Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.
Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.
Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.
Poniżej przytoczę kilka przykładów najbardziej znanych i powszechnie używanych produktów.
To chyba najbardziej rozpowszechniony przykład powinowactwa kształtu produktu spożywczego i organu jaki wspiera – Fasola – Nerki.
Nie od dziś wiadomo, że fasola wpływa na wzmocnienie Nerek. Kolorem wspierającym system energetyczny Nerek jest kolor czarny. Analogicznie, im ciemniejszy kolor fasoli – tym silniejszy jej wpływ na wspieranie elementu Wody.
Fasola czarna – jest słodka, działa moczopędnie, wzmacnia lędźwie i kończyny dolne, korzystnie wpływa na Esencję (Jing). Wskazaniem do jej stosowania są powszechne dolegliwości związane ze słabością Nerek (niedobór Qi, Yang Nerek, niedobór Esencji).
Fasola Mung – jest słodka, chłodna, poza Nerkami działa na Żołądek i Serce, oczyszcza gorąco, przeciwdziała toksynom gromadzącym się w organizmie, usuwa nagromadzenia i wilgoć (zwłaszcza po upalnym lecie), uspokaja Yang, wzmacnia Yin, działa moczopędnie.
Fasola Adzuki – jest neutralna, słodka i kwaśna, poza Nerkami wspiera Serce, Jelito Cienkie i Śledzionę, wzmacnia ogólne Qi organizmu, buduje Krew, Yin, usuwa patologiczną wilgoć, harmonizuje Krew, leczy obrzęki, sprzyja zmniejszaniu masy ciała, wspomaga laktację.
Fasola Czerwona – jest słodka, neutralna do chłodnej, odżywia Yin Nerek, działa diuretycznie, usuwa obrzęki, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza gorąco, szczególnie gorącą wilgoć.
Fasola Biała (tradycyjny Jaś) – jest słodka, chłodna, choć jest najpopularniejsza wśród naszych polskich fasoli – to niestety najmniej wspiera system energetyczny Nerek. Mocniej działa na Płuca i skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i hamujące wzrost komórek nowotworowych.
Będąc przy Nerkach, nie sposób nie wspomnieć o Orzechach włoskich, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają ludzki mózg. Dlaczego mówimy o nich będąc przy elemencie Wody? Bo w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mózgiem nazywamy „morze Esencji”przechowywanej właśnie przez Nerki. Na Esencję składa się cała odżywcza przedurodzeniowa spuścizna, którą otrzymaliśmy od rodziców oraz ta, nabywana za naszego życia, ekstraktowana z pożywienia.
Orzechy włoskie są jednym z głównych produktów zalecanych do spożywania przy niedoborze Esencji (Jing) Nerek. Prażone na patelni bądź w piekarniku nabywają cech wzmacniających element Yang Nerek, wpływają wtedy korzystnie zarówno na Esencję jak i dogrzanie Nerek.
Grzyby, zwłaszcza pieczarki czy inne, dzikie, leśne w pionowym przekroju przypominają ucho człowieka. Jak wiemy, Nerki otwierają się na uszy. Spożywając grzyby wzmacniamy Yin Nerek, dostarczając również wielu niezbędnych soli mineralnych całemu organizmowi.
Figi, zwłaszcza świeże – soczyste i słodkie, wyglądem przypominają worek mosznowy. Natura i tutaj spisała się na medal sprawiając, że spożycie fig wpływa korzystnie na jakość męskiego nasienia.
Tak jak wcześniej wspomniałam kolorem wspierającym element Wody jest kolor czarny – korzystnie na Nerki oraz Pęcherz moczowy wpływają również: sezam czarny, czarny ryż, czarna soczewica, czarna soja, czarnuszka, z mięsa – baranina, jagnięcina.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!