• TCM w Polsce
  • Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM

    Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM

    Artykuł opracowany przez:
    Piotr Łysoniewski
    Facebook - Taijitu

    Jak wiemy, każdy z produktów posiada charakterystyczną energetykę na którą oprócz smaku i natury termicznej składa się kierunek ruchu i system narządów na które najsilniej oddziałuje. Na co dzień obróbka termiczna jest stosowana przez nas w celu poprawy strawności i walorów smakowych jedzenia.

    Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności. Sposoby te możemy podzielić na dwie główne kategorie:

    • metody ochładzające, świetnie nadają się do schładzania produktów silnie Yang. Metody te polegają na ochłodzeniu produktów poprzez wzmocnienie ich aspektu Yin. Należą do nich gotowanie w dużej ilości wody, kąpiel wodna, blanszowanie, gotowanie na parze. Metody ochładzające szczególnie zalecane są dla osób z Nadmiarowym Yang w celu redukcji schorzeń związanych głównie z układem naczyniowo – sercowym.
    • metody ogrzewające, które dodają aspektu Yang posiłkom, czyli skutecznie zwiększają ich naturę termiczną. Należą do nich: grillowanie, frytowanie, pieczenie, prażenie, duszenie i gotowanie na wolnym ogniu. Metody ogrzewające będą pomocne przy Niedoborach Yang i dla osób spożywających małe ilości produktów odzwierzęcych.

    Poniżej znajduje się klasyfikacja metod obróbki termicznej pożywienia według ich termiki, czyli malejącego Yang i rosnącego Yin:

    Grillowanie
    Frytowanie
    Smażenie
    Pieczenie
    Prażenie
    Gotowanie w szybkowarze
    Duszenie
    Gotowanie na wolnym ogniu
    Gotowanie na parze
    Kąpiel wodna
    Blanszowanie
    Gotowanie w dużej ilości wody

     

    Każdy ze sposobów obróbki termicznej jesteśmy w stanie również odnieść do danej Przemiany:

    PRZEMIANAMetoda obróbki termicznej
    DRZEWOSzybka obróbka, gotowanie bez przykrycia
    OGIEŃGrillowanie i smażenie
    ZIEMIADuszenie, gotowanie pod przykryciem
    METALPieczenie i szybkowar
    WODAGotowanie w dużej ilości wody, kąpiel wodna, blanszowanie

     

    Grillowanie jest metodą bardzo silnie podnoszącą Yang, jednak ze względu na łatwość powstawania toksycznych związków nie jest metodą zalecaną do zbyt częstego stosowania. Najlepszym z rozwiązań jest krótkie grillowanie zamarynowanych wcześniej warzyw.

    Podobnie sytuacja wygląda z frytowaniem i smażeniem. Frytowanie, czyli smażenie w głębokim tłuszczu powinno spowodować natychmiastowe zamknięcie produktu i usmażenie go pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia. W praktyce jednak często nie wiemy jak jedzenie było frytowane i jakiego rodzaju tłuszczu użyto, dlatego w ogóle nie zaleca się spożywania takich produktów.

    Smażenie jest jak najbardziej dopuszczalną metodą w kuchni. Jednak podobnie jak przy frytowaniu należy zachować pełną ostrożność przy tego typu obróbkach termicznych. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie w woku, czyli specjalnego rodzaju głębokiej patelni przeznaczonej do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Smażenie w woku ma za zadanie szybko zamknąć wierzchnią warstwę produktu, tak że finalnie produkt z zewnątrz zostaje poddany silnemu Yang, a wewnątrz zachowuje swą naturę Yin będącą pełnią walorów smakowych i odżywczych. Wok jest zdrową i najchętniej stosowaną metodą w całej Azji Wschodniej i Południowo – Wschodniej.

    Pieczenie jest znakomitym rozwiązaniem na dodanie Yang naszemu pożywieniu w chłodniejszych porach roku. Szczególnie z tej metody śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie, zapiekając różnego rodzaju warzywa z dodatkiem przypraw korzeniowych.

    Prażenie stanowi bardzo dobry sposób na jednoczesne dodanie energii Yang jak i zwiększeniu biodostępności dla przypraw, orzechów oraz nasion roślin oleistych.

    Podczas gotowania na jego efekt największy wpływ ma czas i ilość wody użyta do gotowania. Powolne gotowanie w niewielkiej ilości wody lub duszenie w sosie własnym będzie skutecznie podnosić termikę pożywienia. Szczególnym przykładem są zupy mocy, czyli długo gotowane na małym ogniu wywary bazie kości, jarzyn, często z dodatkiem ziół kulinarnych. Taka zupa jest nieocenionym remedium podczas rekonwalescencji wyczerpanego organizmu po ciężkiej chorobie, ciąży czy przy silnych Niedoborach Nerek. Natomiast szybkie gotowanie w dużej ilości wody skutecznie będzie uszczuplać zasoby ciepła z pożywienia, więc szczególnie nie jest wskazane przy obróbce termicznej warzyw, które z natury posiadają niewielki potencjał Yang.

    Gotowanie na parze i blanszowanie w niewielkim stopniu wpływają na termikę pożywienia. Są jednak bardzo zdrową i zalecaną metodą obróbki termicznej, gdyż znacznie poprawiają strawność potraw przy jednoczesnym braku używania tłuszczów i dużej ingerencji w ich strukturę.

    Przy doborze odpowiedniego sposobu obróbki termicznej kierujmy się przede wszystkim własnym stanem energetycznym, panującą porą roku i warunkami atmosferycznymi oraz rodzajem używanych przez nas produktów. Takie postępowanie pozwoli nam zachować harmonię i cieszyć się pełnią sił przez cały rok.

    Autorzy

    Piotr Łysoniewski Dietetyk TCM, psychodietetyk, mgr inż. metalurgii AGH w Krakowie, który skutecznie przekuł pasję do zdrowego i dobrego żywienia na doradztwo żywieniowe. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy w kuchni polskiej i orientalnej. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • FreshMail.pl