fbpx
  • TCM w Polsce
  • Bulion

    Bulion – sposób na wzmacnianie organizmu w TCM

    Jednym z ostatnich trendów dietetycznych jest dieta bulionowa, polegająca na codziennym spożywaniu odpowiedniej ilości długo gotowanych wywarów na kościach. W mediach o bulionach, aż huczy – rozpisują się naukowcy, lekarze, dietetycy, a celebryci z różnych stron świata zachwycają się jego prozdrowotnymi i przeciwstarzeniowymi właściwościami. Najlepszy jest to, że on nigdy się nie nudzi! Buliony można spożywać na wiele sposobów – jako ciepły napój w chłodne dni, bazę do zup, sosów, do gotowania zbóż, czy w bardziej stałej konsystencji – żelatyny!

    Dlaczego nas to wcale nie dziwi?

    W TCM buliony wykorzystywane są od tysięcy lat. Zupy od zawsze były zalecane w codziennej diecie, jako pożywienie uniwersalne – odżywiające Płyny ciała, poprawiające trawienie, łatwo przyswajalne i odżywcze – w końcu to właśnie zupa mocy stanowi najpopularniejszy i najbardziej podstawowy sposobów na wzmacnianie organizmu.

    Czym jest zupa mocy? To nic innego jak długo gotowany wywar na odpowiednim rodzaju mięsa/ ryby z warzywami i dodatkiem wskazanych do przypadku ziół. Uznana jest za tonik Qi i Jing. Głownie zalecana jest przy osłabieniu Qi, Yang i Jing (osłabienie, uczucie zimna, dreszcze, bóle stawów, impotencja lub bezpłodność, blada skóra, niepokój czy stany lękowe), a także po operacjach, w okresie ciąży i połogu.

    Oczami Zachodu…

    Bulion gotowany na kościach i włoszczyźnie jest bogaty w:

    • składniki mineralne jak magnez, wapń, potas, fosfor oraz łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu bez zbędnych obciążeń układu pokarmowego, bulion doskonale odżywia i regeneruje tkanki organizmu, a także wspomaga rozwój mikroflory
    • kolagen i elastynę – źródła egzogennych aminokwasów proliny i glicyny, które posiadają silne działanie przeciwstarzeniowe/ przeciwzamarszczkowe, uelastyczniają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie, a także wspomagają budowę mięśni i tkanki łącznej
    • glukozaminę oraz chondroitynę, które wzmacniają kości i stawy, zapobiegając ich stanom zapalnym
    • kwercetynę (głównie z cebuli), posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne

    Dodatkowo regularnie spożywane buliony stanowi świetny środek profilaktyczny w walce z chorobami matabolicznymi i autoimmunologicznymi, a poprzez regenerowanie ścian jelit, wzmacnia ich szczelność – co daje korzystne efekty przy walce z nietolerancjami pokarmowymi!

    Oczami Wschodu…

    Zupy gotowane na kościach (lub ościach) są uważane za doskonały środek odbudowujący płyny ciała oraz stanowią jeden z najlepszych toników Jing, czyli esencji życiowej. Charakterystycznymi składnikami, którym przypisuje się tak silne działanie, jest rozgotowany (łatwostrawny) szpik kostny i chrząstki oraz odpowiednio dobrane zioła.

    Kiedy człowiek ma obfitość energii Jing jest silny, krzepki i pozytywnie nastawiony do życia. Przy nie uszkodzonym Jing obserwujemy wysoki potencjał rozrodczy, silną odporność organizmu, zdolności radzenia sobie ze stresem, przeciwnościami losu, przepracowaniem, czy silnymi chorobami. Niedobór Jing może objawiać się bólem dolnych pleców, bólem kolana, oznakami przedwczesnego starzenia się – jak siwe włosy, zużywanie się zębów i stawów, silnym przyrostem masy ciała, słabym wzrok, utrata pamięci, czy po prostu uczucie wyczerpania!

    Charakterystyczny dla bulionów i zup jest przewaga w ich składzie smaku słodkiego. Ma to duże znaczenie terapeutyczne, gdyż Przypisany jest on do elementu ZIemi (Żołądek i Śledziona), a do jego właściwości zaliczamy odżywianie Qi, Xue oraz Płyny ciała. Dodatkowo smak słodki wzmacnia, rozluźnia i harmonizuje organizm.

    Jak przygotować bulion zgodnie z TCM?

    Jak to bywa w Medycynie Chińskiej – nie ma jednego rozwiązania – składniki na buliony zawsze należy dobierać indywidualnie do potrzeb pacjenta, co przyspieszy jego powrót do zdrowia! Co ciekawe… Zgodnie z starożytnymi tekstami podczas gotowania bulionu garnek powinien być zakryty, dzięki czemu ograniczamy uciekanie ENERGII z pożywienia, a tym samym ugotowana zupa wniesie więcej Qi do naszego ciała!

    Uwaga! bulion na kościach należy gotować na mały ogniu minimalnie 6 do 36 godzin, a buliony na ościach w przedziale od 12 do 48 godzin (najlepiej do pełnego rozpuszczenia ości)!

