Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Okres świąteczny niejednokrotnie kojarzy nam się z rozpustą, bogato zastawionymi stołami i uczuciem przejedzenia, które bardzo często towarzyszy nam kilka dni. Z domowych apteczek znikają wszelkie krople żołądkowe, a pudełka herbatek miętowych czy gotowych mieszanek na trawienie pustoszeją w mgnieniu oka. A to wszytko za sprawą nadmiernych ilości jedzenia i nieodpowiednich połączeń żywności, prowadzących do zastojów Żołądka i Wątroby. Dodatkowy bark ruchu nasila objawy i zamiast rozkoszować się czasem wolnym od codziennych obowiązków, męczymy się problemami ze strony układu pokarmowego. Oczywiście umiar jest złotym środkiem w takich sytuacjach, ale wielu z nas z nie potrafi oprzeć się Świątecznym przysmakom.
Jednak nie ma się co obawiać – okazuje się, że przygotowując posiłki zgodnie z wiedzą Zachodnią i naukami TCM, święta mogą okazać się lekkie i bez niestrawności, a waga wcale nie musi pokazywać kilku kilogramów na plusie.
Susz, czyli kompot z owoców suszonych, jest tradycyjnym napojem wigilijnym! Do najbardziej popularnych jego składników należą suszone jabłka, gruszki, morele oraz śliwki, a także owoce wędzone, cynamon, goździki, które nadają mu bardzo charakterystycznego, lekko wytrawnego smaku. Z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych świetnie sprawdza się jako napój przed jedzeniem – nie tylko rozbudza żołądek do pracy, ułatwiając strawność jedzonego pokarmu, ale jak wiemy z TCM, kompoty to jedna z najlepszych form nawilżania naszego ciała. Wykorzystując popularne zioła, możemy wzbogacić nasz świąteczny Susz o dodatkowe właściwości:
Pamiętaj…
Jeśli dbasz o linie, unikasz nadmiarów cukru lub gościsz w domu diabetyka nie -dosładzaj kompotów cukrem, same owoce powinny nadać mu odpowiedniej słodyczy. Ewentualnie skorzystaj z stewii, ksylitolu lub erytrytolu.
Susz spożywaj 30-15 minut przed posiłkiem, a nie w trakcie jedzenia, aby go nie łączyć z potrawami wysokobiałkowymi. Połączenie cukru prostego z białkiem zwierzęcym jest Śluzotwórcze, a do tego utrudnia trawienie i prowadzi do nadmiernej fermentacji w jelitach!
Szykując świąteczne potrawy wysokobiałkowe nie zapomnij o ziołach. Nie tylko dodają one cudownego aromatu, ale mają także działanie terapeutyczne i odciążają nasz organizm z nadmiernej pracy. Do najbardziej uniwersalnych należą:
smak ostry, termika gorąca, rozprasza zastoje nagromadzone przez spożywanie ciężkostrawnych pokarmów, takich jak nabiał i mięso, roślin strączkowych, nasion czy orzechów. Doskonały jako dodatek do zup, potraw duszonych i pieczonych.
takie jak liść laurowy, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek poprawią strawność ciężkich potraw zarówno mięsnych, jak strączkowych. W smaku gorzkie i/ lub ostre, o mieszanej termice. W kwestii potraw świątecznych, najlepiej mieszać je według smaku.
smak gorzki, termika ciepła. Porusza zastoje i wzmacnia Qi Środka. Posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, obniża poziom cholesterolu, a także wspiera funkcję wątroby i chroni ją przez toksynami.
Ulubionym elementem większości z nas są świąteczne słodkości. Tradycyjne makowce, serniki, pierniki… każde z tych smakołyków powinno być spożywane w odpowiednim odstępie czasowym od posiłków wysokobiałkowych.
Dodatkowo z uwagi na wcześniej wspomniane połączenia Śluzotwórcze, warto unikać korzystania z mąki pszennej, mleka zwierzęcego, jaj a także masła, szczególnie w połączeniu z cukrem czy miodem! Zamiast tego skorzystaj z roślinnych zamienników: mleko krowie zamień na napój owsiany, zamiast zwykłego masła użyj masło klarowane lub olej kokosowy, mąkę pszenną zastąp orkiszową , a na miejsce białego cukru dodaj ksylitol. Zdrowe zamienniki słodyczy kupisz nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale nawet dużych marketach! Dzięki ich rosnącej popularności, są łatwo dostępne, niejednokrotnie w bardzo przystępnych cenach.
Do tego na pomoc przychodzą zioła! Nie bez przyczyny tradycyjne wypieki zimowe pełne są korzennych nut…
Przyprawy korzenne w tym cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa mają działanie wysuszające i ogrzewające, poprawiając strawność węglowodanów i są wskazane jako dodatek do posiłków wysoko Śluzotwórczych, łagodząc dolegliwości brzuszne.
A jeśli jesteś gościem i nie znasz składu pięknie prezentujących się słodkości na świątecznym stole, nie bój się ich skosztować! Pamiętaj jednak, aby po jedzeniu napić się sprawdzonej herbatki na trawienie.
Dosyć dużą pułapką w okresie świątecznym są surowe owoce, a w szczególności bardzo popularne zimą mandarynki. Według TCM cytrusy te posiadają chłodną termikę oraz smak słodki/kwaśny i mimo wielu dobroczynnych właściwości, jedzenie ich o tej porze roku i dodatkowo po posiłku, będzie skutkowało zastojem Żołądka i osłabieniem Qi Śledziony, a to oznacza wzmożenie objawów niestrawności!
Reasumując… Przed uroczystym posiłkiem wypij szklankę lub dwie suszu, a następnie podczas jedzenia staraj się unikać popijania. Pamiętaj, że jeśli wybrana potrawa szczególnie Ci zasmakuje, możesz ją również przygotować po Świętach i nie ma konieczności jedzenia „za trzech”. Kiedy przyjedzie ochota na deser, zadbaj aby nie był spożywany bezpośrednio po daniu głównym. Pozytywny wpływ na trawienie zapewnią również domowe mieszanki ziołowe.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!