fbpx
  • TCM w Polsce
  • Prawo sygnatur - Drzewo

    Prawo sygnatur w TCM – Wątroba i Pęcherzyk żółciowy

    Artykuł opracowany przez:
    Monika Buczyłowska
    Strona - Czarując na Zielono Facebook - Czarującnazielono Gabinet - TAO

    Wiosną, kiedy energia pnie się wraz młodymi pędami roślin do góry, wspieramy się produktami koloru zielonego (wspomagającymi oczyszczanie, detoksykację wątroby) oraz czerwonymi (budującymi i odżywiającymi Krew). Na wiosnę warto odstawić tak ukochaną przez wszystkich kawę i wspierać się popijając napary z zielonych , świeżych listków pokrzywy, mniszka. Zwracamy uwagę na smak kwaśny, by było go nie za mało, nie za dużo a w sam raz. Odstawiamy ciężkie pożywienie, długo gotowane buliony, zawiesiste sosy czy gorące, energetyzujące napitki. Sięgamy po jedzenie lżejsze ale niekoniecznie spożywane na surowo! Wszelkie oczyszczania i głodówki warto zostawić na czas, kiedy aura za oknem będzie bardziej sprzyjająca. Póki co pilnujemy ciepła, nawilżenia i wystawiamy twarz do coraz mocniej grzejącego słonka!

    Prawo sygnatur w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

    Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.

    Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.

    Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.

    Element Drzewa w prawie sygnatur

    W przypadku elementu Drzewa sytuacja nie jest wprost jednoznaczna. Wątroba jest odpowiedzialna za przechowywanie Krwi i regulację jej objętości (u kobiet związane jest to również z cyklem miesięcznym). Przyporządkowana do elementu Drzewa, energetycznie odpowiada ruchowi ekspansywnemu, wiosennemu, kiedy małe ale silne Yang jest dominujące w przyrodzie.

    Prawo sygnatur działa tu na dwa sposoby. Z jednej strony wyróżnia produkty wzmacniające i odżywiające krew (czerwone, ciemnoczerwone, soczyste, mięsiste) z drugiej produkty wspierające funkcjonowanie Wątroby i Pęcherzyka żółciowego (zielone, ciemnozielone, szczególnie wiosenne młode liście ziół, sałat).

    Wspierającymi Krew (Xue) są następujące produkty (czerwone, soczyste, mięsiste):

    Czereśnie

    Czereśnie – najlepiej ciemne, soczyste, słodkie i dojrzałe. Sięgamy po nie w sezonie, gdy rosną na naszych polskich drzewach. Natura termiczna czereśni jest ciepła, jako jednych z niewielu owoców, tym bardziej warto nasycać nimi ciało bez obaw o letnie wychłodzenie organizmu. Poza Krwią, czereśnie przyczyniają się ogólnej odbudowy płynów w ciele, nawilżają i odbudowują Wątrobę, usuwają ewentualne zastoje Qi i Krwi, rozpraszają zimno, wiatr i wilgoć.

     

    Buraki

    Burak – smak słodki, natura termiczna neutralna, wzmacnia Serce, uspokaja Ducha, poprawia krążenie, bierze udział w produkcji Krwi, oczyszcza Krew, wpływa korzystnie na Wątrobę i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką przyczynia się do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy. Leczy zastój Wątroby jak również inne dolegliwości z nią związane.

    Dla odbudowy Krwi polecany jest zwłaszcza zakwas buraczany, spożywany szczególnie Wiosną.

     

    Jagody Goji

    Jagody Goji – są słodkie, lekko ostre, neutralne, odżywiają Krew, wspierają pracę środkowego ogrzewacza, warto namoczyć je na noc przed przygotowaniem z nimi posiłku – zyskują jeszcze większe właściwości odbudowy płynów i produkcji Krwi.

     

    Ciemne Winogrona

    Ciemne Winogrona – słodkie i soczyste, są neutralne termicznie do chłodnych, wspierają odbudowę Yin, korzystnie wpływają na produkcję Krwi. Ochładzają gorąco, owocują późnym latem i wczesną jesienią, pomagając nam w wyprowadzaniu nadmiaru gorąca z ciała po upalnym lecie.

