Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Jesienno-zimowy okres kojarzy nam się z przetworami. Jedną z najstarszych metod przechowywania żywności jest fermentacja. Najczęściej używanymi produktami procesu fermentacji są: alkohol, chleb na zakwasie, jogurty i kefiry, miso, tofu, kombucha oraz kiszone warzywa czy owoce.
Dzięki procesowi fermentacji produkty fermentowane:
Na szczególną uwagę zasługują kiszonki, które mają długą tradycję i w naszej kuchni. Kiszone warzywa możemy jeść o każdej porze roku, niemal codziennie w niewielkich ilościach. Sam proces fermentacji jest prostym i tanim sposobem na konserwację żywności. Kisimy w specjalnie do tego przeznaczonym, glinianym naczyniu lub szklanych słoikach w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z punktu widzenia TCM kiszonki swym kwaśno – słonym smakiem będą skutecznie nawilżać czyli odbudowywać nasz aspekt Yin, a ich bogactwo witamin i mikroelementów odbuduje naszą Krew. Produkty fermentowane oddziałują głównie na systemy narządów Środkowego Ogrzewacza: Żołądek, Śledziona, Wątroba, Jelita. Jednak wspierając ww. narządy swym działaniem obejmą cały nasz organizm.
Na spożycie produktów fermentowanych warto również spojrzeć od strony ich termiki i właściwości nawilżających. I tak:
Warto włączyć do swojej diety zakwas z buraków, który świetnie pomoże w anemii, regulacji trawienia i ciśnienia.
Taki zakwas najlepiej pić podgrzany i rozcieńczony z wodą lub ugotować na mięsno-warzywnym wywarze czerwony barszcz.
Podsumowując kiśmy i regularnie spożywajmy produkty fermentowane, gdyż ich bogactwo odżywcze dla naszego organizmu jest nieocenione, a koszt produktów i pracy jest naprawdę niewielki!
Podsumowując, kiśmy i regularnie spożywajmy produkty fermentowane, gdyż ich bogactwo odżywcze dla naszego organizmu jest nieocenione, a koszt produktów i pracy jest naprawdę niewielki!
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!