fbpx
  • TCM w Polsce
  • Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej

    Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej

    Artykuł opracowany przez:
    Dorota Kowalska
    Strona – NuTao
    Facebook – NuTao

    Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.

    Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.

    Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.

    Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.

    Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.

     

    Desery jako środki lecznicze

    Osoby niedoborowe, wychłodzone, suche

    Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.

    Osoby krzepkie, silne, nadmiarowe i przegrzane

    Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.

    Osoby ociężałe z Wilgocią

    Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.

    Chrupki jabłkowe

    • 4-6 jabłek pokrojonych w plastry
    • Sok z 1 cytryny
    • 1/4 filiżanki soku jabłkowego z 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 filiżanki płatków owsianych
    • 1/2 filiżanki pełnej mąki pszennej do pieczenia
    • 1/4 filiżanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu
    • 1/4 filiżanki zmielonych orzechów
    • 2 łyżki stołowe soku jabłkowego
    • 2 łyżki stołowe wody
    • 1/3 łyżeczki soli morskiej

    Przygotowanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Połącz płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, 2 łyżki soku jabłkowego i sól, aby utworzyły kruszonkę.
    3. Ułóż jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polej sokiem jabłkowym.
    4. Posyp jabłka połową kruszonki.
    5. Ułóż drugą warstwę jabłek i posyp pozostałą kruszonką.
    6. Piecz 40 minut.

    Wystarcza na 4 porcje.

    Budyń z tapioki

    • 1/4 filiżanki namoczonych migdałów
    • 1 L wody
    • 120 g perełek tapioki
    • 1/3 filiżanki syropu klonowego
    • 1 łyżeczka wanilii

    Przygotowanie:

    1. Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania mleka migdałowego.
    2. Wlej do rondla.
    3. Dodaj tapiokę. Namaczaj przez 15 minut.
    4. Dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
    5. Dodaj wanilie. Odstaw do wystygnięcia.
    6. Podawaj osobno lub z polewą z owoców albo jako polewę do ciast.

    Wystarcza na 4-6 porcji.

    Placek ze słodkich ziemniaków

    • 4-6 ugotowanych słodkich ziemniaków
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki kardamonu
    • Odrobina gałki muszkatołowej
    • 1/4 filiżanki rodzynek
    • 2 łyżki stołowe masła sezamowego
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1 gotowy spód do ciasta

    Przygotowanie:

    1. Przygotuj podstawę ciasta
    2. Nagrzej piekarnik do 180 st
    3. Utłucz ziemniaki i wymieszaj razem ze wszystkimi składnikami
    4. Na spód ciasta wyłóż warstwę z ziemniaków
    5. Piecz 35-40 minut

    Przepis na 1 placek.

    Spód z kruchego ciasta

    • 1/2 filiżanki mąki gryczanej
    • 1/2 filiżanki mąki z ryżu brązowego
    • 1/2 filiżanki drobno zmielonej razowej mąki pszennej
    • 2 łyżki stołowe zmiażdżonych nasion lub orzechów
    • 1/4 filiżanki oleju (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki płynnej lecytyny
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Kilka łyżeczek stołowych wody

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Połącz suche składniki. Wetrzyj palcami olej i lecytynę.
    3. Dodaj tyle wody, by ciasto się zlepiło, ale by nadal było kruche.
    4. Włóż ciasto do formy o średnicy 25cm, rozgnieć po dnie i piecz przez 10-15 minut. Można najpierw rozsmarować nadzienie i dopiero piec.
    5. Nadmiar ciasta można wykorzystać jako kruszonkę, rozrzucając ją na wierzchu placka przed pieczeniem.

    Przepis na 1 placek.

    Źródło:

    Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.

    Autorzy

    Dorota Kowalska Na co dzień zajmuję się Medycyną Naturalną opartą min. na Terapii Dźwiękiem, masażu Tuina oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i dietetyce. Wykorzystując terapeutyczne właściwości dźwięków prowadzę eventy i koncerty relaksacyjne na misach i gongu. Zapraszam do mojego świata dźwięków: NuTao – Harmonia dźwięków!

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Zastąp cukier. 4 słodkie kroki do zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska

    MycoGastro Suplement diety - wspiera układ trawienny

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, gastro, mycogastro, układ pokarmowy, trawienie

    Webinarium: Żywienie wg tradycyjnej chińskiej medycyny

    webinarium, kurs online, dietetyka, odżywianie, Dietetyka Chińska

    Słodka kuchnia roślinna. Zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska

    Kuchnia pięciu przemian dla początkujących

    książka, odżywianie, dieta, gotowanie, pięć przemian, medycyna chińska

    Możesz znać nas z