• TCM w Polsce
  • W Zimie gromadzimy, przechowujemy, kumulujemy zasoby – funkcjonujemy na naszych rezerwach pozyskanych podczas wiosny, lata i jesieni.

    Najbardziej znaczący wpływ na energię pożywienia, w szczególności na termikę, posiada sposób przyrządzenia żywności, który jesteśmy w stanie odnieść również do określonej Przemiany.

    Według Medycyny Chińskiej przyczyną 70% chorób są problemy pojawiające się na poziomie naszej psychiki i naszych emocji. Nasze zdrowie w dużej mierze zależy od umiejętności radzenia sobie z emocjami.

    Shiitake odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej, ale wykorzystywany jest także w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. O jego prozdrowotnych właściwościach wiedziano jeszcze przed naszą erą.

    Medycyna chińska zupełnie inaczej postrzega pożywienie niż świat zachodni. Zamiast skupiać się na zawartości składników odżywczych rozpatruje pożywienie pod kątem jego energetyki.

    Zgodnie z Teorią Pięciu Przemian do każdej z przemian - pory roku - mamy przypisany układ narządów. Początek chińskich pór roku ma na celu zaakcentowania aktywności danego układu narządów.

    Kawa wielu osobom towarzyszy już od pierwszych chwil poranka. Czy wiecie jednak co o kawie i jej regularnym piciu ma nam do powiedzenia Tradycyjna Medycyna Chińska?

    Z punktu widzenia TCM kiszonki swym kwaśno – słonym smakiem będą skutecznie nawilżać czyli odbudowywać nasz aspekt Yin, a ich bogactwo witamin odbuduje naszą Krew – wspomoże nasz aspekt Yang.

    Myślę, że każdy choć trochę związany z medycyną chińską słyszał o Chińskim Nowym Roku. O tym, że odbiega on nieco od Naszego, czy o tym że daty są przesunięte… Ale czy wiecie, że to dla Chińczyków najważniejsze Święto w roku?

    FreshMail.pl