Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Jednym z ostatnich trendów dietetycznych jest dieta bulionowa, polegająca na codziennym spożywaniu odpowiedniej ilości długo gotowanych wywarów na kościach. W mediach o bulionach, aż huczy – rozpisują się naukowcy, lekarze, dietetycy, a celebryci z różnych stron świata zachwycają się jego prozdrowotnymi i przeciwstarzeniowymi właściwościami. Najlepszy jest to, że on nigdy się nie nudzi! Buliony można spożywać na wiele sposobów – jako ciepły napój w chłodne dni, bazę do zup, sosów, do gotowania zbóż, czy w bardziej stałej konsystencji – żelatyny!
W TCM buliony wykorzystywane są od tysięcy lat. Zupy od zawsze były zalecane w codziennej diecie, jako pożywienie uniwersalne – odżywiające Płyny ciała, poprawiające trawienie, łatwo przyswajalne i odżywcze – w końcu to właśnie zupa mocy stanowi najpopularniejszy i najbardziej podstawowy sposobów na wzmacnianie organizmu.
Czym jest zupa mocy? To nic innego jak długo gotowany wywar na odpowiednim rodzaju mięsa/ ryby z warzywami i dodatkiem wskazanych do przypadku ziół. Uznana jest za tonik Qi i Jing. Głownie zalecana jest przy osłabieniu Qi, Yang i Jing (osłabienie, uczucie zimna, dreszcze, bóle stawów, impotencja lub bezpłodność, blada skóra, niepokój czy stany lękowe), a także po operacjach, w okresie ciąży i połogu.
Bulion gotowany na kościach i włoszczyźnie jest bogaty w:
Dodatkowo regularnie spożywane buliony stanowi świetny środek profilaktyczny w walce z chorobami matabolicznymi i autoimmunologicznymi, a poprzez regenerowanie ścian jelit, wzmacnia ich szczelność – co daje korzystne efekty przy walce z nietolerancjami pokarmowymi!
Zupy gotowane na kościach (lub ościach) są uważane za doskonały środek odbudowujący płyny ciała oraz stanowią jeden z najlepszych toników Jing, czyli esencji życiowej. Charakterystycznymi składnikami, którym przypisuje się tak silne działanie, jest rozgotowany (łatwostrawny) szpik kostny i chrząstki oraz odpowiednio dobrane zioła.
Kiedy człowiek ma obfitość energii Jing jest silny, krzepki i pozytywnie nastawiony do życia. Przy nie uszkodzonym Jing obserwujemy wysoki potencjał rozrodczy, silną odporność organizmu, zdolności radzenia sobie ze stresem, przeciwnościami losu, przepracowaniem, czy silnymi chorobami. Niedobór Jing może objawiać się bólem dolnych pleców, bólem kolana, oznakami przedwczesnego starzenia się – jak siwe włosy, zużywanie się zębów i stawów, silnym przyrostem masy ciała, słabym wzrok, utrata pamięci, czy po prostu uczucie wyczerpania!
Charakterystyczny dla bulionów i zup jest przewaga w ich składzie smaku słodkiego. Ma to duże znaczenie terapeutyczne, gdyż Przypisany jest on do elementu ZIemi (Żołądek i Śledziona), a do jego właściwości zaliczamy odżywianie Qi, Xue oraz Płyny ciała. Dodatkowo smak słodki wzmacnia, rozluźnia i harmonizuje organizm.
Jak to bywa w Medycynie Chińskiej – nie ma jednego rozwiązania – składniki na buliony zawsze należy dobierać indywidualnie do potrzeb pacjenta, co przyspieszy jego powrót do zdrowia! Co ciekawe… Zgodnie z starożytnymi tekstami podczas gotowania bulionu garnek powinien być zakryty, dzięki czemu ograniczamy uciekanie ENERGII z pożywienia, a tym samym ugotowana zupa wniesie więcej Qi do naszego ciała!
Uwaga! bulion na kościach należy gotować na mały ogniu minimalnie 6 do 36 godzin, a buliony na ościach w przedziale od 12 do 48 godzin (najlepiej do pełnego rozpuszczenia ości)!
Do bulionu:
Do zupy:
Do bulionu:
Do zupy:
Mięso/Ryby | Termika | Smak | Opis/Właściwości |
Kurczak | gorąca | słodki/kwaśny |
Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem |
Indyk | neutralna/ciepła | słodki/ostry |
Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem |
Kaczka | chłodna | słodki |
Zalecane przy: anoreksja, słaby apetyt, obrzęki, biegunka, cukrzyca, krwotoki, upławy Uwaga! Nie stosować przy syndromach z Gorącem |
Wołowina | ciepła | słodki |
Uwaga! Ostrożnie stosować przy chorobach Wątroby lub Nerek |
Wieprzowina | chłodna | słodki/słony |
Uwaga! Nie stosować przy otyłości, biegunkach, nadciśnieniu, czy w stanie zastoju Qi |
Karp | neutralna/ciepła | słodki/ostry |
Uwaga! Stymuluje laktację |
Krab, okoń, pstrąg | chłodna/zimna | słodki/słony |
|
Aby przygotować prawdziwy bulion wystarczą odpowiednie zakupy i odrobina cierpliwości! Serdecznie zachęcam, aby z uwagi na długi czas przygotowanie silnego wywaru, gotować jego większą ilość raz na kilka dni i spożywać go regularnie.
Zapewniam, że szybko się zorientujesz, że… dzień bez szklanki bulionu to dzień stracony!
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!