Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
W Zimie gromadzimy, przechowujemy, kumulujemy zasoby – funkcjonujemy na naszych rezerwach pozyskanych podczas wiosny, lata i jesieni. Zimą odżywiać będą nas dobre tłuszcze, które znaleźć można w smakującej przepysznie zapiekance rybnej - bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zima to czas elementu Wody, organami, które wykazują najwięcej aktywności o tej porze roku są Nerki i Pęcherz moczowy. Nerki są organem, który szczególnie powinien zwrócić naszą uwagę, produkują one szpik, napełniają mózg (mózg nazywany jest morzem szpiku a szpik jest czystą esencją), kontrolują kości, zarządzają Wodą w organizmie, przechwytują Qi Płuc.
Nerki przechowują Esencję (Jing). Esencję dzielimy na przedurodzeniową i pourodzeniową. Przedurodzeniową dostajemy (dziedziczymy) od rodziców, są to głównie geny, pourodzeniową regenerujemy w toku procesów życiowych zachodzących poprzez ekstrakcję pożywienia i napojów w środkowym ogrzewaczu.
Od stanu esencji (Jing) zależy cała konstrukcja ciała człowieka (czy jest mocny, czy ma silne kości/włosy/zęby czy jest słabej konstrukcji, niedoborowy). O ile na Esencję przedurodzeniową nie mamy wpływu, gdyż dostajemy ją w określonej formie od rodziców, tak esencją pourodzeniową możemy troskliwiej się zająć, podreperować ją, odżywić nieco.
Do odżywienia esencji niezbędne są dobre tłuszcze, produkty odżywcze takie jak m.in. tran, olej z kryla, olej lniany czy rydzowy, masło klarowane, tłuste ryby - łosoś (eko), jaja (zwłaszcza żółtka), orzechy włoskie. Tłuszczy nie należy się bać, jedzone mądrze są niezbędne, do prawidłowej pracy mózgu i rozwoju dzieci, szczególnie małych - do 3 roku życia.
Oczywiście, nadmiar substancji odżywczych, wzmacniających esencję Nerek powoduje odkładanie się w postaci patologicznego śluzu, dlatego zawsze uczulam - nie za mało, nie za dużo a w sam raz! Równowaga to podstawa sukcesu, każdego i wszędzie 😉
Ok, kilka słów teorii a teraz nieco smakowitej praktyki. Proponuję zapiekankę rybną, bogatą w kwasy omega 3 i 6, produkty odżywiające krew, esencję, Qi, zawierającą krewetki wzmacniające szczególnie Yang Nerek. To danie odżywcze, bardzo smaczne, dzieci bardzo je lubią, jak chyba każdą zapiekankę 😉 Zapiekankę rybną można zaproponować także jako jeden ze świątecznych smakołyków.
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od zaprawienia ryby i krewetek. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, ściągamy skórę, układamy na talerzu razem z krewetkami. Kropimy porządnie sokiem z cytryny, posypujemy kurkumą, tymiankiem, kminkiem mielonym, kropimy oliwą, posypujemy chilli, pieprzem czarnym i solimy porządnie na koniec. Odstawiamy na min 30 minut.
Foremkę wielkości 35 x 23cm (ok 3 l) smarujemy dokładnie masłem. Układamy w niej zaprawione ryby i krewetki.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy także sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, wsypujemy 2 kopiate łyżki mąki orkiszowej, robimy zasmażkę, całość podlewamy delikatnie mlekiem, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki, pieprzymy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, chlust sosu sojowego, kilka kropli soku z cytryny, szczypta kurkumy, sos powinien być aksamitny, kremowy. Jeśli jest za gęsty podlewamy go bulionem warzywnym lub rosołem.
Szpinak myjemy, suszymy. Na maśle klarowanym podsmażamy wciśnięte 2 ząbki czosnku, pieprzymy, solimy, dodajemy szpinak, krótko dusimy.
Na warstwę rybną układamy pokrojone w ćwiartki jaja, całość zalewamy sosem beszamelowym a na górę wykładamy warstwę szpinaku.
Ugotowane ziemniaki tuptamy z 2 łyżkami śmietany kremówki, dodajemy startą gałkę muszkatołową. pieprzymy, solimy, dodajemy odrobinę startego parmezanu.
Całość wykładamy na warstwę szpinakową, posypujemy gałką muszkatołową i parmezanem.
Zapiekankę pieczemy przez ok 40 min w temperaturze 160 stopni. Do zarumienienia warstwy ziemniaków.
Kroimy, dzielimy, nakładamy na talerze i jemy 😀 Jest pyszna! Dzieci bardzo ją lubią, polecam wszystkim, w szczególności niedoborowym chuderlakom 😉
1. W formie układamy zaprawione ryby i krewetki.
3. Wykładamy szpinak, ziemniaki i parmezan.
2. Układamy jaja i zalewamy sosem beszamelowym.
4. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 160℃
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!