Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Jesienno-zimowy okres kojarzy nam się z przetworami. Jedną z najstarszych metod przechowywania żywności jest fermentacja. Najczęściej używanymi produktami procesu fermentacji są: alkohol, chleb na zakwasie, jogurty i kefiry, miso, tofu, kombucha oraz kiszone warzywa czy owoce.
Dzięki procesowi fermentacji produkty fermentowane:
Na szczególną uwagę zasługują kiszonki, które mają długą tradycję i w naszej kuchni. Kiszone warzywa możemy jeść o każdej porze roku, niemal codziennie w niewielkich ilościach. Sam proces fermentacji jest prostym i tanim sposobem na konserwację żywności. Kisimy w specjalnie do tego przeznaczonym, glinianym naczyniu lub szklanych słoikach w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z punktu widzenia TCM kiszonki swym kwaśno – słonym smakiem będą skutecznie nawilżać czyli odbudowywać nasz aspekt Yin, a ich bogactwo witamin i mikroelementów odbuduje naszą Krew. Produkty fermentowane oddziałują głównie na systemy narządów Środkowego Ogrzewacza: Żołądek, Śledziona, Wątroba, Jelita. Jednak wspierając ww. narządy swym działaniem obejmą cały nasz organizm.
Na spożycie produktów fermentowanych warto również spojrzeć od strony ich termiki i właściwości nawilżających. I tak:
Warto włączyć do swojej diety zakwas z buraków, który świetnie pomoże w anemii, regulacji trawienia i ciśnienia.
Taki zakwas najlepiej pić podgrzany i rozcieńczony z wodą lub ugotować na mięsno-warzywnym wywarze czerwony barszcz.
Podsumowując kiśmy i regularnie spożywajmy produkty fermentowane, gdyż ich bogactwo odżywcze dla naszego organizmu jest nieocenione, a koszt produktów i pracy jest naprawdę niewielki!
Podsumowując, kiśmy i regularnie spożywajmy produkty fermentowane, gdyż ich bogactwo odżywcze dla naszego organizmu jest nieocenione, a koszt produktów i pracy jest naprawdę niewielki!
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!