz pysznych warzyw i owoców - ciesząc nasze oczy i podniebienia. To jednak także okres wysokiego nasłonecznienia, upałów i dużej wilgotności powietrza, które stanowią czynniki chorobotwórcze. Czy możemy wspomóc nasz organizm i chronić go przed szkodliwymi czynnikami lata? Jak odżywiać się latem w zgodzie z TCM?
Lato w TCM przynależy do elementu Ognia - czyste Yang, z którym związane są: ruch, radość, entuzjazm i twórczość. Przypisany jest mu także smak gorzki (właściwości ochładzające i wysuszające), który stanowi równowagę dla gorącego i wilgotnego lata. Do tej pory roku przynależą aż 4 Obiegi czynnościowe - Serca, Jelita cienkiego, Potrójnego ogrzewacza i Osierdzia. Lato to czas uzupełniania Yang przy jednoczesnej ochronie płynów ciała. Typowymi problemami objawiającymi się pod wpływem wysokiej temperatury powietrza są: odwodnienie, wyczerpanie cieplne, mrowienie, omdlenie cieplne, udar cieplny i wykwity skórne.
Podczas, gdy temperatura na zewnątrz rośnie, Qi ze środka organizmu zaczyna przemieszczać się zewnątrz do powierzchni podskórnej - jednocześnie umożliwiając nam aktywny tryb w ciągu dnia i zwiększając podatność na osłabienie Środka, w skutek przyjmowania nadmiernej ilości produktów o właściwościach wyziębiających lub rozpraszających (np. produkty z lodówki lub nadmiar smaku ostrego). Zachód tłumaczy to prosto - przy pojawieniu się bardzo wysokich temperatur obciążony jest układ krążenia, w którym dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i osłabienia organizmu. Obserwujemy wtedy wzrost częstotliwości uderzeń serca (wysoki puls) i zaburzenia ciśnienia krwi (zaburzenia obiegu czynnościowego Serca). Prowadzi to do spadku ilości hemoglobiny transportującej tlen (osłabione Qi Płuc i osłabione Xue), co zwiększa ilość wykonywanych oddechów. To właśnie w tym okresie znacząco wzrasta ryzyko zawałowe!
Pamiętaj! Bez odpowiedniej wentylacji nie jesteśmy w stanie właściwie zarządzać układem krwionośnym - świadomie pracuj z oddechem!
Jednym z filarów TCM, a zarazem pierwszym krokiem do zdrowia, jest wykorzystanie właściwości leczniczych pożywienia! Jednak nie chodzi jedynie o składniki odżywcze zawarte w jedzeniu, lecz o umiejętne dopasowanie smaku, termiki i sposobu przygotowania potraw zarówno do pory roku, jak i potrzeb wybranej jednostki!
Pamiętaj - Serce odpowiada w TCM za tworzenie Xue - cennych płynów ciała, w tym aspektów morfologicznych (więcej znajdziesz tu: /dietetyka-i-zycie/budowanie-krwi-xue-w-diecie-weganskiej/), ale potrzebuje przy tym energii z pożywienia i energii oddechowej - Czyli mocnej Śledziony i silnych Płuc! Pamiętaj: chcąc zapewnić sobie sprawnie działające Serce, musisz najpierw nauczyć się właściwie oddychać i odpowiednio jeść.
Ogólne zasady odżywiania latem:
Dodatkowo… zadbaj o spokój ducha, czyli nie zapomnij o wypoczynku i medytacji - pamiętaj, że lato to szczyt energetyczny Serca, który jest siedzibą Shen. To właśnie ten aspekt zawiaduje naszym stanem psycho-emocjonalnym i wymaga zadbania w okresie naszej szczytowej aktywności. Unikaj nadmiernych ćwiczeń fizycznych i umysłowych.
Uwaga! Jeśli czujesz silne napięcia stresowe, które uniemożliwiają Tobie zamianę nawyków - możesz wprowadzić do codziennej suplementacji olejek CBD - odpowiednio przyjmowany preparat zmniejszy zastoje Wątroby i napięcia emocjonalne, poprawi jakość snu, ułatwiając Ci wprowadzenie kolejnych nowych rytuałów w codzienne życie! Pamiętaj jednak - podstawę każdej terapii stanowi odpowiednie żywienie i nawodnienie!
Przyroda jest doskonała - okazuje się, że składniki zawarte w produktach sezonowych doskonale wspierają te układy, które ze względu na zmiany meteorologiczne są najbardziej obciążone!
Letnie produkty obfitują w silne przeciwutleniacze (borówka, wiśnia), wspierają układ wieńcowo-naczyniowy (pomidor, malina), regulują ciśnienie (bób, truskawka) oraz działają przeciwzapalnie. Zgodnie z TCM, są to produkty odżywiające Xue, wzmacniające Serce! Co więcej - wysoka zawartość wody w owocach zapewnia lepsze nawodnienie organizmu, a powszechnie występujące karotenoidy chronią skórę przed nadmiernymi poparzeniami i przyczyniają się do jej sprawniejszej regeneracji.
Produkty | Substancje bioaktywne | Właściwości |
Borówka słodka/ neutralna | antocyjany, kwas hydroksycynamonowy, karotenoidy |
|
Malina Jeżyna kwaśne-słodkie/ neutralne | witamina C, kwercetyna, antocyjany |
|
Czarna porzeczka kwaśna/ neutralna-lekko chłodna | witamina C, antocyjany, karotenoidy |
|
Truskawka słodka/ lekko chłodna | witamina C, kwas elagowy, katechiny, kwercetyna |
|
Pomidor kwaśny/ chłodny | witamina C, likopen, beta-karoten |
|
Fasola szparagowa słodka/ neutralna | izoflawony, foliany, taniny |
|
Bób słony/ neutralny | izoflawony, foliany, taniny |
|
Rukola gorzka/ lekko chłodna | glukozynolany, witamina C, foliany |
|
Cukinia Ogórek | fitosterole, kukurbitacyna |
|
Kalarepa gorzko-ostra/ chłodna | glukozynolany, cholagoga |
|
Wiśnia Czereśnia słodko-kwaśne/ neutralne | antocyjany, witamina C, cyjanidyna |
|
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!