fbpx
  • TCM w Polsce
  • kawa

    Co o kawie mówi Medycyna Chińska?

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska

    Kawa wielu osobom towarzyszy już od pierwszych chwil poranka. Czy wiecie jednak co o kawie i jej regularnym piciu ma nam do powiedzenia Tradycyjna Medycyna Chińska? Jaka jest charakterystyka kawy według chińskiej dietetyki i kuchni Pięciu Przemian? Jaki jest wpływ kawy na niedobory Qi lub Yang? Komu kawa może przynieść najwięcej korzyści, a kto powinien jej unikać?

    Kawa naturalna gotowana

    smak - gorzki
    natura termiczna - ciepła do gorącej
    system narządów - Serce - Jelito cienkie
    kierunek - zsyłający w dół
    przemiana - ogień

    Działanie kawy

    Kawa naturalna gotowana, bo o takiej tu mowa, z przyprawami (cynamon, imbir, kardamon, mielone goździki), słodzona miodem ma działanie silnie energetyzujące. Podobnie działa kawa zaparzana na ogniu, w kawiarce. Przyprawy wzmacniają jej ogrzewającą naturę, słodzona miodem staje się silnym energetykiem i smakuje wybornie. Kawa stymuluje głównie układ krążenia, ogrzewa i wzmacnia serce (podnosi jego Yang). Pobudza nasze zdolności umysłowe, działa moczopędnie i poruszająco w przypadku zastoju pokarmowego czy pospolitego zatwardzenia. Dzięki działaniu moczopędnemu detoksykuje organizm po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Kawa posiada również właściwości rozszerzające oskrzela, zatem picie jej w przypadku duszności czy ataku astmy działa jak zbawienny zabieg leczniczy rozszerzający drogi oddechowe.

    Wskazania do picia kawy

    Jaki są zatem wskazania do picia kawy? Jest to między innymi ogólny niedobór Qi i Yang, zmęczenie, wyczerpanie, wychłodzenie z wewnętrznym uczuciem zimna (przemarznięcie), bóle głowy, zawroty głowy (bardzo skuteczna przy wznoszącym Yang wątroby i objawach migrenopodobnych). Niedobór Qi i Yang zwłaszcza w odniesieniu do serca. Po nadużyciu alkoholu. Przy niedoborze Yang śledziony, zmęczeniu, niestrawności, uczuciu zimnych kończyn. W ataku duszności, przy świszczącym oddechu.

    Przeciwwskazania do picia kawy

    Kawa bardzo wysusza płyny ciała, niszczy Yin, esencję. Nadmierne jej spożycie może prowadzić do niedoboru krwi, wewnętrznej suchości i trwale uszkodzić system Nerek.

    Kawa a grupa krwi

    Jeśli chodzi o dozwoloną jej ilość do spożycia, różnicuje to posiadana grupa krwi. Kawoszy, wśród których wypijane 1-2 filiżanki dziennie mają działanie wręcz terapeutyczne znajdziemy wśród osób z grupą krwi A i AB. Dlaczego tak się dzieje? Zarówno grupa krwi A jak i AB są grupami krwi najbardziej śluzotwórczymi, osuszające i ogrzewające działanie gotowanej kawy wpływa na nie wręcz leczniczo. Absolutnie niewskazanym jest używanie mleka do kawy dla osób z grupą krwi A i AB, produkty mleczne zwiększają ilość produkowanego śluzu - dobroczynne działanie kawy w tym wypadku zostaje zaburzone poprzez dodanie mleka. Jest jeszcze jeden powód dla którego osoby z grupą krwi A i AB powinny pić kawę, zwiększa ona poziom kwasu w żołądku a także posiada te same enzymy, które znajdują się np. w soi (poprawiają trawienie, mają dobroczynny wpływ na metabolizm całego organizmu).

    Osoby z grupą krwi B mogą popijać kawę jednak w ilościach bardzo umiarkowanych. Jedna filiżanka "dla przyjemności" raz na kilka dni powinna im w zupełności wystarczyć. Osobom z tą grupą krwi zaleca się zamianę kawy na wszelkie ziołowe herbatki czy herbatę zieloną (zwłaszcza sencha, która działa pobudzająco) również zawiera ona kofeinę ale dodatkowo bardzo cenne antyutleniacze.

