• TCM w Polsce
  • Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM

    Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM

    Artykuł opracowany przez:
    Piotr Łysoniewski
    Facebook - Taijitu

    Jak wiemy, każdy z produktów posiada charakterystyczną energetykę na którą oprócz smaku i natury termicznej składa się kierunek ruchu i system narządów na które najsilniej oddziałuje. Na co dzień obróbka termiczna jest stosowana przez nas w celu poprawy strawności i walorów smakowych jedzenia.

    Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności. Sposoby te możemy podzielić na dwie główne kategorie:

    • metody ochładzające, świetnie nadają się do schładzania produktów silnie Yang. Metody te polegają na ochłodzeniu produktów poprzez wzmocnienie ich aspektu Yin. Należą do nich gotowanie w dużej ilości wody, kąpiel wodna, blanszowanie, gotowanie na parze. Metody ochładzające szczególnie zalecane są dla osób z Nadmiarowym Yang w celu redukcji schorzeń związanych głównie z układem naczyniowo – sercowym.
    • metody ogrzewające, które dodają aspektu Yang posiłkom, czyli skutecznie zwiększają ich naturę termiczną. Należą do nich: grillowanie, frytowanie, pieczenie, prażenie, duszenie i gotowanie na wolnym ogniu. Metody ogrzewające będą pomocne przy Niedoborach Yang i dla osób spożywających małe ilości produktów odzwierzęcych.

    Poniżej znajduje się klasyfikacja metod obróbki termicznej pożywienia według ich termiki, czyli malejącego Yang i rosnącego Yin:

    Grillowanie
    Frytowanie
    Smażenie
    Pieczenie
    Prażenie
    Gotowanie w szybkowarze
    Duszenie
    Gotowanie na wolnym ogniu
    Gotowanie na parze
    Kąpiel wodna
    Blanszowanie
    Gotowanie w dużej ilości wody

     

    Każdy ze sposobów obróbki termicznej jesteśmy w stanie również odnieść do danej Przemiany:

    PRZEMIANAMetoda obróbki termicznej
    DRZEWOSzybka obróbka, gotowanie bez przykrycia
    OGIEŃGrillowanie i smażenie
    ZIEMIADuszenie, gotowanie pod przykryciem
    METALPieczenie i szybkowar
    WODAGotowanie w dużej ilości wody, kąpiel wodna, blanszowanie

     

    Grillowanie jest metodą bardzo silnie podnoszącą Yang, jednak ze względu na łatwość powstawania toksycznych związków nie jest metodą zalecaną do zbyt częstego stosowania. Najlepszym z rozwiązań jest krótkie grillowanie zamarynowanych wcześniej warzyw.

    Podobnie sytuacja wygląda z frytowaniem i smażeniem. Frytowanie, czyli smażenie w głębokim tłuszczu powinno spowodować natychmiastowe zamknięcie produktu i usmażenie go pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia. W praktyce jednak często nie wiemy jak jedzenie było frytowane i jakiego rodzaju tłuszczu użyto, dlatego w ogóle nie zaleca się spożywania takich produktów.

    Smażenie jest jak najbardziej dopuszczalną metodą w kuchni. Jednak podobnie jak przy frytowaniu należy zachować pełną ostrożność przy tego typu obróbkach termicznych. Najlepszym rozwiązaniem jest smażenie w woku, czyli specjalnego rodzaju głębokiej patelni przeznaczonej do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Smażenie w woku ma za zadanie szybko zamknąć wierzchnią warstwę produktu, tak że finalnie produkt z zewnątrz zostaje poddany silnemu Yang, a wewnątrz zachowuje swą naturę Yin będącą pełnią walorów smakowych i odżywczych. Wok jest zdrową i najchętniej stosowaną metodą w całej Azji Wschodniej i Południowo – Wschodniej.

    Pieczenie jest znakomitym rozwiązaniem na dodanie Yang naszemu pożywieniu w chłodniejszych porach roku. Szczególnie z tej metody śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie, zapiekając różnego rodzaju warzywa z dodatkiem przypraw korzeniowych.

    Prażenie stanowi bardzo dobry sposób na jednoczesne dodanie energii Yang jak i zwiększeniu biodostępności dla przypraw, orzechów oraz nasion roślin oleistych.

    Podczas gotowania na jego efekt największy wpływ ma czas i ilość wody użyta do gotowania. Powolne gotowanie w niewielkiej ilości wody lub duszenie w sosie własnym będzie skutecznie podnosić termikę pożywienia. Szczególnym przykładem są zupy mocy, czyli długo gotowane na małym ogniu wywary bazie kości, jarzyn, często z dodatkiem ziół kulinarnych. Taka zupa jest nieocenionym remedium podczas rekonwalescencji wyczerpanego organizmu po ciężkiej chorobie, ciąży czy przy silnych Niedoborach Nerek. Natomiast szybkie gotowanie w dużej ilości wody skutecznie będzie uszczuplać zasoby ciepła z pożywienia, więc szczególnie nie jest wskazane przy obróbce termicznej warzyw, które z natury posiadają niewielki potencjał Yang.

    Gotowanie na parze i blanszowanie w niewielkim stopniu wpływają na termikę pożywienia. Są jednak bardzo zdrową i zalecaną metodą obróbki termicznej, gdyż znacznie poprawiają strawność potraw przy jednoczesnym braku używania tłuszczów i dużej ingerencji w ich strukturę.

    Przy doborze odpowiedniego sposobu obróbki termicznej kierujmy się przede wszystkim własnym stanem energetycznym, panującą porą roku i warunkami atmosferycznymi oraz rodzajem używanych przez nas produktów. Takie postępowanie pozwoli nam zachować harmonię i cieszyć się pełnią sił przez cały rok.

    Autorzy

    Piotr Łysoniewski Dietetyk TCM, psychodietetyk, mgr inż. metalurgii AGH w Krakowie, który skutecznie przekuł pasję do zdrowego i dobrego żywienia na doradztwo żywieniowe. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy w kuchni polskiej i orientalnej. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • FreshMail.pl