Śniadanie w dietetyce chińskiej – zjedz je jak cesarz!
W medycynie chińskiej obowiązuje powiedzenie naszych babć „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak.” Ta mądrość ma swoje poparcie w zegarze narządów.
Dietetyka chińska – fenomen leczenia jedzeniem
Dietetyka chińska wychodzi z założenia, że jedzenie może być lekarstwem, a wpływ jakościowy produktów, którymi się żywimy odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu kondycji naszego organizmu.
Lecznicze zastosowanie słodkich deserów w Medycynie Chińskiej
Tradycyjne desery uważane są za najlżejszą, najsłodszą i oczywiście ostatnią część posiłku. W dawnych czasach wzbogacane były ziołami, przyprawami i owocami, których celem było wspomaganie trawienia.
Prawo sygnatur w TCM – Żołądek, Śledziona i Trzustka
Troska o Element Ziemi to gwarancja udanych zbiorów! Jeśli zasiejemy ziarno dobrego pokarmu, dowartościujemy potrójny ogrzewacz, Żołądek i Śledzionę to wówczas zbierzemy żniwo zdrowia.
Prawo sygnatur w TCM – Serce, Osierdzie i Jelito Cienkie
Lato to czas panowania elementu Ognia. Produkty, po które wówczas sięgniemy w zgodzie z prawem sygnatur, będą miały kolor czerwony oraz smak gorzki.
Odżywianie wiosną według Medycyny Chińskiej
Wiosna jest niewątpliwie najbardziej wyczekiwaną porą roku! Jak skutecznie przygotować się na nadejście Wiosny i w pełni wykorzystać ogromny potencjał energetyczny, który ze sobą niesie?
Prawo sygnatur w TCM – Wątroba i Pęcherzyk żółciowy
Wiosną, kiedy energia pnie się wraz młodymi pędami roślin do góry, wspieramy się produktami koloru zielonego (wspomagającymi oczyszczanie Wątroby) oraz czerwonymi (budującymi Krew).
Prawo sygnatur w TCM – Nerki i Pęcherz moczowy
Prawo sygnatur, znane w Medycynie Chińskiej, polega na stosowaniu takich produktów spożywczych czy ziół oraz przypraw, które swoim wyglądem przypominają narząd, który mają energetycznie wspierać.