fbpx
  • TCM w Polsce
  • Prawo sygnatur w TCM – Żołądek, Śledziona i Trzustka

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska
    Strona – Czarując na Zielono Facebook – Czarującnazielono Gabinet – TAO

    Ziemia to centrum, środek – środkowy ogrzewacz, kolor żółty kojarzący się ze słońcem, bogactwem, dostatkiem, urodzajem i późnym latem…  Ziemia to również baza, fundament. Jeśli odpowiednio o nią zadbamy możemy mieć gwarancję udanych zbiorów tego co zasiejemy. Zasiejmy ziarno dobrego pokarmu, dowartościujmy potrójny ogrzewacz i zbierzmy żniwo zdrowia.

    Czas elementu Ziemi nie jest tak jednoznaczny jak pozostałych elementów, przypada on na późne Lato oraz ma swoją aktywność w każdym okresie pomiędzy porami roku w tzw. dojo.

    W dietetyce chińskiej element Ziemi ma szczególne znaczenie, ponieważ odpowiada za podstawowe funkcje związane przyjmowaniem określonego pożywienia, trawienia oraz ekstraktowania z niego wartości odżywczych i potencjału energetycznego subtelnej energii Qi.

    Prawo sygnatur w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

    Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.

    Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.

    Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.

    Element Ziemi w prawie sygnatur

    Śledzionę, Trzustkę i Żołądek utożsamia się ze Środkowym Ogrzewaczem, uznając ich kluczową rolę dla ekstraktowania Qi z pożywienia, wytwarzania Płynów i Krwi, substancji niezbędnych do podtrzymania życia. Wszelkie dysfunkcje w obszarze Środkowego Ogrzewacza uznaje się za pierwotne źródło wielu chorób.

    Wspieranie się pożywieniem dedykowanym elementowi Ziemi, pomoże nam wspierać funkcje Środkowego Ogrzewacza. Kolorem powiązanym z elementem Ziemi jest żółty. Tutaj dodam, że Śledziona i Żołądek lubią produkty barwy żółtej i pomarańczowej oraz okrągłego kształtu.

    Na czele tej listy znajdują się:

    Marchewka

    Marchewka – w smaku słodka, jej starsze odmiany i skórka są gorzkawe, w naturze neutralna, ciepła, ogrzewa i wzmacnia narządy trawienne, pomaga przy utracie apetytu, mdłościach, stagnacji pożywienia, biegunce i zaparciach. Zdecydowanie warzywo „Środka”.

    Ziemniak

    Ziemniak – słodki, natura neutralna, wzmacnia Qi śledziony i Żołądka, sok z surowego ziemniaka leczy wrzody Żołądka i dwunastnicy (ochładza gorąco) oraz obniża zbyt wysokie ciśnienie Krwi.

    Batat

    Ziemniak słodki (batat) – bardzo słodki, natura neutralna do ogrzewającej, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, równoważy Qi i Krew.

    Dynia

    Dynia – neutralna do ogrzewającej, smak słodki, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, wspomaga usuwanie patologicznej wilgoci, reguluje poziom cukru we Krwi.

    Ciecierzyca

    Ciecierzyca – słodka, neutralna, korzystnie wpływa na cały układ trawienny, wzmacnia Qi całego ciała.

    Kasza jaglana

    Kasza jaglana (proso) – smak słodki, lekko gorzki po przyrządzeniu nie eliminującym posmaku goryczki (prażenie, przelewanie wrzątkiem), natura neutralna do ciepłej (jeśli prażona na ogniu przed przyrządzeniem), uzupełnia, wzmacnia i harmonizuje Środkowy Ogrzewacz, rozpuszcza wilgoć, przekształca śluz, kieruje w dół zbuntowany przepływ Qi Żołądka.

    Idealnie się sprawdza przy wzorcu patologicznym niedoboru Śledziony – radzi sobie świetnie z nagromadzeniami patologicznego śluzu produkowanego przez zdołowaną Śledzionę.

    Kukurydza

    Kukurydza – jest słodka, neutralna, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, Qi i Krew, równoważy płyny ciała, harmonizuje Żołądek, pomocna przy niestrawności, biegunce.

    Pszenica

    Pszenica – chłodna z tendencją do zimnej, smak słodki, oczyszcza gorąco, jest bardzo odżywcza (w nadmiarze śluzotwórcza) , wzmacnia Śledzionę.

    Orkisz

    Orkisz – neutralny do chłodnego, smak słodki, podobny w działaniu do pszenicy ale ma nieco cieplejszą naturę, jest mniej śluzotwórczy.

    Soja żółta/czerwona

    Soja żółta/czerwona – neutralna w kierunku ciepłej, podprażona – gorąca, smak słodki, odbudowuje Qi i płyny Śledziony, pomaga zsyłać Qi w dół, co może być przydatne we wzorcu odwróconego przepływu Qi Żołądka.

    Imbir

    Imbir – kłącze przypomina Żołądek, Jelita, w smaku jest ostry, jego natura ciepła, suszony – gorąca, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, przeciwdziała nudnościom, łagodzi odruch wymiotny, przekształca śluz z Żołądka.

    Mięso

    Mięso najbardziej wspierające element Ziemi to te najsłodsze – kura, wołowina, cielęcina.

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Webinarium: Śledziona i odżywianie - klucz do zdrowia w Medycynie Chińskiej

    webinarium, śledziona, odżywianie, dieta

    Webinarium: Dietetyka energetyczna

    webinarium, kurs online, dietetyka, odżywianie, dietetyka chińska

    Webinarium: Żywienie wg tradycyjnej chińskiej medycyny

    webinarium, kurs online, dietetyka, odżywianie, Dietetyka Chińska

    Możesz znać nas z