Cordyceps ma działanie przeciwzakrzepowe
Cordyceps ma działanie przeciwzakrzepowe

Należy pamiętać, że Cordyceps ma działanie przeciwzakrzepowe, które choć chroni organizm przed powstawaniem groźnych zakrzepów, ale jednocześnie może spowalniać proces gojenia się ran.

Chlorella pomaga usuwać dichlorofenol
Chlorella pomaga usuwać dichlorofenol

W naszym środowisku obecne są liczne szkodliwe związki chemiczne. Naukowcy postanowili sprawdzić czy w likwidacji tych substancji pomocna może okazać się słodkowodna alga - chlorella.

Chlorella jako środek przeciwdepresyjny
Chlorella jako środek przeciwdepresyjny

Chlorella jako środek przeciwdepresyjny? Odpowiedź na to pytanie, dotyczące bardzo korzystnych dla ludzkiego zdrowia alg chlorella, postarali się znaleźć naukowcy badający osoby cierpiące na depresję.

chaga
Jak grzyb Chaga poprawia skuteczności szczepionek?

W poniższym badaniu autorzy skupili się na wzmacniającym odporność działaniu chińskiego grzyba Chaga. Postanowili użyć ekstraktu z tego grzyba jako dodatku do szczepień.

kurkumina
Kilka nowych faktów o kurkuminie

Kurkumina jest związkiem biologicznie czynnym występującym w korzeniu kurkumy. Przedstawiamy wyniki kilku badań z ostatnich lat, mających na celu sprawdzenie jej terapeutycznych zastosowań.

pszczoły
Ekstrakt z grzybów Reishi na pomoc pszczołom!

Nie tylko człowiek, ale cały świat przyrody czerpie korzyści ze zdrowotnych właściwości grzybów chińskich. Jak się okazuje grzyby Reishi, są świetnym lekarstwem także dla… pszczół!

mikrolflora jelit
Wpływ Maitake na mikroflorę jelit

Maitake jest badany przez naukowców od dawna, zarówno pod względem składu, jak i efektów. W tym badaniu autorzy sprawdzali, czy Maitake wpływa również na mikroflorę jelitową.

paradontoza
Kurkumina w leczeniu paradontozy

Poniższe badanie przeprowadzono w celu ustalenia, czy kurkumina przynosi poprawę w przypadku w zapalenia przyzębia, potocznie zwanego paradontozą (lub paradentozą).

shiitake
Shiitake – garść naukowych faktów

Shiitake odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej, ale wykorzystywany jest także w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. O jego prozdrowotnych właściwościach wiedziano jeszcze przed naszą erą.