fbpx
  • TCM w Polsce
  • Kilka słów o Nerkach, Esencji i przepis na zapiekankę rybną

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska

    W Zimie gromadzimy, przechowujemy, kumulujemy zasoby – funkcjonujemy na naszych rezerwach pozyskanych podczas wiosny, lata i jesieni. Zimą odżywiać będą nas dobre tłuszcze, które znaleźć można w smakującej przepysznie zapiekance rybnej – bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Rola Nerek i Elementu Wody

    Zima to czas elementu Wody, organami, które wykazują najwięcej aktywności o tej porze roku są Nerki i Pęcherz moczowy. Nerki są organem, który szczególnie powinien zwrócić naszą uwagę, produkują one szpik, napełniają mózg (mózg nazywany jest morzem szpiku a szpik jest czystą esencją), kontrolują kości, zarządzają Wodą w organizmie, przechwytują Qi Płuc.

    Nerki przechowują Esencję (Jing). Esencję dzielimy na przedurodzeniową i pourodzeniową. Przedurodzeniową dostajemy (dziedziczymy) od rodziców, są to głównie geny, pourodzeniową regenerujemy w toku procesów życiowych zachodzących poprzez ekstrakcję pożywienia i napojów w środkowym ogrzewaczu.

    Od stanu esencji (Jing) zależy cała konstrukcja ciała człowieka (czy jest mocny, czy ma silne kości/włosy/zęby czy jest słabej konstrukcji, niedoborowy). O ile na Esencję przedurodzeniową nie mamy wpływu, gdyż dostajemy ją w określonej formie od rodziców, tak esencją pourodzeniową możemy troskliwiej się zająć, podreperować ją, odżywić nieco.

    Jak odżywić esencję (Jing)?

    Do odżywienia esencji niezbędne są dobre tłuszcze, produkty odżywcze takie jak m.in. tran, olej z kryla, olej lniany czy rydzowy, masło klarowane, tłuste ryby – łosoś (eko), jaja (zwłaszcza żółtka), orzechy włoskie. Tłuszczy nie należy się bać, jedzone mądrze są niezbędne, do prawidłowej pracy mózgu i rozwoju dzieci, szczególnie małych – do 3 roku życia.

    Oczywiście, nadmiar substancji odżywczych, wzmacniających esencję Nerek powoduje odkładanie się w postaci patologicznego śluzu, dlatego zawsze uczulam – nie za mało, nie za dużo a w sam raz! Równowaga to podstawa sukcesu, każdego i wszędzie 😉

    Ok, kilka słów teorii a teraz nieco smakowitej praktyki. Proponuję zapiekankę rybną, bogatą w kwasy omega 3 i 6, produkty odżywiające krew, esencję, Qi, zawierającą krewetki wzmacniające szczególnie Yang Nerek. To danie odżywcze, bardzo smaczne, dzieci bardzo je lubią, jak chyba każdą zapiekankę 😉 Zapiekankę rybną można zaproponować także jako jeden ze świątecznych smakołyków.

    Zapiekanka rybna (ang. Fish Pie)

    Składniki:

    • ok 250g polędwicy z mintaja lub dorsza
    • 400g dobrego, eko łososia
    • 250g krewetek (dużych)
    • 7 jaj na twardo
    • 1kg ziemniaków
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • 200g szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 70g masła plus kawałek na wytłuszczenie foremki
    • 300ml mleka (może być roślinne)
    • 2 kopiate łyżki mąki orkiszowej (może być zwykła pszenna)
    • 200ml rosołu
    • przyprawy

    Przygotowanie:

    Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od zaprawienia ryby i krewetek. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, ściągamy skórę, układamy na talerzu razem z krewetkami. Kropimy porządnie sokiem z cytryny, posypujemy kurkumą, tymiankiem, kminkiem mielonym, kropimy oliwą, posypujemy chilli, pieprzem czarnym i solimy porządnie na koniec. Odstawiamy na min 30 minut.

    Foremkę wielkości 35 x 23cm (ok 3 l) smarujemy dokładnie masłem. Układamy w niej zaprawione ryby i krewetki.

    W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy także sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, wsypujemy 2 kopiate łyżki mąki orkiszowej, robimy zasmażkę, całość podlewamy delikatnie mlekiem, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki, pieprzymy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, chlust sosu sojowego, kilka kropli soku z cytryny, szczypta kurkumy, sos powinien być aksamitny, kremowy. Jeśli jest za gęsty podlewamy go bulionem warzywnym lub rosołem.

    Szpinak myjemy, suszymy. Na maśle klarowanym podsmażamy wciśnięte 2 ząbki czosnku, pieprzymy, solimy, dodajemy szpinak, krótko dusimy.

    Na warstwę rybną układamy pokrojone w ćwiartki jaja, całość zalewamy sosem beszamelowym a na górę wykładamy warstwę szpinaku.

    Ugotowane ziemniaki tuptamy z 2 łyżkami śmietany kremówki, dodajemy startą gałkę muszkatołową. pieprzymy, solimy, dodajemy odrobinę startego parmezanu.

    Całość wykładamy na warstwę szpinakową, posypujemy gałką muszkatołową i parmezanem.

    Zapiekankę pieczemy przez ok 40 min w temperaturze 160 stopni. Do zarumienienia warstwy ziemniaków.

    Kroimy, dzielimy, nakładamy na talerze i jemy 😀 Jest pyszna! Dzieci bardzo ją lubią, polecam wszystkim, w szczególności niedoborowym chuderlakom 😉

    1. W formie układamy zaprawione ryby i krewetki.

    3. Wykładamy szpinak, ziemniaki i parmezan.

    2. Układamy jaja i zalewamy sosem beszamelowym.

    4. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 160℃

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Możesz znać nas z