     

    Pomidory

    Pomidor – jest słodki, kwaśny, termicznie zimny, oczyszcza gorąco, wzmacnia Yin wątroby, oczyszcza Krew, wspiera aktywność całego systemu Wątroby.

     

    Śliwki

    Śliwki – są słodkie, skórka kwaśna, neutralne do zimnych z natury, świetne w oczyszczaniu gorąca Wątroby, usuwają zastoje Krwi, pomagają w tworzeniu płynów ciała.

     

    Dzika róża

    Dzika róża – kwaśna, ściągająca, neutralna, oczyszcza Krew z toksyn i gorąca.

     

    Wątróbka

    Wątróbka (kurza, wołowa) – słodka, ciepła, wzmacnia Wątrobę i Nerki, buduje Krew, odżywia Qi.

     

    Produktami (zielonymi jak rośliny, liście Drzewa) wspierającymi energetycznie Wątrobę są:

    Kapusta, brokuły i brukselka

    Kapusta, brokuły, brukselka – są ostre, słodkie, ochładzające, uzupełniają Yin Wątroby, poskramiają ją.

     

    Szpinak

    Szpinak – słodki, o chłodnej naturze, oczyszcza gorąco, nawilża suchość, wspiera tworzenie się płynów ciała, odżywia Krew, wzmacnia i tonizuje Wątrobę.

     

    Młoda pokrzywa i liście mniszka

    Młoda pokrzywa, liście mniszka – są słodkie, lekko gorzkie, odtruwają Wątrobę na wiosnę, sok z nich wspomaga detoksykację tkanek, wyprowadzają gorąco z Krwi oraz wspomagają w wyprowadzaniu gorącej wilgoci z ciała po zimie.

     

    Sałata

    Sałata (najlepiej młoda, wiosenna) – słodka, gorzka, chłodna, wyprowadza gorąco z ciała, ochładza Krew, stymuluje wypływ mleka podczas laktacji.

     

    Wodorosty

    Wodorosty (ogólnie) – słone, zimne, oczyszczają gorąco, nawilżają suchość, przekształcają śluz, odżywiają Yin Wątroby i całego ciała.

    Autorzy

    Monika Buczyłowska Od ponad 10 lat jestem Dietetykiem TCM, ustalam indywidualne plany żywieniowe, prowadzę warsztaty z gotowania oraz kursy teoretyczne. Jestem terapeutką w TAO - Gabinecie Terapii Naturalnych opartych o TCM, gdzie zajmuje się dietetyką, starochińskim masażem stóp On Zon Su, zabiegami z użyciem bańki chińskiej i moksy. W wolnych chwilach ćwiczę Qigong.

    Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!

    • Dołącz do grona naszych czytelników.
    • Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
    <li id="getresponse-widget-3" class="widget widget_getresponse-widget"><h3></h3><div ><script type="text/javascript" src="//app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=GITVT&webforms_id=38184702&v=0"></script></div></li>
  • Mogą Cię zainteresować

    Webinarium: Zadbaj o swoją Wątrobę i przestań się stresować

    webinarium, odporność, odżywianie, dieta

    Webinarium: Wątroba, oczyszczanie i wiosenne porządki

    webinarium, odporność, odżywianie, dieta

    Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    odżywianie, dietetyka, medycyna chińska, książka

    Ajurwedyjski detoks

    książka, detoks, detox, oczyszczanie, odżywianie, ajurweda

    Webinarium: Jak oczyścić się z pasożytów?

    webinarium, odporność, odżywianie, dieta

    Oczyszczanie dla każdego

    książka, oczyszczanie, detoks, detox, dieta, medycyna chińska, odżywianie

    MycoDetox Suplement diety

    grzyby chińskie, suplementy diety, grzyby lecznicze, detoks, oczyszczanie, detox

    Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

    książka, odżywianie, dieta, medycyna chińska
  • Możesz znać nas z