    Grupą osób, którym spożycie kawy szkodzi, niezależnie od ilości są osoby z grupą krwi 0. Problem, który stwarza kawa, polega na tym, że powoduje ona zwiększenie poziomu kwasu żołądkowego, którego osoby z grupą krwi 0 mają wystarczająco dużo. Szczególnie niebezpieczne u takich osób jest spożywanie kawy na czczo. Nadmierne jej spożywanie i wypijanie na tzw. pusty żołądek może bardzo szybko zaowocować stanem patologicznym jakim jest ogień żołądka.

    Co zamiast kawy?

    Na czczo możemy pić wrzątek - świeżą, zagotowaną wodę przestudzoną do temperatury umożliwiającej jej wypicie. Można do wrzątku dodać szczyptę kurkumy, miodku, plaster imbiru, szczyptę soli i ze dwie krople cytryny, znam takich, którzy popijają ten pięcioprzemianowy napój i chwalą go sobie.

    Pobudzająco działa wspomniana już herbata zielona, szczególnie krótko parzona, młoda jej odmiana tzw. sencha. Niektórzy znajomi kawosze przerzucają się na Yerba Mate czy Liść Damiana.

    O czym warto pamiętać?

    Niezależnie od posiadanej grupy krwi, warto zrobić sobie przerwę w piciu kawy. Najlepiej na wiosnę. Pozwolić wątrobie zregenerować się, organizmowi odetchnąć. Kawa jest silnym uzależniaczem i typową używką, która w dzisiejszym świecie spożywana jest w zatrważającym nadmiarze.

    O uzupełnianiu płynów przy równoczesnym popijaniu kawy powinny pamiętać przede wszystkim kobiety. Kawa bardzo wysusza! Dbamy o nawilżenie skóry, wklepujemy kremy nawilżające, maseczki i inne mazidła a okradamy się (często nieświadomie) z wewnętrznej wilgoci poprzez nadmierne spożycie kawy. Drogie Panie, jeśli już decydujemy się na regularne, codzienne wypijanie kawy, powinnyśmy zadbać o obecność w naszej diecie wartościowych zup i innych płynów w formie ziołowych herbatek, wrzątku, które uzupełnią nam tworzące się niedobory. Szczególnie narażone na utratę cennych płynów, zniszczenie Yin i esencji są kobiety w okresie klimakterium. Przechodząc w fazę życiową, w której nawilżenie ciała drastycznie się obniża należy pamiętać by nie fundować sobie dodatkowego drenażu wypijając nadmierną ilość kawy. Kawa wypłukuje także z naszego ciała cenne mikroelementy - takie jak wapń, magnez; w okresie przekwitania, gdy ryzyko osteoporozy się zwiększa powinnyśmy zwrócić uwagę na profilaktykę i odpowiednie nawilżenie organizmu.

    Zapomniałabym o najważniejszym - o nadciśnieniu. Długotrwałe picie kawy, picie jej w nadmiarze niszczy Yin nerek, wątroby, wyniszcza płyny wewnętrzne a tym samym zakłóca równowagę wodną w naszym organizmie, co w rezultacie doprowadza do nadciśnienia tętniczego w podeszłym wieku.

    Zachęcam zatem, by pić naszą "kawę, kawusię, kawcię" dla przyjemności, od czasu do czasu, z dziką ochotą, ze smakiem, z mężem do niedzielnego ciacha 😉 Smakujmy, mlaskajmy i dziękujmy za cudowny smak, aromat, zapach... tylko tak! I niech nam będzie na zdrowie 🙂

    BIBLIOGRAFIA

    Wpis przygotowany w oparciu o literaturę:

    1. Joerg Kastner, Terapia pożywieniem, Łódź 2014.
    2. Hamid Montakab, Medycyna Chińska w praktyce, Łódź 2017.
    3. Peter J.D'Adamo i Cathrine Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi.

    + własne notatki z kursów i obserwacje 😉

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Ponad 10 lat temu zamieniłam doradztwo zawodowe na żywieniowe. Jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania czy kursy teoretyczne obejmujące sezonowość wg TCM. Uczęszczam na kurs starochińskiego masażu stóp on zon su, by poza żywieniem wspierać zdrowie ludzi wykonując głęboki masaż energetyczny. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong, czytam, maluje, słucham muzyki.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
  • Mogą Cię zainteresować

    Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian

    książka, gotowanie, Pięć Przemian, kuchnia pięciu przemian, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska

    Medycyna chińska w praktyce. Teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim.

    medycyna chińska, podręcznik, książka
  • FreshMail.pl