fbpx
  • TCM w Polsce
  • yang nerek

    Wzmacnianie Yang Nerek i zupa fasolowa na jagnięcinie

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska

    Prawo sygnatur, powszechnie znane i cenione w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, mówi o tym, że by wzmacniać określone narządy, należy sięgać po produkty, które swoim wyglądem jak i budową przypominają dany organ. Nerki kształtem przypominają fasolę. Kolorem wzmacniającym element Wody jest kolor czarny, czy inny ciemno szary, brązowy. Niedobór Yang Nerek optymalnie uzupełnia się wysokoeneretycznym mięsem o ciepłej a nawet gorącej naturze termicznej. Kość jagnięca czy kawałek baraniny sprawdzą się tutaj idealnie.

    Oto moja propozycja zupy wzmacniającej Nerki – uzupełniającej esencjonalne braki, podkręcającej Yang Nerek, rozganiającej zimno w całym ciele – szczególnie w obszarze lędźwiowym i w środkowym ogrzewaczu.

    Dla kogo?

    • dorosłych narzekających na ogólne zimno, zimowe rozbicie, bóle pleców, słabość nóg, przedwczesny wytrysk, nietrzymanie moczu (szczególnie u osób starszych), obniżone libido;
    • dzieci o niedoborowej konstytucji, słabowitych, skarżących się na bóle dolnej części plecków, nóg, posiadających problemy z nietrzymaniem moczu i tzw. posikiwaniem nocnym.

    A dla kogo nie?

    • ogólnie dla osób z objawami gorąca, gorącej wilgoci, mocnych konstytucyjnie, nadmiarowych
    • dla osób o skrajnym niedoborze Yin

    „Czarnucha” – Zupa fasolowa na jagnięcinie:

    Składniki:

    • niewielka kość jagnięca lub barania
    • woda 3l
    • garść czarnej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
    • garść fasoli adzuki (namoczona dzień wcześniej)
    • 3 średniej wielkości marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • 2 duże ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • biała część pora
    • natka pietruszki
    • pół bulwy fenkuła
    • 5cm alg kombu namoczonych i pokrojonych w kosteczke
    • przyprawy

    Przygotowanie:

    Kość jagnięcą zalewamy zimną wodą do pełnego garnka, przykrywamy, stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i pyrkamy przez ok 1,5 godz. Obieramy słodkie warzywa – marchew, pietruche, ziemniaki, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do wywaru. Odcedzamy namoczone przez noc fasole i wrzucamy do zupy. Cebulę, pora i fenkuł kroimy na drobne kawałki, dodajemy do reszty, pieprzymy, solimy, wrzucamy algi kombu pokrojone w drobną kosteczkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Natkę pietruszki kroimy drobno, dodajemy do zupy, potem kolejno kilka kropli soku z cytryny,1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta majeranku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, pieprz czarny lub ziołowy, możemy dosolić do smaku.

    Zupa może „nie wygląda” 😉 Ale smakuje naprawdę ciekawie, jest treściwa i działa istne czary mary dla naszych Nereczek <3 Spróbujcie 😉

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

    książka, odżywianie, dieta, dziecko, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej

    książka, odżywianie, dieta, jelita

    Możesz znać nas z