• TCM w Polsce
  • Potrójny Ogrzewacz

    Czym jest Potrójny Ogrzewacz? Zagadkowy narząd Medycyny Chińskiej

    Artykuł opracowany przez:
    Piotr Łysoniewski
    Facebook - Taijitu

    Potrójny Ogrzewacz (San Jiao) jest narządem towarzyszącym Osierdziowi. San Jiao będący narządem Pustym (Fu) doskonale znajduje swoje zastosowanie w TCM, jednak z zachodniego punktu widzenia stanowi narząd, który najciężej nam zrozumieć. Chociażby dlatego, że San Jiao pełni szereg istotnych funkcji, jednak nie posiada spójnej formy jak pozostałe narządy.

    Tutaj warto też przypomnieć, że używając pojęć narządów w rozumieniu medycyny chińskiej w pierwszej kolejności mamy na myśli obieg czynnościowy wraz ze wszystkimi funkcjami i meridianami danego narządu, a dopiero w następnej kolejności odwołujemy się do narządu anatomicznego. I tak wszystkie narządy: Wątroba, Śledziona, Serce, Osierdzie, Płuca, Nerki, Pęcherzyk Żółciowy, Żołądek, Jelito Cienkie, Jelito Grube, Pęcherz Moczowy mają swój odpowiednik anatomiczny, a Potrójny Ogrzewacz nie, dlatego już ten sam fakt daje możliwość do wielu błędnych interpretacji nt. ww. narządu.

    Potrójny Ogrzewacz najczęściej przedstawiany jest jako podział ciała na trzy części. Nazywane są one Górnym, Środkowym i Dolnym Ogrzewaczem. Górny Ogrzewacz zlokalizowany jest między nosem/ustami, a przeponą. Należą do niego Serce oraz Płuca. Głównym zadaniem Górnego Ogrzewacza jest pozyskiwanie pożywienia i wody i zsyłanie ich do Środkowego Ogrzewacza (Śledziony i Żołądka). Oprócz tego Górny Ogrzewacz kieruje powietrze w dół - do Dolnego Ogrzewacza (Nerek). Środkowy Ogrzewacz znajduje się między przepona i pępkiem i zaliczamy do niego Żołądek i Śledzionę. Z tą partią ciała związane są głównie funkcje trawienne, czyli transformacja pożywienia i płynów w energię odżywczą (Gu Qi) i jej transport. Dolny Ogrzewacz skupia największą ilość narządów. W jego skład wchodzi Wątroba, Nerki, Jelito Cienkie, Jelito Grube, Pęcherz Moczowy. Narządy te oddzielają czyste od nieczystego i wydalają zbędne substancje z naszego organizmu. Często San Jiao przedstawiany jest jako kociołek/garnek ustawiony na płonącym palenisku. Unosząca się para symbolizuje Górny Ogrzewacz, naczynie w którym zachodzi proces gotowania stanowi Środkowy Ogrzewacz, a paleniskiem jest Dolny Ogrzewacz.

    Potrójny Ogrzewacz jako Pusty narząd odpowiada za wytwarzanie, przekształcanie i krążenie Cennych Płynów (Jin Ye). Jin Ye stanowią wszystkie płyny wydzielane przez żywe komórki naszego ciała. Ich funkcją jest odżywianie i nawilżanie. Płyny Jin są rzadkie/płynne i mają za zadanie nawilżać bramy (w postaci potu, łez, śliny) oraz skórę, błony śluzowe i mięśnie. Płyny Ye są gęste/ciężkie i biorą udział w tworzeniu Krwi, przenikają i nawilżają narządy oraz stawy, mózg, jelita, rdzeń kręgowy. San Jiao przede wszystkim reguluje krążenie i wzajemnie oddziaływanie Cennych Płynów oraz Wody (pozostałych płynów) w ciele człowieka. Zatem Potrójny Ogrzewacz możemy nazwać siecią kanałów umożliwiającą swobodny przepływ Jin Ye, Qi i pozostałych substancji odżywczych. Istotnym więc jest, aby drogi te, pozostawały drożne. Kiedy dojdzie do ich zablokowania mogą pojawić się objawy w postaci gromadzenia wody w organizmie, obrzęków, zatrzymania wydalania moczu.

    Piętro Potrójnego OgrzewaczaNarządyLokalizacjaGłówne funkcje
    Górny OgrzewaczSerce, PłucaOd przepony wzwyżPrzyjmowanie pożywienia i powietrza. Rozprowadzanie Qi, Krwi, Cennych Płynów po organizmie.
    Środkowy OgrzewaczŚledziona, ŻołądekMiędzy przeponą a pępkiemTransport i transformacja pożywienia.
    Dolny OgrzewaczWątroba, Nerki, Jelito Cienkie, Jelito Grube, Pęcherz MoczowyOd pępka w dółOddzielanie czystego od nieczystego i wydalanie.

     

    Jak widzimy Potrójny Ogrzewacz stanowi istotną koncepcję i tłumaczy w jaki sposób podtrzymywane są podstawowe procesy życiowe ludzkiego organizmu. San Jiao przekształca i wytwarza energię z powietrza, pożywienia i wody. Stanowi spójny układ narządów przekształcających jedną formę energii w drugą.

    Autorzy

    Piotr Łysoniewski Dietetyk TCM, psychodietetyk, mgr inż. metalurgii AGH w Krakowie, który skutecznie przekuł pasję do zdrowego i dobrego żywienia na doradztwo żywieniowe. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy w kuchni polskiej i orientalnej. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Podstawy Medycyny Chińskiej

    medycyna chińska, podręcznik, książka

    Medycyna chińska w praktyce. Teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim.

    medycyna chińska, podręcznik, książka

    Zang Fu - System narządów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    zang fu, narządy, organy, obiegi czynnośiowe
  • FreshMail.pl