
Monika Buczyłowska

Lato, czas panowania w swojej energetyce elementu Ognia, smaku gorzkiego. Narządami związanymi z tą przemianą będą Serce i Jelito cienkie. Produkty, po które sięgniemy w zgodzie z prawem sygnatur, będą miały kolor czerwony. W lecie, czasie kiedy panuje wielkie Yang, energia Ognia osiąga swoje maximum, temperatura za oknem staje się coraz wyższa, w ogrodach dojrzewają soczyste owoce, warzywa. To pora roku, podczas, której dbamy o nasze ciepło, nasycamy nim ciało czerpiąc energię słoneczną i nie wychładzamy się nadmiernie spożywając zimne potrawy, lody czy nadmiar surówek. Dbamy o równowagę między nawilżeniem(Yin) a ogrzaniem(Yang), spożywając te produkty, które służą nam w lecie najbardziej.
Produkty czerwone i przypominające kształtem serce to np. jabłko, pomidor czy zbliżona wyglądem do tętnic i żył – papryczka chilli. Czerwone produkty karmią również Krew, nieodłączny element układu krwionośnego, którym zarządza Serce.
Prawo sygnatur w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.
Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.
Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.
Element Ognia w prawie sygnatur
Produktami mającymi korzystny wpływ na element Ognia są warzywa, owoce, ziarna koloru czerwonego. Większość z nich została wspomniana przy elemencie Drzewa – czerwone, mięsiste produkty wzmacniające Krew i korzystnie wpływające na krążenie.
W przypadku Serca warto wspomnieć również o:
Jabłko
Jabłko – kształtem i kolorem przypomina serce, jest smaku słodkiego, kwaśnego, oczyszcza gorąco Krwi, ciała, usuwa „nadpobudliwe gorąco lata”, wycisza, zawiera związek kwercytynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Papryczka chilli
Papryczka chilli – smak ostry, natura gorąca, rozprasza zimno, wpływa korzystnie na Serce i naczynia krwionośne, usuwa zastoje, reguluje ciśnienie Krwi.
Pomidor
Pomidor – poza wsparciem jakie udziela Wątrobie i Krwi, swoim wyglądem również przypomina Serce i wobec niego również ma swoje zadania, zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko występowania choroby wieńcowej. Jego chłodna natura i kwaśny smak działają ściągająco i wyciszająco na Serce, jego nadmiarowe skłonności.
Czerwone wino
Czerwone wino – w smaku gorzkie, ostre, słodkie (w zależności od rodzaju), w naturze ogrzewające, wzmacnia Yang całego ciała, bierze udział w tworzeniu Krwi, wysusza patologiczną wilgoć, zawiera polifenole mające korzystny wpływ na pracę Serca i całego układu krwionośnego.
Dodaj komentarz