Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.
Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.
Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.
Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.
Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.
Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.
Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.
Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.
Przygotowanie:
Wystarcza na 4 porcje.
Przygotowanie:
Wystarcza na 4-6 porcji.
Przygotowanie:
Przepis na 1 placek.
Spód z kruchego ciasta
Przygotowanie:
Przepis na 1 placek.
Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!