fbpx
  • TCM w Polsce
  • Jak odżywiać się jesienią zgodnie z medycyną chińską aby przeciwdziałać osłabieniu organizmu wynikającemu z Suchości i Wiatru (czynników chorobotwórczych) charakterystycznych dla tej pory roku?

    U osób cierpiących na dnę moczanową i inne choroby związane z nadmiernym zakwaszeniem organizmu, jedną z przyczyn może być Gorąca Wilgoć, którą może powodować niewłaściwe odżywianie.

    Wraz z Nowym Rokiem kończymy mijający Rok Szczura i wkraczamy w Rok Bawołu.

    Przygotowując posiłki zgodnie z wiedzą Zachodnią i naukami TCM, Święta mogą okazać się lekkie i bez niestrawności, a waga wcale nie musi pokazywać kilku kilogramów na plusie!

    Spożywanie produktów lokalnych i sezonowych należy do głównych zaleceń dietetycznych TCM. Czy naprawdę aspekt sezonowości produktów jest tak istotny w codziennym odżywianiu?

    Akupunktura może być pomocna w odbudowie uszkodzenia bariery jelitowej poprzez regulację układów nerwowego i endokrynnego oraz wyciszanie stanów zapalnych.

    W przypadku syndromów nadmiarowych, najczęściej spotkamy się z nadmiarem Zimna lub Gorąca, często z obecnością Wilgoci. Jak możemy leczyć takie syndromy z pomocą dietetyki TCM?

    Święto Środka Jesieni to jedno z najważniejszych tradycyjnych chińskich świąt, związane z cyklem lunarnym i tradycyjnym chińskim kalendarzem księżycowym.

    „...a kolację zjedz jak Żebrak.” Jaka to kolacja, którą zjadłby Żebrak? Na czym polega jej skromność? Co się na nią składa? Jak wygląda? Kiedy powinna być jedzona?

    Możesz znać nas z