    Przy Syndromach z Zimna

    Do bulionu:

    • mięso z kością/ całe ryby o termice neutralnej lub ciepłej (wołowina, kurczak, indyk, karp)
    • dodawaj grzyby
    • nie zapomnij o przyprawach – znakomicie sprawdzi się tu ziele angielskie, liść laurowy, czy pieprz, ale także

    Do zupy:

    • starte/ pokrojone warzywa podsmaż na maśle klarowanym lub smalcu, taki zabieg dodatkowo podniesie termikę przygotowywanej potrawy, a przy silnych osłabieniach organizmu dodaj żółtko
    • Dodawaj fasolę, aby wzmacniać Qi Nerek, a dla ułatwienia strawności posiłku doprawiaj całość nasionami kolendry, kuminem, kminkiem, majerankiem i koprem włoskim
    • Unikaj dodawania produktów mlecznych, czy chłodnych /zimnych produktów roślinnych jak pszenica, jęczmień, soja, ogórek
    • Sięgaj po zboża naturalne/ ciepłe jak proso, grykę, orkisz, czy owies


    Przy Syndromach z Gorąca

    Do bulionu:

    • Mięso z kością/ całe ryby o termice neutralnej lub chłodnej (kaczka, indyk, wieprzowina, krab)
    • Włoszczyzna o mieszanej termince, najlepiej sprawdzają się warzywa sezonowe
    • Glony – w celu zredukowania efektu ciężkostrawności spowodowanego tłustym mięsem
    • Unikaj warzyw silnie ogrzewających jak czosnek, cebula, czy por

    Do zupy:

    • przy silnych osłabieniach Płynów dodawaj nabiał np. śmietanę (im wyższa zawartość tłuszczu tym większe właściwości nawilżające produktu)
    • Unikaj przypraw ostrych i rozgrzewających jak tymianek, rozmaryn, chili czy
    • Ze zbóż wskazane będą ryż, jęczmień czy pszenica (uwaga przy stanach zapalnych, chorobach autoimmunologicznych, alergiach i nietolerancjach)
    Mięso/RybyTermikaSmakOpis/Właściwości
    Kurczakgorącasłodki/kwaśny

    • Wzmacnia Qi Środkowego Ogrzewacza, Śledziony i Żołądka
    • powoduje wzrost Jing (Esencji Nerek)
    • poprawia stan szpiku kostnego
    • Stymuluje laktację

    Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy

    Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem

    Indykneutralna/ciepłasłodki/ostry

    • Wzmacnia Qi Środkowego Ogrzewacza, Śledziony i Żołądka
    • powoduje wzrost Jing (Esencji Nerek)
    • poprawia stan szpiku kostnego
    • Stymuluje laktację

    Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy

    Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem

    Kaczkachłodnasłodki

    • Wzmacnia Qi Środkowego Ogrzewacza, Śledziony i Żołądka
    • powoduje wzrost Jing (Esencji Nerek)
    • poprawia stan szpiku kostnego
    • Stymuluje laktację

    Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy

    Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem

    Wołowinaciepłasłodki

    • Wzmacnia Śledzionę i Żołądek
    • buduje Krew
    • zwiększa ilość energii Qi
    • wzmacnia ścięgna i kości
    • odżywia Yin i Xue
    • zalecana przy ogólnym osłabieniu, bólach dolnej części pleców i słabych kolanach

    Uwaga! Ostrożnie stosować przy chorobach Wątroby lub Nerek

    Wieprzowinachłodnasłodki/słony

    • Nawilża suchość i odżywia Yin – stosowana zwykle w leczeniu ludzi o szczupłej, suchej, nerwowej i słabej konstytucji
    • używana przy suchym kaszlu, zaparciach, w fazie cukrzycowego wyniszczenia

    Uwaga! Nie stosować przy otyłości, biegunkach, nadciśnieniu, czy w stanie zastoju Qi

    Karpneutralna/ciepłasłodki/ostry

    • Odżywia Żołądek i Śledzionę
    • Usuwanie wilgotności i wzmacnianie Qi Śledziony
    • Odprowadzanie wiatru i wilgotności w syndromach Bi
    • porusza zastoje i poprawia krążenie Qi, a także usuwa obrzęki

    Uwaga! Stymuluje laktację

    Krab, okoń, pstrągchłodna/zimnasłodki/słony

    • Odżywia Płyny Ciała
    • Ochładza nadmierne Gorąco
    • porusza zastoje Qi

     

    Aby przygotować prawdziwy bulion wystarczą odpowiednie zakupy i odrobina cierpliwości! Serdecznie zachęcam, aby z uwagi na długi czas przygotowanie silnego wywaru, gotować jego większą ilość raz na kilka dni i spożywać go regularnie.

    Zapewniam, że szybko się zorientujesz, że… dzień bez szklanki bulionu to dzień stracony!

    Autorzy

    Marta Wcześniak Dietetyk TCM, absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, pasjonatka zdrowego stylu życia stawiająca na podejście holistyczne, łącząc metody Wschodu i Zachodu. Dzięki nie przeciętnemu podejściu do kuchni, pokazuje drugie oblicze jedzenia, które nie tylko satysfakcjonuje podniebienie, ale także stanowi skuteczną metodę leczenia.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie dla zdrowia

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Jedz i żyj zgodnie z porami roku

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Żyj dobrze żyj długo - Peter Deadman

    Żyj dobrze żyj długo, Peter Deadman, książka

    Możesz znać nas z