Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Ziemia to centrum, środek – środkowy ogrzewacz, kolor żółty kojarzący się ze słońcem, bogactwem, dostatkiem, urodzajem i późnym latem… Ziemia to również baza, fundament. Jeśli odpowiednio o nią zadbamy możemy mieć gwarancję udanych zbiorów tego co zasiejemy. Zasiejmy ziarno dobrego pokarmu, dowartościujmy potrójny ogrzewacz i zbierzmy żniwo zdrowia.
Czas elementu Ziemi nie jest tak jednoznaczny jak pozostałych elementów, przypada on na późne Lato oraz ma swoją aktywność w każdym okresie pomiędzy porami roku w tzw. dojo.
W dietetyce chińskiej element Ziemi ma szczególne znaczenie, ponieważ odpowiada za podstawowe funkcje związane przyjmowaniem określonego pożywienia, trawienia oraz ekstraktowania z niego wartości odżywczych i potencjału energetycznego subtelnej energii Qi.
Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.
Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.
Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.
Śledzionę, Trzustkę i Żołądek utożsamia się ze Środkowym Ogrzewaczem, uznając ich kluczową rolę dla ekstraktowania Qi z pożywienia, wytwarzania Płynów i Krwi, substancji niezbędnych do podtrzymania życia. Wszelkie dysfunkcje w obszarze Środkowego Ogrzewacza uznaje się za pierwotne źródło wielu chorób.
Wspieranie się pożywieniem dedykowanym elementowi Ziemi, pomoże nam wspierać funkcje Środkowego Ogrzewacza. Kolorem powiązanym z elementem Ziemi jest żółty. Tutaj dodam, że Śledziona i Żołądek lubią produkty barwy żółtej i pomarańczowej oraz okrągłego kształtu.
Na czele tej listy znajdują się:
Marchewka – w smaku słodka, jej starsze odmiany i skórka są gorzkawe, w naturze neutralna, ciepła, ogrzewa i wzmacnia narządy trawienne, pomaga przy utracie apetytu, mdłościach, stagnacji pożywienia, biegunce i zaparciach. Zdecydowanie warzywo „Środka”.
Ziemniak – słodki, natura neutralna, wzmacnia Qi śledziony i Żołądka, sok z surowego ziemniaka leczy wrzody Żołądka i dwunastnicy (ochładza gorąco) oraz obniża zbyt wysokie ciśnienie Krwi.
Ziemniak słodki (batat) – bardzo słodki, natura neutralna do ogrzewającej, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, równoważy Qi i Krew.
Dynia – neutralna do ogrzewającej, smak słodki, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, wspomaga usuwanie patologicznej wilgoci, reguluje poziom cukru we Krwi.
Ciecierzyca – słodka, neutralna, korzystnie wpływa na cały układ trawienny, wzmacnia Qi całego ciała.
Kasza jaglana (proso) – smak słodki, lekko gorzki po przyrządzeniu nie eliminującym posmaku goryczki (prażenie, przelewanie wrzątkiem), natura neutralna do ciepłej (jeśli prażona na ogniu przed przyrządzeniem), uzupełnia, wzmacnia i harmonizuje Środkowy Ogrzewacz, rozpuszcza wilgoć, przekształca śluz, kieruje w dół zbuntowany przepływ Qi Żołądka.
Idealnie się sprawdza przy wzorcu patologicznym niedoboru Śledziony – radzi sobie świetnie z nagromadzeniami patologicznego śluzu produkowanego przez zdołowaną Śledzionę.
Kukurydza – jest słodka, neutralna, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, Qi i Krew, równoważy płyny ciała, harmonizuje Żołądek, pomocna przy niestrawności, biegunce.
Pszenica – chłodna z tendencją do zimnej, smak słodki, oczyszcza gorąco, jest bardzo odżywcza (w nadmiarze śluzotwórcza) , wzmacnia Śledzionę.
Orkisz – neutralny do chłodnego, smak słodki, podobny w działaniu do pszenicy ale ma nieco cieplejszą naturę, jest mniej śluzotwórczy.
Soja żółta/czerwona – neutralna w kierunku ciepłej, podprażona – gorąca, smak słodki, odbudowuje Qi i płyny Śledziony, pomaga zsyłać Qi w dół, co może być przydatne we wzorcu odwróconego przepływu Qi Żołądka.
Imbir – kłącze przypomina Żołądek, Jelita, w smaku jest ostry, jego natura ciepła, suszony – gorąca, wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, przeciwdziała nudnościom, łagodzi odruch wymiotny, przekształca śluz z Żołądka.
Mięso najbardziej wspierające element Ziemi to te najsłodsze – kura, wołowina, cielęcina.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!