Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.
Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.
Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.
Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.
Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.
Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.
Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.
Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.
Przygotowanie:
Wystarcza na 4 porcje.
Przygotowanie:
Wystarcza na 4-6 porcji.
Przygotowanie:
Przepis na 1 placek.
Spód z kruchego ciasta
Przygotowanie:
Przepis na 1 placek.
Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!