fbpx
  • TCM w Polsce
  • yang nerek

    Wzmacnianie Yang Nerek i zupa fasolowa na jagnięcinie

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska

    Prawo sygnatur, powszechnie znane i cenione w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, mówi o tym, że by wzmacniać określone narządy, należy sięgać po produkty, które swoim wyglądem jak i budową przypominają dany organ. Nerki kształtem przypominają fasolę. Kolorem wzmacniającym element Wody jest kolor czarny, czy inny ciemno szary, brązowy. Niedobór Yang Nerek optymalnie uzupełnia się wysokoeneretycznym mięsem o ciepłej a nawet gorącej naturze termicznej. Kość jagnięca czy kawałek baraniny sprawdzą się tutaj idealnie.

    Oto moja propozycja zupy wzmacniającej Nerki - uzupełniającej esencjonalne braki, podkręcającej Yang Nerek, rozganiającej zimno w całym ciele - szczególnie w obszarze lędźwiowym i w środkowym ogrzewaczu.

    Dla kogo?

    • dorosłych narzekających na ogólne zimno, zimowe rozbicie, bóle pleców, słabość nóg, przedwczesny wytrysk, nietrzymanie moczu (szczególnie u osób starszych), obniżone libido;
    • dzieci o niedoborowej konstytucji, słabowitych, skarżących się na bóle dolnej części plecków, nóg, posiadających problemy z nietrzymaniem moczu i tzw. posikiwaniem nocnym.

    A dla kogo nie?

    • ogólnie dla osób z objawami gorąca, gorącej wilgoci, mocnych konstytucyjnie, nadmiarowych
    • dla osób o skrajnym niedoborze Yin

    "Czarnucha" - Zupa fasolowa na jagnięcinie:

    Składniki:

    • niewielka kość jagnięca lub barania
    • woda 3l
    • garść czarnej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
    • garść fasoli adzuki (namoczona dzień wcześniej)
    • 3 średniej wielkości marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • 2 duże ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • biała część pora
    • natka pietruszki
    • pół bulwy fenkuła
    • 5cm alg kombu namoczonych i pokrojonych w kosteczke
    • przyprawy

    Przygotowanie:

    Kość jagnięcą zalewamy zimną wodą do pełnego garnka, przykrywamy, stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i pyrkamy przez ok 1,5 godz. Obieramy słodkie warzywa - marchew, pietruche, ziemniaki, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do wywaru. Odcedzamy namoczone przez noc fasole i wrzucamy do zupy. Cebulę, pora i fenkuł kroimy na drobne kawałki, dodajemy do reszty, pieprzymy, solimy, wrzucamy algi kombu pokrojone w drobną kosteczkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Natkę pietruszki kroimy drobno, dodajemy do zupy, potem kolejno kilka kropli soku z cytryny,1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta majeranku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, pieprz czarny lub ziołowy, możemy dosolić do smaku.

    Zupa może "nie wygląda" 😉 Ale smakuje naprawdę ciekawie, jest treściwa i działa istne czary mary dla naszych Nereczek <3 Spróbujcie 😉

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Ponad 10 lat temu zamieniłam doradztwo zawodowe na żywieniowe. Jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania czy kursy teoretyczne obejmujące sezonowość wg TCM. Uczęszczam na kurs starochińskiego masażu stóp on zon su, by poza żywieniem wspierać zdrowie ludzi wykonując głęboki masaż energetyczny. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong, czytam, maluje, słucham muzyki.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej

    książka, odżywianie, dieta, jelita

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

    książka, odżywianie, dieta, dziecko, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • FreshMail.pl