herbata
Herbata – co o niej mówi Medycyna Chińska?

Herbata, napój znany chyba wszystkim! Jakie są jej właściwości? Jakie jest jej działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej? Jak TCM klasyfikuje jej naturę termiczną i smak?

odżywianie zimą
Odżywianie zimą według Medycyny Chińskiej

Chociaż obecne zimy są znacznie lżejsze, energetyka naszych ciał wysyła nam jasne sygnały związane z zimowym ochłodzeniem. Jak prawidłowo reagować na zimowy klimat? O tym zwięźle w poniższym artykule.

odżywianie jesienią
Odżywianie jesienią według dietetyki Medycyny Chińskiej

Jesień jest porą roku związaną z przejściem od energii Yang do energii Yin. Właśnie teraz zbieramy ostatnie plony naszych wielomiesięcznych starań i szykujemy się do nadchodzącej zimy.

odżywianie latem
Odżywianie latem w dietetyce chińskiej

Lato stanowi szczególną porę roku pod względem komponowania posiłków. Mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów w ciągu całego roku. Latem gotujemy lekko i szybko.

kurkuma, serce
Ochronne działanie kurkuminy dla serca

Obok wielu prozdrowotnych właściwości kurkuminy w ostatnim czasie zostało potwierdzone naukowo także je korzystne działanie w przypadku dolegliwości serca.

nawodnienie
Jak zadbać o prawidłowe nawodnienie naszego organizmu?

Woda jest podstawowym składnikiem budulcowym naszych komórek. Dlatego odpowiednie nawodnienie jest niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

yang nerek
Wzmacnianie Yang Nerek i zupa fasolowa na jagnięcinie

Nerki kształtem przypominające fasolę, zgodnie z prawem sygnatur - cenionym w Medycynie Chińskiej, mogą być wzmacniana poprzez jedzenie fasoli - podanej np. w formie zupy fasolowej z jagnięciną.

Kilka słów o Nerkach, Esencji i przepis na zapiekankę rybną

W Zimie gromadzimy, przechowujemy, kumulujemy zasoby – funkcjonujemy na naszych rezerwach pozyskanych podczas wiosny, lata i jesieni.

Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM
Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM

Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności, który jesteśmy w stanie odnieść również do określonej Przemiany.