Herbata – co o niej mówi Medycyna Chińska?
Herbata, napój znany chyba wszystkim! Jakie są jej właściwości? Jakie jest jej działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej? Jak TCM klasyfikuje jej naturę termiczną i smak?
Odżywianie zimą według Medycyny Chińskiej
Chociaż obecne zimy są znacznie lżejsze, energetyka naszych ciał wysyła nam jasne sygnały związane z zimowym ochłodzeniem. Jak prawidłowo reagować na zimowy klimat? O tym zwięźle w poniższym artykule.
Odżywianie jesienią według dietetyki Medycyny Chińskiej
Jesień jest porą roku związaną z przejściem od energii Yang do energii Yin. Właśnie teraz zbieramy ostatnie plony naszych wielomiesięcznych starań i szykujemy się do nadchodzącej zimy.
Odżywianie latem w dietetyce chińskiej
Lato stanowi szczególną porę roku pod względem komponowania posiłków. Mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów w ciągu całego roku. Latem gotujemy lekko i szybko.
Ochronne działanie kurkuminy dla serca
Obok wielu prozdrowotnych właściwości kurkuminy w ostatnim czasie zostało potwierdzone naukowo także je korzystne działanie w przypadku dolegliwości serca.
Jak zadbać o prawidłowe nawodnienie naszego organizmu?
Woda jest podstawowym składnikiem budulcowym naszych komórek. Dlatego odpowiednie nawodnienie jest niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Wzmacnianie Yang Nerek i zupa fasolowa na jagnięcinie
Nerki kształtem przypominające fasolę, zgodnie z prawem sygnatur - cenionym w Medycynie Chińskiej, mogą być wzmacniana poprzez jedzenie fasoli - podanej np. w formie zupy fasolowej z jagnięciną.
Kilka słów o Nerkach, Esencji i przepis na zapiekankę rybną
W Zimie gromadzimy, przechowujemy, kumulujemy zasoby – funkcjonujemy na naszych rezerwach pozyskanych podczas wiosny, lata i jesieni.
Obróbka termiczna pożywienia z zaleceniami TCM
Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności, który jesteśmy w stanie odnieść również do określonej Przemiany.