• TCM w Polsce
  • dojo piąta pora roku

    Dojo – Piąta pora roku

    Artykuł opracowany przez:
    Piotr Łysoniewski
    Facebook - Taijitu

    Zgodnie z podziałem pór roku wg Teorii Pięciu Przemian, początek pory roku wg naszego, zachodniego podejścia jest tak naprawdę środkiem pory roku. Zgodnie z Teorią Pięciu Przemian do każdej z przemian - pory roku - mamy przypisany układ narządów. I właśnie chęć zaakcentowania aktywności danego układu narządów skutkuje rozbieżnością w datach.

    Co nam to daje? Przede wszystkim ma za zadanie zwrócić uwagę, że zbliża się zmiana czynników zewnętrznych na którą warto przygotować się zawczasu (np. dostosowując swoją dietę do produktów sezonowych - do czego gorąco zachęcam).

    Czyli z punktu widzenia Teorii Pięciu Przemian mamy następujące okresy pór roku wraz z maksymalną aktywnością odpowiednich par narządów:

    Pora rokuOkres trwaniaNarządy z maksymalną aktywnością
    Dojo wiosenne26 stycznia - 12 lutegoŚledziona - Żołądek
    Wiosna13 lutego - 25 kwietniaWątroba - Pęcherzyk Żółciowy
    Dojo letnie26 kwietnia - 13 majaŚledziona - Żołądek
    Lato14 maja - 25 lipcaSerce - Jelito Cienkie
    Dojo jesienne26 lipca - 12 sierpniaŚledziona - Żołądek
    Jesień13 sierpnia - 25 październikaPłuca - Jelito Grube
    Dojo zimowe26 października - 12 listopadaŚledziona - Żołądek
    Zima13 listopada - 25 styczniaNerki - Pęcherz Moczowy

     

    Dojo (czyt. dodżo) jest szczególną porą roku, ponieważ trwa zaledwie 18 dni i pojawia się 4 razy do roku. Dojo charakteryzuje harmonia, równowaga, spokój. Na przednówku kolejnej pory roku, zanim wykonamy następny krok, natura daje nam możliwość złapać oddech. Zatrzymujemy się w tym co mamy i zwracamy uwagę na balans naszej energii.

    Do dojo przypisujemy przemianę Ziemi wraz z odpowiadającymi jej: smakiem słodkim, klimatem wilgotnym i układem narządów Śledziona – Żołądek. Przemiana Ziemi stanowi oś, wokół której biegną inne ruchy. Ziemia transformuje, dlatego każda z przemian musi przez nią przebiec. Stąd też dojo poprzedza każdą z pór roku.

    Żołądek ma za zadanie rozłożyć spożyty przez nas pokarm, a Śledziona transformować go w podstawową energię i transportować ją w górę naszego ciała (tzw. Gu Qi). Żołądek nie lubi nadmiaru gorąca i suchości (Ogień Żołądka), a Śledziona nadmiaru zimna i wilgoci (Zimno i Wilgoć Śledziony).

    Jak wspierać organizm w czasie dojo?

    Widzimy więc jak ważna dla wsparcia Żołądka i Śledziony jest dieta zrównoważona, gdzie z ostrożnością stosujemy produkty o termice skrajnie rozgrzewającej (ostre przyprawy) i ochładzającej (wodorosty, surowe owoce i warzywa i przyrządzone z nich soki), produkty silnie nawilżające (cukier, mleko i jego przetwory, pszenica) i osuszające (kawa, tytoń, aromatyczne zioła kulinarne).

    Smak słodki spożywany w odpowiednich ilościach wspiera nasze centrum układu pokarmowego, dodatkowo posiada właściwość relaksującą dla zbyt spiętej Wątroby (przemiana Drzewa). Produkty posiadają różną słodycz o odmiennych właściwościach, stąd poniższy podział:

    • smak słodki pełny odżywia i rozgrzewa (mięso, produkty mleczne, orzechy),
    • smak słodki mdły zasila wzrost, rozwój (ziarna, strączki),
    • smak słodki pusty znajdziemy w nawilżających i chłodzących nas owocach oraz cukrze, który nie ma żadnych właściwości odżywczych.

    Wilgoć charakteryzuje przemianę Ziemi, więc szczególnie w trakcie dojo kontakt z większą ilością wilgoci zewnętrznej (deszczowa, chłodna pogoda) i wewnętrznej (produkty mleczne, produkty rafinowane) może szkodzić najbardziej.

    Wspierajmy nasz układ Śledziona – Żołądek naturalną słodyczą pochodzącą z warzyw (dynia, marchew, ziemniaki, bataty, fenkuł), zbóż (ryż, kukurydza, proso), orzechów i strączków. Jeśli mamy ochotę sięgnijmy po mięso (wołowina, dziczyzna, drób, ryby), a wzmożoną chęć na słodycze zaspokójmy pieczonymi owocami i kompotami.

    Autorzy

    Piotr Łysoniewski Dietetyk TCM, psychodietetyk, mgr inż. metalurgii AGH w Krakowie, który skutecznie przekuł pasję do zdrowego i dobrego żywienia na doradztwo żywieniowe. Kucharz z kilkuletnim doświadczeniem w pracy w kuchni polskiej i orientalnej. Swym nieprzeciętnym podejściem do jedzenia, pokazuje Światu, że pokarm może być jedną ze wspaniałych i skutecznych metod do samouzdrawiania na każdym poziomie.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka
  • FreshMail.pl