Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Prawo sygnatur, powszechnie znane i cenione w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, mówi o tym, że by wzmacniać określone narządy, należy sięgać po produkty, które swoim wyglądem jak i budową przypominają dany organ. Nerki kształtem przypominają fasolę. Kolorem wzmacniającym element Wody jest kolor czarny, czy inny ciemno szary, brązowy. Niedobór Yang Nerek optymalnie uzupełnia się wysokoeneretycznym mięsem o ciepłej a nawet gorącej naturze termicznej. Kość jagnięca czy kawałek baraniny sprawdzą się tutaj idealnie.
Oto moja propozycja zupy wzmacniającej Nerki - uzupełniającej esencjonalne braki, podkręcającej Yang Nerek, rozganiającej zimno w całym ciele - szczególnie w obszarze lędźwiowym i w środkowym ogrzewaczu.
Składniki:
Przygotowanie:
Kość jagnięcą zalewamy zimną wodą do pełnego garnka, przykrywamy, stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i pyrkamy przez ok 1,5 godz. Obieramy słodkie warzywa - marchew, pietruche, ziemniaki, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do wywaru. Odcedzamy namoczone przez noc fasole i wrzucamy do zupy. Cebulę, pora i fenkuł kroimy na drobne kawałki, dodajemy do reszty, pieprzymy, solimy, wrzucamy algi kombu pokrojone w drobną kosteczkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Natkę pietruszki kroimy drobno, dodajemy do zupy, potem kolejno kilka kropli soku z cytryny,1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta majeranku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, pieprz czarny lub ziołowy, możemy dosolić do smaku.
Zupa może "nie wygląda" 😉 Ale smakuje naprawdę ciekawie, jest treściwa i działa istne czary mary dla naszych Nereczek <3 Spróbujcie 😉
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!