Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
- Dołącz do grona naszych czytelników.
- Śledź nasze artykuły, filmy i polecane akcesoria TCM.
Wiosną, kiedy energia pnie się wraz młodymi pędami roślin do góry, wspieramy się produktami koloru zielonego (wspomagającymi oczyszczanie, detoksykację wątroby) oraz czerwonymi (budującymi i odżywiającymi Krew). Na wiosnę warto odstawić tak ukochaną przez wszystkich kawę i wspierać się popijając napary z zielonych , świeżych listków pokrzywy, mniszka. Zwracamy uwagę na smak kwaśny, by było go nie za mało, nie za dużo a w sam raz. Odstawiamy ciężkie pożywienie, długo gotowane buliony, zawiesiste sosy czy gorące, energetyzujące napitki. Sięgamy po jedzenie lżejsze ale niekoniecznie spożywane na surowo! Wszelkie oczyszczania i głodówki warto zostawić na czas, kiedy aura za oknem będzie bardziej sprzyjająca. Póki co pilnujemy ciepła, nawilżenia i wystawiamy twarz do coraz mocniej grzejącego słonka!
Prawo sygnatur jest powszechnie znane i szanowane wśród osób parających się Tradycyjną Medycyną Chińską a szczególne zastosowanie ma ono w dietetyce i ziołolecznictwie TCM. Prawo sygnatur polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem (kształtem, kolorem) przypominają organ bądź zespół narządów, które mają energetycznie wspierać.
Prawo sygnatur nawiązuje do zasad – „podobne leczymy podobnym”, „kształty i kolory wzajemnie przyciągają się” oraz „powiedz mi jaki organ nie domaga a wskażę Ci jego odpowiednik w świecie roślin czy zwierząt, który go wzmocni”.
Wyznawcy tego poglądu zwracają się ku Matce Naturze i oddają jej hołd, z szacunkiem i wdzięcznością sięgając po „lekarstwa” ukryte w głuszy lasów, zieloności łąk czy soczystości sadów. Ufają i wierzą, że wszystko jest ze sobą połączone a podobne kształty, kolory czy formy wzajemnie się wspierają tworząc energetycznie struktury mocne, zwarte, wibrujące na tych samych częstotliwościach.
W przypadku elementu Drzewa sytuacja nie jest wprost jednoznaczna. Wątroba jest odpowiedzialna za przechowywanie Krwi i regulację jej objętości (u kobiet związane jest to również z cyklem miesięcznym). Przyporządkowana do elementu Drzewa, energetycznie odpowiada ruchowi ekspansywnemu, wiosennemu, kiedy małe ale silne Yang jest dominujące w przyrodzie.
Prawo sygnatur działa tu na dwa sposoby. Z jednej strony wyróżnia produkty wzmacniające i odżywiające krew (czerwone, ciemnoczerwone, soczyste, mięsiste) z drugiej produkty wspierające funkcjonowanie Wątroby i Pęcherzyka żółciowego (zielone, ciemnozielone, szczególnie wiosenne młode liście ziół, sałat).
Wspierającymi Krew (Xue) są następujące produkty (czerwone, soczyste, mięsiste):
Czereśnie – najlepiej ciemne, soczyste, słodkie i dojrzałe. Sięgamy po nie w sezonie, gdy rosną na naszych polskich drzewach. Natura termiczna czereśni jest ciepła, jako jednych z niewielu owoców, tym bardziej warto nasycać nimi ciało bez obaw o letnie wychłodzenie organizmu. Poza Krwią, czereśnie przyczyniają się ogólnej odbudowy płynów w ciele, nawilżają i odbudowują Wątrobę, usuwają ewentualne zastoje Qi i Krwi, rozpraszają zimno, wiatr i wilgoć.
Burak – smak słodki, natura termiczna neutralna, wzmacnia Serce, uspokaja Ducha, poprawia krążenie, bierze udział w produkcji Krwi, oczyszcza Krew, wpływa korzystnie na Wątrobę i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką przyczynia się do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy. Leczy zastój Wątroby jak również inne dolegliwości z nią związane.
Dla odbudowy Krwi polecany jest zwłaszcza zakwas buraczany, spożywany szczególnie Wiosną.
Jagody Goji – są słodkie, lekko ostre, neutralne, odżywiają Krew, wspierają pracę środkowego ogrzewacza, warto namoczyć je na noc przed przygotowaniem z nimi posiłku – zyskują jeszcze większe właściwości odbudowy płynów i produkcji Krwi.
Ciemne Winogrona – słodkie i soczyste, są neutralne termicznie do chłodnych, wspierają odbudowę Yin, korzystnie wpływają na produkcję Krwi. Ochładzają gorąco, owocują późnym latem i wczesną jesienią, pomagając nam w wyprowadzaniu nadmiaru gorąca z ciała po upalnym lecie.
Pomidor – jest słodki, kwaśny, termicznie zimny, oczyszcza gorąco, wzmacnia Yin wątroby, oczyszcza Krew, wspiera aktywność całego systemu Wątroby.
Śliwki – są słodkie, skórka kwaśna, neutralne do zimnych z natury, świetne w oczyszczaniu gorąca Wątroby, usuwają zastoje Krwi, pomagają w tworzeniu płynów ciała.
Dzika róża – kwaśna, ściągająca, neutralna, oczyszcza Krew z toksyn i gorąca.
Wątróbka (kurza, wołowa) – słodka, ciepła, wzmacnia Wątrobę i Nerki, buduje Krew, odżywia Qi.
Produktami (zielonymi jak rośliny, liście Drzewa) wspierającymi energetycznie Wątrobę są:
Kapusta, brokuły, brukselka – są ostre, słodkie, ochładzające, uzupełniają Yin Wątroby, poskramiają ją.
Szpinak – słodki, o chłodnej naturze, oczyszcza gorąco, nawilża suchość, wspiera tworzenie się płynów ciała, odżywia Krew, wzmacnia i tonizuje Wątrobę.
Młoda pokrzywa, liście mniszka – są słodkie, lekko gorzkie, odtruwają Wątrobę na wiosnę, sok z nich wspomaga detoksykację tkanek, wyprowadzają gorąco z Krwi oraz wspomagają w wyprowadzaniu gorącej wilgoci z ciała po zimie.
Sałata (najlepiej młoda, wiosenna) – słodka, gorzka, chłodna, wyprowadza gorąco z ciała, ochładza Krew, stymuluje wypływ mleka podczas laktacji.
Wodorosty (ogólnie) – słone, zimne, oczyszczają gorąco, nawilżają suchość, przekształcają śluz, odżywiają Yin Wątroby i całego ciała.
Najciekawszy newsletter o Medycynie Chińskiej!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!