fbpx
  • TCM w Polsce
  • Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej

    Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej

    Artykuł opracowany przez:
    Dorota Kowalska
    Strona – NuTao
    Facebook – NuTao

    Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.

    Jednym z celów podawania deserów jest zakończenie posiłku, który składa się z ciężkich mięs i tłustych pokarmów. Dodatkowo wysokobiałkowe pożywienie wymaga zastosowania węglowodanów występujących jako cukry proste w owocach i większości deserów.

    Połączenie mięsa i słodkiego u osób ze słabym układem trawiennym może powodować problemy trawienne i fermentację, ponieważ cukry i białka w jednym posiłku nie łączą się zbyt dobrze. W tej sytuacji wspomóc trawienie mogą pokarmy, które ograniczają powstawanie bakterii gnilnych. Dla takich osób zalecane są zatem przed słodkim posiłkiem gorzkie, zielone warzywa takie jak seler naciowy i sałata.

    Ze względu na zawartość kaloryczną, zdrowe desery uważane są za dania energetyzujące i wzmacniające. Wynika to z zasady, że gotowane słodkie pożywienie wzmacnia ciało. Oczywiście gdy przesadzimy, to uzyskamy odwrotny skutek. Przejadanie się słodkimi produktami może prowadzić do zachwiania równowagi a w konsekwencji do pojawienia się: cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, drożdżyc i różnych stanów zapalnych.

    Lecznicze zastosowanie deserów dobrej jakości jest jednak możliwe.

     

    Desery jako środki lecznicze

    Osoby niedoborowe, wychłodzone, suche

    Dla nich korzystne będzie jedzenie niewielkich ilości gotowanych deserów z określonych składników np. Proste dania z owoców.

    Osoby krzepkie, silne, nadmiarowe i przegrzane

    Wskazane dla nich są desery z surowych owoców, gdyż większość z nich na ogół usuwa nadmiary (pomimo że są słodkie). Dzięki surowej postaci zachowują swoje ochładzające i redukujące właściwości. Jako substancje słodzące zaleca się stewię i miód, a po posiłku pokrojone na plasterki jabłko.

    Osoby ociężałe z Wilgocią

    Takie osoby powinny ostrożnie stosować desery, gdyż słodzone pożywienie działa dodatkowo nawilżająco. Zalecane są w tym przypadku desery ze składników takich jak: olej z siemienia lnianego, sproszkowana stawia, mielony cynamon, kasza jaglana, wafle ryżowe i dynia.

    Chrupki jabłkowe

    • 4-6 jabłek pokrojonych w plastry
    • Sok z 1 cytryny
    • 1/4 filiżanki soku jabłkowego z 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 filiżanki płatków owsianych
    • 1/2 filiżanki pełnej mąki pszennej do pieczenia
    • 1/4 filiżanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu
    • 1/4 filiżanki zmielonych orzechów
    • 2 łyżki stołowe soku jabłkowego
    • 2 łyżki stołowe wody
    • 1/3 łyżeczki soli morskiej

    Przygotowanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Połącz płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, 2 łyżki soku jabłkowego i sól, aby utworzyły kruszonkę.
    3. Ułóż jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polej sokiem jabłkowym.
    4. Posyp jabłka połową kruszonki.
    5. Ułóż drugą warstwę jabłek i posyp pozostałą kruszonką.
    6. Piecz 40 minut.

    Wystarcza na 4 porcje.

    Budyń z tapioki

    • 1/4 filiżanki namoczonych migdałów
    • 1 L wody
    • 120 g perełek tapioki
    • 1/3 filiżanki syropu klonowego
    • 1 łyżeczka wanilii

    Przygotowanie:

    1. Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania mleka migdałowego.
    2. Wlej do rondla.
    3. Dodaj tapiokę. Namaczaj przez 15 minut.
    4. Dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
    5. Dodaj wanilie. Odstaw do wystygnięcia.
    6. Podawaj osobno lub z polewą z owoców albo jako polewę do ciast.

    Wystarcza na 4-6 porcji.

    Placek ze słodkich ziemniaków

    • 4-6 ugotowanych słodkich ziemniaków
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki kardamonu
    • Odrobina gałki muszkatołowej
    • 1/4 filiżanki rodzynek
    • 2 łyżki stołowe masła sezamowego
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1 gotowy spód do ciasta

    Przygotowanie:

    1. Przygotuj podstawę ciasta
    2. Nagrzej piekarnik do 180 st
    3. Utłucz ziemniaki i wymieszaj razem ze wszystkimi składnikami
    4. Na spód ciasta wyłóż warstwę z ziemniaków
    5. Piecz 35-40 minut

    Przepis na 1 placek.

    Spód z kruchego ciasta

    • 1/2 filiżanki mąki gryczanej
    • 1/2 filiżanki mąki z ryżu brązowego
    • 1/2 filiżanki drobno zmielonej razowej mąki pszennej
    • 2 łyżki stołowe zmiażdżonych nasion lub orzechów
    • 1/4 filiżanki oleju (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki płynnej lecytyny
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Kilka łyżeczek stołowych wody

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Połącz suche składniki. Wetrzyj palcami olej i lecytynę.
    3. Dodaj tyle wody, by ciasto się zlepiło, ale by nadal było kruche.
    4. Włóż ciasto do formy o średnicy 25cm, rozgnieć po dnie i piecz przez 10-15 minut. Można najpierw rozsmarować nadzienie i dopiero piec.
    5. Nadmiar ciasta można wykorzystać jako kruszonkę, rozrzucając ją na wierzchu placka przed pieczeniem.

    Przepis na 1 placek.

    Źródło:

    Paul Pitchford; Odżywianie dla zdrowia; Łódź 2014.

    Autorzy

    Dorota Kowalska Na co dzień zajmuję się Medycyną Naturalną opartą min. na Terapii Dźwiękiem, masażu Tuina oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i dietetyce. Wykorzystując terapeutyczne właściwości dźwięków prowadzę eventy i koncerty relaksacyjne na misach i gongu. Zapraszam do mojego świata dźwięków: NuTao – Harmonia dźwięków!

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Zastąp cukier. 4 słodkie kroki do zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska

    MycoGastro Suplement diety - wspiera układ trawienny

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, gastro, mycogastro, układ pokarmowy, trawienie

    Webinarium: Żywienie wg tradycyjnej chińskiej medycyny

    webinarium, kurs online, dietetyka, odżywianie, Dietetyka Chińska

    Słodka kuchnia roślinna. Zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału

    książka, odżywianie, dieta, cukier, medycyna chińska

    Kuchnia pięciu przemian dla początkujących

    książka, odżywianie, dieta, gotowanie, pięć przemian, medycyna chińska

    Możesz znać nas z

    Przegląd prywatności
    TCMblog.pl logo

    Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

    Ściśle niezbędne ciasteczka

    Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

    Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

    Ciasteczka stron trzecich

    Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

    Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.