fbpx
  • TCM w Polsce
  • Dietetyka chińska wychodzi z założenia, że jedzenie może być lekarstwem, a wpływ jakościowy produktów, którymi się żywimy odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu kondycji naszego organizmu.

    Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.

    Troska o Element Ziemi to gwarancja udanych zbiorów! Jeśli zasiejemy ziarno dobrego pokarmu, dowartościujemy potrójny ogrzewacz, Żołądek i Śledzionę to wówczas zbierzemy żniwo zdrowia.

    Produktami wzmacniającymi energetycznie element Metalu i związane z nim narządy Płuc i Jelita Grubego, są warzywa, owoce, ziarna koloru białego.

    Lato to czas panowania elementu Ognia. Produkty, po które wówczas sięgniemy w zgodzie z prawem sygnatur, będą miały kolor czerwony oraz smak gorzki.

    Wiosna jest niewątpliwie najbardziej wyczekiwaną porą roku! Jak skutecznie przygotować się na nadejście Wiosny i w pełni wykorzystać ogromny potencjał energetyczny, który ze sobą niesie?

    Wiosną, kiedy energia pnie się wraz młodymi pędami roślin do góry, wspieramy się produktami koloru zielonego (wspomagającymi oczyszczanie Wątroby) oraz czerwonymi (budującymi Krew).

    Prawo sygnatur, znane w Medycynie Chińskiej, polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem przypominają narząd, który mają energetycznie wspierać.

    Herbata, napój znany chyba wszystkim! Jakie są jej właściwości? Jakie jest jej działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej? Jak TCM klasyfikuje jej naturę termiczną i smak?

    Możesz znać nas z